Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
BMW X5 & Χ6 M Competition: Ανανέωση κορυφής

BMW X5 & Χ6 M Competition: Ανανέωση κορυφής

Η βαυαρική φίρμα αποκαλύπτει τις ανανεωμένες εκδοχές των κορυφαίων εκδόσεων των δύο SUV τα οποία αποκτούν ήπια υβριδική τεχνολογία και μια σειρά βελτιώσεων σε κάθε τομέα του

Μετά την πολύ πρόσφατη αποκάλυψη των ανανεωμένων Χ5 και X6, η βαυαρική φίρμα συμπληρώνει την γκάμα των επιβλητικών SUV της με την προσθήκη των κορυφαίων εκδόσεων τους, M Competition, οι οποίες υπακούν και αυτές στις νεότερες υβριδικές επιταγές. Επίκεντρο των δύο εκδόσεων εξακολουθεί να αποτελεί ο twin-turbo V8 των 4,0 λίτρων ο οποίος όμως ενσωματώνει πλέον ήπια υβριδική τεχνολογία με την μορφή ενός παράλληλου ηλεκτρικού κυκλώματος 48 Volt.

Aυτό μεταφράζεται στην παρουσία ενός μικρού ηλεκτρικού μοτέρ απόδοσης 12 ίππων και 199 Nm ροπής που ενσωματώνεται στο αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων και αναλαμβάνει ρόλο μίζας-γεννήτριας καθώς και μπαταρίας 48 Volt.

Εκτός από την προσθήκη της ήπιας υβριδικής τεχνολογίας ο διπλά υπερτροφοδοτούμενος V8 διαθέτει βελτιωμένο στροφαλοφορο άξονα, νέου σχεδιασμού πολλαπλή εξαγωγής, αναβαθμισμένο σύστημα turbo το οποίο επωφελείται από νέες ηλεκτρικά ελεγχόμενες βαλβίδες και το οποίο συνδυάζεται με ανασχεδιασμένη εισαγωγή αέρα.

Οι βελτιώσεις συνηγορούν σε αντίστοιχη απόδοση ισχύος με το παρελθόν η οποία συνοψίζεται σε 625 ίππους και 750 Nm ροπής, ωστόσο η συμβολή του μικρού ηλεκτροκινητήρα στην απόδοση της τελευταίας και στην σχετική καμπύλη είναι καθοριστική καθώς πλέον είναι διαθέσιμη μεταξύ 1.800 και 5.800 σ.α.λ.

Βελτιώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στο αυτόματο κιβώτιο των οκτώ σχέσεων το οποίο διαθέτει πιο κοντές σχέσεις για αμεσότερες αλλαγές ενώ αναβαθμισμένο είναι και το σύστημα λίπανσης.

Η ισχύς μεταδίδεται παραδοσιακά και στους τέσσερις τροχούς μέσω του συστήματος M xDrive το οποίο συνδυάζεται με ενεργό διαφορικό Μ για τον πίσω άξονα. Παραδοσιακά μέσω των μενού ρυθμίσεων ο οδηγός μπορεί να παραμετροποιήσει την μετάδοση της ροπής, δίνοντας προτεραιότητα στον πίσω άξονα.

Σε ό,τι  αφορά τα μεγέθη επιδόσεων, η επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα απαιτεί 3,9 δευτερόλεπτα ενώ η μέγιστη ταχύτητα διαμορφώνεται σε 250 χλμ./ώρα ή σε 285 χλμ./ώρα με την επιλογή του προαιρετικού πακέτου Μ. Στο βασικό εξοπλισμό των εκδόσεων ανήκει το σύστημα εξαγωγής Μ Sport με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα πτερύγια.

Στον εξοπλισμό των εκδόσεων ανήκει επίσης η ρυθμιζόμενη ενεργή ανάρτηση M Professional που ενσωματώνει ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ και ενεργές αντιστρεπτικές ράβδους ενώ βελτιωμένο είναι και το σύστημα διεύθυνσης το οποίο εγγυάται ακόμα περισσότερο δυναμισμό. Το σύστημα πέδησης αποτελείται από κεραμικά δισκόφρενα και προσφέρουν τη δυνατότητα παραμετροποίησης της feedback από το αριστερό πεντάλ.

Από τις αναβαθμίσεις δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η αισθητική και ο ψηφιακός εξοπλισμός των κορυφαίων X5 και X6 M Competition. Ο τελευταίος συνοψίζεται στην παρουσία δύο οθονών 12,3 και 14,9 ιντσών για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και το infotainment αντίστοιχα, πίσω από μια ενιαία κοίλη οθόνη.

Φυσικά δεν λείπουν οι νέες προσθήκες σε υφές και υλικά όπως το ξύλο, το γυαλιστερό φινίρισμα από μέταλλο, οι λεπτομέρειες από ανθρακόνημα, υλικό από το οποίο αποτελούνται και τα paddles πίσω από το τιμόνι και οι δερμάτινες επενδύσεις για τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα.

Στην εξωτερική εμφάνιση κυρίαρχο στοιχείο, είναι τα ανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα LED Matrix τα οποία έχουν μειώσει το πλάτος τους κατά 3,5 εκ. αποκτώντας μια αιχμηρότερη υπόσταση.

Περιστοιχίζονται από ανασχεδιασμένες γρίλια –άνω και κάτω-, εισαγωγές αέρα που έχουν αποκτούν μαύρο γυαλιστερό φινίρισμα ενώ πλέον τα αεροδυναμικά βοηθήματα, συμπεριλαμβανομένου του διαχύτη στο πίσω τμήμα αλλά και των εξωτερικών καθρεπτών προσφέρουν την επιλογή, κατασκευής τους από ανθρακόνημα.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024