Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ Κίνα: Στα ύψη η ένταση μεταξύ των δύο χωρών

ΗΠΑ Κίνα: Στα ύψη η ένταση μεταξύ των δύο χωρών

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Κίνα ότι θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση που στείλει όπλα στην Ρωσία.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Κίνα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές συνέπειες εάν παράσχει όπλα για να υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ προσπαθούν να αποτρέψουν την Κίνα από την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για τον πόλεμο της Μόσχας. Οι δηλώσεις βασίζονται στην πεποίθησή τους ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής θανατηφόρου εξοπλισμού στην Ρωσία.

Σύμφωνα με το Reuters, οι φόβοι των Δυτικών για το ενδεχόμενο η Κίνα να εξοπλίσει την Ρωσία πηγάζουν από τον αγώνα της Μόσχας να πλήξουν βασικούς στόχους στην ανατολική Ουκρανία, προλαβαίνοντας το Κίεβο, το οποίο θεωρείται ότι ετοιμάζει μία αντεπίθεση με προηγμένα δυτικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης.

Θα επισκεφθεί ο Σι Τζινπίνγκ την Μόσχα;

Ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Μάικλ ΜακΚόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν μεταξύ των όπλων που εξετάζει η Κίνα να στείλει στη Ρωσία. Ο ΜακΚόλ είπε ότι ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα για συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πούτιν χαρακτήρισε τον πόλεμο της Ουκρανίας, τον οποίο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ως μια αντιπαράθεση με τη Δύση που απειλεί την επιβίωση της Ρωσίας και των Ρώσων πολιτών

Από την άλλη, το ΝΑΤΟ και η Δύση απορρίπτουν αυτό το αφήγημα, λέγοντας ότι στόχος τους στην παροχή όπλων και άλλης βοήθειας στο Κίεβο είναι να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι μιας απρόκλητης επίθεσης.

Ακόμα κι έτσι, η πλαισίωση του πολέμου από τον Πούτιν ως απειλή για την ύπαρξη της Ρωσίας επιτρέπει στον αρχηγό του Κρεμλίνου μεγαλύτερη ελευθερία στους τύπους όπλων που θα μπορούσε κάποτε να χρησιμοποιήσει, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς και πυρηνικών όπλων. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σύμμαχος του Πούτιν, ανέφερε τη Δευτέρα ότι η προμήθεια δυτικών όπλων στο Κίεβο μπορεί να προκαλέσει μια παγκόσμια πυρηνική καταστροφή.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατάφερε να καταρρίψει 11 από τα 14 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη νύχτα της Κυριακής (26/02), συμπεριλαμβανομένων των εννέα πάνω από την περιοχή του Κιέβου. Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Συνταγματάρχης Oleksandr Syrskyi, επισκέφτηκε την ανατολική πόλη Μπαχμούτ, το επίκεντρο των επιθέσεων της Ρωσίας εδώ και μήνες, καθώς προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της βιομηχανικής περιοχής Ντονμπάς.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πολλές αντεπιθέσεις και απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις γύρω από το χωριό Yahidne το Σαββατοκύριακο, αφού η ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε και το χωριό Berkhivka.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν ουκρανικές «ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης», συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Yahidne, ενώ το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS ανέφερε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανατίναξαν ένα φράγμα βόρεια του Μπαχμούτ.

Στη γειτονική Λευκορωσία, Ρώσο σύμμαχο και έδαφος για τις ρωσικές δυνάμεις που επιτίθενται στην Ουκρανία, Λευκορώσοι αντάρτες και μέλη της εξόριστης αντιπολίτευσης είπαν ότι κατέστρεψαν ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος παρακολούθησης A-50 σε επίθεση με drone κοντά στο Μινσκ την Κυριακή.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024