Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αργολίδα: Σημαντικές οι ζημιές για την Κλημεντίνη - Ενίσχυση ζητούν οι παραγωγοί

Αργολίδα: Σημαντικές οι ζημιές για την Κλημεντίνη – Ενίσχυση ζητούν οι παραγωγοί

Μέχρι και τέλη Γενάρη σημαντικές ποσότητες κλημεντίνης παρέμειναν ασυγκόμιστες

Καθολική είναι η ζημιά την οποία, λόγω πλήθους αρνητικών συγκυριών, υπέστησαν οι παραγωγοί μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη στην Αργολίδα, κατά την καλλιεργητική περίοδο 2022 – 2023.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε έκθεση που συνέταξε ο σύλλογος γεωπόνων ελεύθερων επαγγελματιών του νομού, στην οποία εκφράζουν την άποψη ότι η ενίσχυση των εν λόγω παραγωγών «είναι αναγκαία προκειμένου να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν».

Παραθέτοντας τους λόγους της καταστροφής αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου 2022-2023 ένα πλήθος συγκυριών οδήγησα στο να παραμείνει σημαντικό μέρος της παραγωγής μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη ασυγκόμιστο έως τα τέλη Γενάρη και τελικά να υποβαθμισθούν ποιοτικά, να καταστούν μη εμπορεύσιμα και να μείνουν αδιάθετα ύστερα από την έντονη και μεγάλης διάρκειας βροχόπτωση του Ιανουαρίου 2023.

Οι λόγοι

Οι λόγοι που οδήγησαν στην καθυστέρηση της συγκομιδής πολλών αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται με Κλημεντίνη είναι οι εξής:

  • Ωψίμιση της παραγωγής κατά 25-30 ημέρες λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν από την περσινή άνοιξη (παγετός) έως και το φθινόπωρο (ανομβρία, υψηλές φθινοπωρινές νυχτερινές θερμοκρασίες, ξηροθερμικό κλίμα) που είχαν σαν αποτέλεσμα την καθυστερημένη ανθοφορία και στην συνέχεια την καθυστερημένη ωρίμανση και τον καθυστερημένο χρωματισμό των καρπών. Αυτό τεκμηριώνεται και από το ότι για πρώτη φορά ο τεχνητός αποπρσινισμός στα συσκευαστήρια συνεχίστηκε έως και το δεύτερο δεκαήμερο Νοεμβρίου
  • Έλλειψη εργατικών χεριών που επιβράδυναν τόσο τον ρυθμό της συγκομιδής όσο και την ένταση λειτουργίας των εξαγωγικών βιομηχανιών.
  • Η μονοπώληση από αρχές Δεκέμβρη της συγκομιδής μανταρινιών από την ποικιλία Νόβα, η οποία οφείλεται στο μικρότερο κόστος συγκομιδής και συσκευασίας, στην καλύτερη συντηρησιμότητα και στο μικρότερο ποσοστό ακατάλληλων καρπών, στην καλύτερη ποιοτική κατάσταση των καρπών έναντι αυτών της κλημεντίνης που είχαν ήδη υποβαθμιστεί παρουσιάζοντας συμπτώματα μαλακώματος και φουσκώματος («puffing») λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών (θερμότερος Δεκέμβρης των πολλών τελευταίων ετών).
  • Η δυσκολία διακίνησης σημαντικών ποσοτήτων στην εσωτερική αγορά λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

«Καταπονημένοι» οι καρποί

Όπως επιημαίνεται στην έκθεση, τα παραπάνω αίτια οδήγησαν στο να υπάρχουν μέχρι και τέλη Γενάρη σημαντικές ποσότητες κλημεντίνης ασυγκόμιστες. Οι καρποί ήταν ήδη «καταπονημένοι» από τις καιρικές συνθήκες που είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα. Ήδη είχαν εμφανιστεί κάποια πρώτα σημάδια ελαιοκυττάρωσης και υδαρούς κηλίδωσης λόγω κάποιων πρώτων βροχών που εκδηλώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν συμβάλει στις μειωμένες αντοχές των καρπών στις καιρικές μεταβολές.

Η χαριστική βολή δόθηκε ύστερα από την παρατεταμένη και έντονη βροχόπτωση του Ιανουαρίου 2023 ύψους 57,2 mm. Η διάρκεια της συνεχούς βροχόπτωσης ξεπέρασε τις 15 ώρες και ο καρπός παρέμεινε βρεγμένος για πάνω από 40 ώρες. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μαζική εκδήλωση συμπτωμάτων υδαρούς κηλίδωσης και κατάρρευσης του φλοιού των καρπών. Τα συγκεκριμένα χωράφια έμειναν ασυγκόμιστα αφού τα μεγάλα ποσοστά ακατάλληλου καρπού έκαναν ασύμφορη την όποια διαλογή και συγκομιδή.

Η ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί είναι καθολική, τη στιγμή που το κόστος καλλιέργειας της Κλημεντίνης ξεκινά από τα 800 και μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ/στρέμμα σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Συλλόγου. «Κρίνουμε ότι η ενίσχυση των παραγωγών είναι αναγκαία προκειμένου να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν», επισημαίνουν οι γεωπόνοι.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024