Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκλημα η τοποθέτηση του Πινέιρο

Εγκλημα η τοποθέτηση του Πινέιρο

Για τον Ολυμπιακό η εξέλιξη του πρωταθλήματος βασίζεται σε κάτι απλό: πρέπει να κάνει αποτέλεσμα με την ΑΕΚ στην ΟΠΑΠ Αρένα

Η ΑΕΚ κερδίζοντας τον Αστέρα Τρίπολης (2-0) μείωσε την απόστασή της από τον ΠΑΟ που γλίτωσε στο Καραϊσκάκη παίρνοντας ισοπαλία (0-0) από τον Ολυμπιακό που έκανε το καλύτερο παιχνίδι του στη σεζόν. Ο ΠΑΟΚ που δεν κέρδισε τον ΠΑΣ, μένοντας στο 0-0, έχασε βαθμούς σε σχέση με την ΑΕΚ. Αυτά θα ήταν τα σημαντικά της 24ης αγωνιστικής, αν το ποδόσφαιρο ήταν μόνο αποτελέσματα. Δεν είναι όμως.

Αδειο

Ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε τον ΠΑΟ γιατί δεν κατάφερε να σκοράρει. Μολονότι υπήρξε όντως και απίστευτα άτυχος (στο μισάωρο ο Κανός σουτάρει άουτ σε άδειο τέρμα καθώς ο τερματοφύλακας Μπρινιόλι είναι πεσμένος…), εντούτοις υπήρξαν και λάθη στη σύνθεση που κατά τη γνώμη μου πληρώθηκαν. Ο Ολυμπιακός που δεν σκόραρε στα ματς με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ (και στο Κύπελλο και στο πρωτάθλημα) χρειαζόταν στην αρχική του ενδεκάδα ποδοσφαιριστές με γνώση του ντέρμπι και μια κάποια ικανότητα στο γκολ: ο Μπιέλ π.χ., που ήταν κακός στη Λαμία και δεν είχε συμπεριληφθεί στους έντεκα που ξεκίνησαν το ματς (μπήκε ως αλλαγή γιατί χτύπησε ο Γκάρι Ροντρίγκεζ), δεν έπρεπε να είναι στη βασική ενδεκάδα, όταν υπάρχει ο Μασούρας που τι σημαίνει ντέρμπι το γνωρίζει καλύτερα. Το δικό του πέρασμα, όπως και αυτό του Ελ Αραμπί στο β’ ημίχρονο, ήταν ο λόγος που ο Ολυμπιακός ανέβηκε. Ο Μίτσελ πήρε ελάχιστα ρίσκα: ο Ολυμπιακός δεν αξιοποίησε την έδρα του, γιατί δεν ήταν όσο πιεστικός θα έπρεπε στο πρώτο ημίχρονο. Τα ματς αυτά δεν είναι εύκολο να τα κερδίσεις παίζοντας σκάκι, όταν μάλιστα δεν έχεις νίκη στα εφετινά ντέρμπι: χρειαζόταν περισσότερη πίεση στην αρχή. Απέναντι μάλιστα σε ένα Παναθηναϊκό που έκανε λίγα. Πολύ λίγα.

Θύμωσε

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θύμωσε στη συνέντευξή Τύπου όταν ρωτήθηκε για την εικόνα του ΠΑΟ. Εχει δίκιο, διότι κανείς δεν επιτρέπεται να χλευάζει τον ΠΑΟ που κάνει ένα αξιοπρεπέστατο πρωτάθλημα, αλλά πρέπει στη συνέχεια να παρουσιάσει κάτι καλύτερο: στα ντέρμπι του δευτέρου γύρου δεν κέρδισε κανένα. Από τον ΠΑΟΚ αποκλείστηκε στο Κύπελλο κι έχασε στη Λεωφόρο για το πρωτάθλημα μετρώντας έξι γκολ σε τρία ματς, από την ΑΕΚ επίσης έχασε εκτός έδρας και οι εμφανίσεις του και στα δυο ματς με τον Ολυμπιακό φέτος ήταν κατώτερες του αναμενομένου. Για να κερδίσει το πρωτάθλημα πρέπει να βελτιώσει πολλά: αντίπαλός του για την ώρα δεν είναι ο Ολυμπιακός, είναι η ΑΕΚ.

Απλό

Για τον Ολυμπιακό η εξέλιξη του πρωταθλήματος βασίζεται σε κάτι απλό: πρέπει να κάνει αποτέλεσμα με την ΑΕΚ στην ΟΠΑΠ Αρένα. Αν δεν το κάνει, θα ολοκληρώσει την κανονική διάρκεια χωρίς νίκη σε ντέρμπι και θα είναι δύσκολο να αλλάξει ριζικά στα play off και να τρέξει σερί με νίκες με αντιπάλους ομάδες που φέτος δεν κέρδισε. Μια νίκη στο Καραϊσκάκη το Σάββατο θα του άλλαζε όχι απλά τη βαθμολογία, αλλά την ψυχολογία. Θα έδινε λάμψη στο μεγάλο σερί του. Διότι σήμερα υπάρχει το εξής οξύμωρο: ο Ολυμπιακός είναι αήττητος εδώ και 15 αγωνιστικές και την ίδια στιγμή δεν έχει νίκη σε έξι ματς με τον ΠΑΟ, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ σε Κύπελλο και πρωτάθλημα. Κι εντός έδρας δεν έχει κερδίσει ντέρμπι εδώ κι ένα χρόνο: τελευταία του νίκη στο Καραϊσκάκη ήταν στην προτελευταία αγωνιστική του περσινού πρωταθλήματος με την ΑΕΚ (1-0, με γκολ του Εμβιλά). Από το σαββατιάτικο ματς πρέπει να κρατήσει τη μεγάλη του θέληση, τη σωστή του νοοτροπία και τη βεβαιότητα ότι πολλά εξαρτώνται από τον ίδιο: αν οι κυνηγοί του ήταν στοιχειωδώς εύστοχοι τον ΠΑΟ θα τον είχε κερδίσει.

