Ρωσία: Καταδίκες για σαμποτάζ από ρωσικό δικαστήριο, οι πρώτες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία
Πού βασίζονται οι καταδίκες των δύο κατηγορουμένων στη Ρωσία.
Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε δύο κατηγορουμένους σε τριάμισι χρόνια φυλάκισης αφού τους έκρινε ένοχους ότι συνωμότησαν για να κάνουν σαμποτάζ σε σιδηρόδρομο σε περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία, μετέδωσαν σήμερα μέσα ενημέρωσης για τις πρώτες καταδίκες για δολιοφθορά από την έναρξη της ρωσικής εισοβολής.
«Τέτοιες ενέργειες θα οδηγούσαν σε εκτροχιασμό, βλάβη στρατιωτικού και σιδηροδρομικού εξοπλισμού, θύματα μεταξύ στρατευσίμων», μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο δήλωση ανώνυμης πηγής στο δικαστήριο της περιφέρειας Μπέλγκοροντ.
Το TASS κατονόμασε τους δύο καταδικασθέντες, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτούς.
Πού βασίζονται οι καταδίκες
Οι καταδίκες τους είναι οι πρώτες που βασίζονται στο Άρθρο 231 περί Δολιοφθοράς του Ρωσικού Ποινικού Κώδικα από την έναρξη αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο.
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, αριθμός περιστατικών δολιοφθοράς σε βάρος των ρωσικών σιδηροδρόμων και άλλων εγκαταστάσεων έχει σημειωθεί, κυρίως σε περιφέρειες που συνορεύουν με την Ουκρανία, όπως οι Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ.
Το υπουργείο είχε αναφέρει σε έκθεσή του τον Οκτώβριο πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βασίζονται κυρίως στις σιδηροδρομικές μεταφορές, που συχνά διέρχονται από απομονωμένες περιοχές, πράγμα που σημαίνει ότι «το σύστημα είναι πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί από απειλές».
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας, δήλωσε στο TASS σε συνέντευξή του χθες, Δευτέρα, πως έχουν αρχίσει περισσότερες από 150 ποινικές έρευνες για δηλώσεις που δυσφημούν το ρωσικό στρατό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γιατί ο Λανουά ζήτησε από τους διαιτητές να χειροκροτήσουν εαυτούς
- Δολοφονία 59χρονης στον Εύοσμο: Νέος κύκλος καταθέσεων – Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η χαμένη τιμή της ελληνικής κεντροδεξιάς
- Παράταση παραστάσεων για το «Lost & Found» στο Altera Pars
- Προσφυγές κατά της εφορίας: 8 στους 10 έφυγαν «με άδεια χέρια»
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Joyspan: Ανακαλύπτοντας το νόημα της χαράς
- Νεκρά πρόβατα εντοπίστηκαν σε πλαγιά στην Πτελέα Κοζάνης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442