Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Εξαγωγές: Μηδενική η ζήτηση για Κλημεντίνη και Ναβαλίνα

Εξαγωγές: Μηδενική η ζήτηση για Κλημεντίνη και Ναβαλίνα

Πώς εξελίσσονται οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

Στα αζήτητα κινδυνεύουν να μείνουν μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών και μανταρινιών, με την ζήτηση για Κλημεντίνη και Ναβαλίνα να είναι σχεδόν μηδενική και τους εξαγωγείς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η έναρξη της φετινής σεζόν για τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, μιας και αυτή χαρακτηρίστηκε από χαμηλή ζήτηση στις εξαγωγές και δυσκολίες στην πώληση, παρά το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα συνεχίσθηκε η αναμενόμενη εν όψει εορτών βελτιωμένη ζήτηση.

Εξαγωγές: Υποτονική η ζήτηση για οπωροκηπευτικά

Έτσι, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών και μανταρινιών θα μείνουν αδιάθετες, λόγω της μηδενικής ζήτησης σε Κλημεντίνη (λόγω μη μετασυλεκτικής αντοχής τους) και σε Ναβελίνα, μεγάλες ποσότητες της οποίας μένουν ασυγκόμιστες.

«Στις καταναλωτικές αγορές μέχρι σήμερα η  προσφορά και η ζήτηση δεν ήταν ισορροπημένες. Υπήρξε υπερβολική προσφορά σε σύγκριση με μια ζήτηση στο ήμισυ. Οι αγορές χονδρικής ήταν υποτονικές, ενώ και η κατανάλωση είναι χαμηλή σε ολόκληρο τον κλάδο των οπωροκηπευτικών. Αυτή η πτώση της κατανάλωσης μπορεί να δικαιολογηθεί με την εποχή αλλά και με τον πληθωρισμό και τη γενικότερη οικονομική ατμόσφαιρα που δεν την ευνοεί. Έτσι, η ανισορροπία αυτή προκαλεί πτώση των τιμών», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Οι εξαγωγές στην Γερμανία

Χαρακτηριστικά σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας SBA (Statistisches Bundesambt) οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Γερμανία μειώθηκαν σε ποσότητες το δεκάμηνο του 2022 συνολικά κατά 10%, με την μείωση όσον αφορά την Ελλάδα να ανέρχεται στο 15% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Αντίστοιχα, οι ποσότητες από Ισπανία μειώθηκαν κατά 11% και από Ιταλία κατά 8%, ενώ αυξήθηκαν από το Μαρόκο κατά 15% και από τη Νότια Αφρική κατά 7%.

Ενδεικτικό είναι επίσης, ότι οι εισαγωγές πορτοκαλιών στη Γερμανία μειώθηκαν συνολικά κατά 10%. Ειδικότερα, ενώ η εισαγωγή ισπανικών πορτοκαλιών στη Γερμανία μειώθηκε κατά 5%, η μείωση από την Ελλάδα έφτασε στο 50%.

Ελλειμματικό ισοζύγιο στο 10μηνο

«Είναι γνωστό ότι το 2020 το πλεόνασμα του ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων διαμορφώθηκε στα 510,953 εκατ. ευρώ με κυρίαρχη την συμμετοχή του τομέα μας (φρούτων λαχανικών και παρασκευασμάτων τους) στην διαμόρφωσή του 1,608 δισ. ευρώ, το οποίο και συνεχίσθηκε και το 2021 στα 459,332 εκατ. ευρώ με την συμμετοχή του τομέα στα 1,615 δισ. ευρώ», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης, σημειώνοντας ότι αυτά τα χαρακτηριστικά δυστυχώς ανατράπηκαν φέτος και κατά το 2022 το πλεόνασμα μετατράπηκε σε έλλειμμα. «Μήνα με το μήνα και μετά το α’ πεντάμηνο το έλλειμμα επιβαρύνθηκε, με αποτέλεσμα το δεκάμηνο να βυθιστεί σε –600,95 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 310,62 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2021, με προοπτικές περαιτέρω επιδείνωσης του κατά τους δύο εναπομείναντες μήνες του τρέχοντος έτους».

Εξαγωγές ακτινιδίων και στην Κίνα

Ανοίγει ο δρόμος για εξαγωγές ακτινιδίων στην Κίνα μετά και την ανάρτηση στο Μητρώο εγκεκριμένων ελλήνων εξαγωγέων καρπών ακτινιδίων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για την εξαγωγική περίοδο 2022/2023.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την τηλε-επιθεώρηση καλλιεργειών και μονάδων τυποποίησης καρπών ακτινιδίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18.11.2022, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κίνας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ).

Οι εξαγωγείς χαιρετίζουν αυτήν την εξέλιξη, τονίζοντας ότι αποκαθιστάται την ομαλότητα της διαταραχθείσας εξαγωγής ακτινιδίων προς την Κίνα.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει ο Incofruit Hellas, υπάρχει η ευκαιρία να εξαγωγές προς την Ινδία λόγω της απαγόρευσης εισαγωγής από Ιράν. «Η Ινδία είναι μια αγορά που οι εισαγωγές της σε ακτινίδια ανέρχονται σε 68-70 χιλ. τόνους τον χρόνο πιστεύουμε ότι μετά την μεγάλη γνωριμία των Ινδών καταναλωτών με τα ελληνικά προϊόντα θα διατηρηθεί η παρουσία μας και θα διευρυνθεί», σημειώνει.

inSports

Τα Χανιά υποδέχθηκαν τα δύο ευρωπαϊκά του Ολυμπιακού (vid)

Τα τρόπαια του Conference και Youth League, βρέθηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, με την «θρυλική περιοδεία» των τροπαίων να συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024