Φάση

Στο τέλος του ματς ο Ολυμπιακός έβγαλε μια σκληρή ανακοίνωση εξαιτίας της διαιτησίας του Πορτογάλου Πινέιρο. Σπανίως παίρνω θέση για φάσεις: τα αφήνω αυτά στους αρμόδιους που είναι οι διαιτητές – για την απόφαση που πάρθηκε για τη θέση του Ελ Αραμπί, πριν απ’ το γκολ του Βρουσάι στο τέλος, οι γνώμες διίστανται. Ωστόσο αυτό που είναι δεδομένο είναι πως η τοποθέτηση του συγκεκριμένου διαιτητή είναι ένα λάθος, τόσο μεγάλο που μοιάζει εγκληματικό.

Εγκλημα

Ο συγκεκριμένος διαιτητής δεν ήρθε πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ηταν στο VAR στο ματς Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ (1-2) και τότε είχε υποδείξει στον διαιτητή Τρεϊμάνις να πάρει πίσω ένα πέναλτι, που είχε δώσει για μαρκάρισμα του Μπα στον Ολιβέιρα. Λίγοι θυμούνται τι έγινε στη συνέχεια. Ο ΠΑΟΚ τον κατήγγειλε ονομαστικά και στην UEFA, αλλά και στην ομοσπονδία της Πορτογαλίας: είχε μάλιστα στείλει μέσω της ΕΠΟ το βίντεο του ματς στις Αρχές αυτές ζητώντας την τιμωρία του ενώ η ΕΠΟ έστειλε και επιστολή στην ομοσπονδία της Πορτογαλίας ζητώντας την τιμωρία του. Ο συγκεκριμένος διαιτητής δεν θα έδινε ποτέ κάτι αμφίβολο υπέρ του Ολυμπιακού μετά από αυτό: η τοποθέτησή του ήταν σκανδαλώδης – και θα ήταν τέτοια όποια κι αν ήταν η διαιτησία του.

Κυβέρνηση

Ο Ολυμπιακός στοχοποίησε στην ανακοίνωσή του για μια ακόμα φορά και την κυβέρνηση. Αυτή έπρεπε να είναι ο βασικός στόχος της διαμαρτυρίας του, όχι τώρα, αλλά εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση παρακολουθεί βάζοντας το κεφάλι στην άμμο απίστευτες παρεμβάσεις, που υπάρχουν στον χώρο της διαιτησίας καιρό τώρα από αυτό που ονομάζεται «παρασκήνιο» και που δεν είναι τίποτα πιο πολύ από πράξεις θρασύδειλων που βρίσκουν και τα κάνουν. Αλλά όταν ο Ολυμπιακός δέχεται καιρό τώρα χωρίς αντίδραση την κατηγορία περί δήθεν προνομιακής σχέσης με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη του γίνεται δύσκολο να καταγγείλει την κυβερνητική αδιαφορία για ένα χώρο που βουλιάζει καιρό τώρα στη διαφθορά. Ετσι μοιάζει να φωνάζει μόνο όταν νιώθει ότι αδικείται, ενώ δεν είναι έτσι ακριβώς: η κριτική του αφορά την έλλειψη ελέγχου, που στα χρόνια της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πρωτοφανής.

Ραζβάν

Για τη διαιτησία συνεχίζει να γκρινιάζει ο Ραζβάν Λουτσέσκου που κατηγορεί τους πάντες: στα Γιάννενα τα είχε και με το VAR, που κατά τη γνώμη του στην Ελλάδα υπάρχει για να κάνει κακό στον ΠΑΟΚ (το γράφω όπως το μετέφρασε ο ήρωας διερμηνέας του). Να το δεχτώ. Αλλά για τα πέναλτι για τα οποία διαμαρτύρεται, καλό θα ήταν να ρωτήσει τους διοικούντες της ομάδας τι άλλαξε σε σχέση με πέρυσι, όταν ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει καμιά δεκαπενταριά. Μήπως άλλαξαν όλα μετά τη συμφωνία των παραγόντων του ΠΑΟΚ με όσους έφεραν τον Μπένετ και τον Μάνταλο; Εγώ λέω ναι. Ας το πουν στον Λουτσέσκου, που νομίζει ότι φταίνε όλοι οι άλλοι, ενώ αυτούς που φταίνε τους έχει μπροστά του…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024