Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνέντευξη Σκανδαλίδη στο in: «Οι γυρολόγοι ποτέ μακροπρόθεσμα δεν βοήθησαν τις παρατάξεις»

Συνέντευξη Σκανδαλίδη στο in: «Οι γυρολόγοι ποτέ μακροπρόθεσμα δεν βοήθησαν τις παρατάξεις»

Ενόψει της κάλπης της απλής αναλογικής, ο Σκανδαλίδης γνωρίζει πως το κόμμα του έρχεται αντιμέτωπο με το ερώτημα των συνεργασιών -και ξεκαθαρίζει πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή.

Το όνομά του είναι ένα από αυτά που αυτόματα σου έρχονται στο μυαλό στο άκουσμα της λέξης ΠΑΣΟΚ -ο Κώστας Σκανδαλίδης, εκ νέου υποψήφιος στην Α΄Αθήνας, είναι ένα από τα πρόσωπα που ταυτίστηκαν με όλη την πορεία του κόμματός του, και τις καλές και τις κακές στιγμές του.

«Η χώρα με μόνη προοπτική τον τρόπο που κυβερνάται τα τελευταία χρόνια, δεν έχει τις αντοχές να ανταπεξέλθει στο σπιράλ των κρίσεων. Το πολιτικό της σύστημα εξακολουθεί να κινείται στη γραμμή μιας από τα πράγματα ξεπερασμένης αντιπαράθεσης», σχολιάζει στο «in», έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάστηκε να πάρει το ΠΑΣΟΚ τα πρώτα μνημονιακά χρόνια.

«Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε αυτό ως μη όφειλε την αποκοτιά του να σηκώσει στους ώμους του την ευθύνη της σωτηρίας της χώρας από τη χρεοκοπία που την οδήγησε η Δεξιά», λέει για τότε. «Δεν νομίζω ότι κανείς από τη βάση της παράταξης έχει συνηθίσει στην ιδέα ότι είμαστε οριστικά ένα μικρό κόμμα. Ιδιαίτερα όταν οι αντίπαλοι μας φαίνεται να ζουν με δικά μας δάνεια. Υπήρξαμε πάντα και είμαστε κόμμα αλλαγών αλλά και προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης».

Μιλώντας για τις πασοκικές μεταγραφές προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σκανδαλίδης δεν μασάει τα λόγια του: «Οι γυρολόγοι ποτέ μακροπρόθεσμα δεν βοήθησαν τις παρατάξεις». Πώς νιώθει όταν ακούει τον Αλέξη Τσίπρα να «πασοκίζει»; «Είναι τόσο παράταιρο, τόσο ασύμβατο που αν δεν ήταν κατασκευασμένο θα μπορούσε να θεωρηθεί ιστορική ύβρις».

Ενόψει της κάλπης της απλής αναλογικής, ο Σκανδαλίδης γνωρίζει πως το κόμμα του έρχεται αντιμέτωπο με το ερώτημα των συνεργασιών -και ξεκαθαρίζει πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή. «Και αν ο λαός το επιλέγει θα τον υλοποιήσουμε όσο γίνεται καλύτερα και αποτελεσματικά. Το πρόγραμμα που ο πρόεδρος συμπύκνωσε στα δέκα συγκεκριμένα σημεία είναι η βάση της πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας και το κριτήριο της όποιας συμμετοχής μας σ΄ αυτήν», τονίζει.

-Κύριε Σκανδαλίδη, έχετε κοινοβουλευτική παρουσία δεκαετιών, θα είστε εκ νέου υποψήφιος στην Α’ Αθήνας. Πιστεύετε ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για την νέα πραγματικότητα των διαδοχικών κρίσεων; Φοβάστε το ενδεχόμενο ενός νέου 2010;

Έχω πολύ ισχυρούς φόβους. Η χώρα με μόνη προοπτική τον τρόπο που κυβερνάται τα τελευταία χρόνια, δεν έχει τις αντοχές να ανταπεξέλθει στο σπιράλ των κρίσεων. Το πολιτικό της σύστημα εξακολουθεί να κινείται στη γραμμή μιας από τα πράγματα ξεπερασμένης αντιπαράθεσης, αναταραχές συνεχώς διχαστικές και πολωτικές πρακτικές. Αδυνατεί να δρομολογήσει διαρθρωτικές αλλαγές και να χαράξει πορεία που να ανταποκρίνεται και να απαντά στις προκλήσεις των καιρών. Αλλαγές και ανατροπές που να έχουν τη δυναμική μιας νέας μεταπολίτευσης. Στα αχαρτογράφητα νερά μιας εντελώς νέας εποχής πορεύεται με το βλέμμα στραμμένο στο χθες.

-Τι έχει μεγαλύτερη σημασία, η εμπειρία ή η ανανέωση; Είναι τα δύο αντικρουόμενα;

Η προοδευτική πολιτική δεν πρέπει να αναπαράγει και να διευρύνει το χάσμα των γενεών που στη σημερινή εποχή συνεχώς διευρύνεται κατά κανόνα σε βάρος της νέας γενιάς. Η ανανέωση του πολιτικού συστήματος συνδέεται αξεδιάλυτα με την ανάγκη οι νέες γενιές να μπουν στην πρωτοπορία της δημοκρατικής ανατροπής γιατί είναι οι κτήτορες του κόσμου που αλλάζει με τρόπο καταιγιστικό. Αυτό δεν ακυρώνει, αντίθετα ενισχύει την ανάγκη μιας νέας σύνθεσης των γενεών, την ανάγκη η νέα γνώση που για τους νέους είναι τρόπος ζωής και τους παλιότερους ένα δυσκολονόητο θαύμα να πατήσει πάνω στις εμπειρίες του χθες. Αυτό έγινε στη χώρα με το ΠΑΣΟΚ στη μεταπολίτευση και άνοιξε ο δρόμος για την καλύτερη εποχή της Ελλάδας στη νεότερη ιστορία της. Αυτό πρέπει να γίνει και σήμερα με εντελώς διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις που αφορούν την αναζωογόνηση και το ηθικό κύρος της πολιτικής.

-Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει πολλές περιπέτειες τα τελευταία δεκατρία χρόνια, τις ζήσατε όλες εκ των έσω. Πόσο έχει αλλάξει η εικόνα του εκλογικού σώματος για το κόμμα σας από αυτή που ήταν το 2010;

Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε αυτό ως μη όφειλε την αποκοτιά του να σηκώσει στους ώμους του την ευθύνη της σωτηρίας της χώρας από τη χρεοκοπία που την οδήγησε η Δεξιά. Οι αντίπαλοι του έπαιξαν στην πλάτη του και κέρδισαν και το ίδιο καταδικάστηκε να ζήσει μια μακριά νύχτα. Όμως, έχω την πεποίθηση ότι γι’ αυτούς που ζήσανε τις μέρες της Αλλαγής και στη συνέχεια του εκσυγχρονισμού της χώρας παραμένει η παράταξη που έφερε ευημερία, ανεξάρτητα από το κόμμα που ψήφισαν τα τελευταία χρόνια. Όσο για τους νεότερους μέσα από τα προβλήματα τους αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και να μαθαίνουν. Η δεξαμενή υπάρχει και είναι μεγάλη. Εξαρτάται από μας να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συνδεθούμε με το αύριο της χώρας ερχόμενοι για άλλη μια φορά από το μέλλον.

-Αφήνετε να εννοηθεί πως απώτερος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να επανέλθει ως ένας από τους δύο βασικούς πόλους του δικομματισμού. Δικαιολογείται αυτή η επιθυμία, αν κοιτάξει κανείς τα ποσοστά που παίρνει το κόμμα σας στις δημοσκοπήσεις;

Δεν νομίζω ότι κανείς από τη βάση της παράταξης έχει συνηθίσει στην ιδέα ότι είμαστε οριστικά ένα μικρό κόμμα. Ιδιαίτερα όταν οι αντίπαλοι μας φαίνεται να ζουν με δικά μας δάνεια. Υπήρξαμε πάντα και είμαστε κόμμα αλλαγών αλλά και προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Δεν ξέρω αν οι μελλοντικές εξελίξεις θα έχουν δυο ή περισσότερους πόλους στο πολιτικό σύστημα γιατί οι καιροί αλλάζουν ραγδαία. Ξέρω ότι και αύριο θα είμαστε παρόντες και μάχιμοι και εν δυνάμει πλειοψηφικό ρεύμα. Τις δημοσκοπήσεις εμείς δε τις καταγγέλλουμε, μπορούμε να τις διαψεύσουμε.

-Το ΠΑΣΟΚ έχει βρεθεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν σε θέση άμυνας λόγω μεταγραφών. Ανησυχείτε για τα ονόματα με πασοκικό παρελθόν που ενδεχομένως δείτε να στηρίζουν την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα;

Έχουμε συνηθίσει στην ιδέα ότι η μεγάλη δεξαμενή στελεχών που αποδεδειγμένα αποτελεί το Κίνημα μας, για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διεκδικητική λεία. Αυτό δεν δικαιολογεί, βέβαια, τις μεταγραφές για προσωπικές επιδιώξεις και οφίτσια. Ο καθένας έχει μια ιδέα για τον εαυτό του και είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Όμως, οι γυρολόγοι ποτέ μακροπρόθεσμα δεν βοήθησαν τις παρατάξεις. Εξ άλλου κατά κανόνα το μέρος της αξίας τους δεν συμβαδίζει με την εικόνα που προσπαθούν να κατασκευάσουν τα μέσα επικοινωνίας. Νομίζω πάντως ότι οι επιδιώξεις των αντιπάλων μας θυμώνουν και συσπειρώνουν τη βάση μας κι αυτό θα αποδειχθεί στις εκλογές.

-Εχετε ζήσει το ΠΑΣΟΚ από την αρχή του. Πώς σας φαίνεται όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει εξ ονόματος της Δημοκρατικής Παράταξης;

Είναι τόσο παράταιρο, τόσο ασύμβατο που αν δεν ήταν κατασκευασμένο θα μπορούσε να θεωρηθεί ιστορική ύβρις. Όμως, δεν σας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο σημερινός δικομματισμός ορκίζεται στις αλλαγές που μόνο του έκανε το ΠΑΣΟΚ και ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι συνεχώς στο λόγο τους; Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται από απλούς μιμητές γιατί φαίνεται φάρσα.

-Σ’ αυτήν την άτυπη προεκλογική περίοδο, ασκείτε σκληρή κριτική και στην νοοτροπία της διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση σας καλούν να πάρετε θέση. Αντέχει ο διμέτωπος στην πόλωση;

Ενώ οι ίδιοι άμεσα όπως ο Κ. Μητσοτάκης με την «αυτοδυναμία ή χάος» και έμμεσα ο Α. Τσίπρας με την προϋπόθεση του πρώτου κόμματος και την πρόταση μια Κυβέρνηση με αποκλίνουσες στρατηγικές ουσιαστικά εξορκίζουν τη συνεργασία, καλούν εμάς να πάρουμε θέση. Εμείς παίρνουμε θέση. Τους λέμε ότι όταν θα πάρουμε ισχυρή εντολή θα προτείνουμε ένα πρόγραμμα και μια άλλου τύπου διακυβέρνηση και θα ζητήσουμε το σχηματισμό από την πρώτη Κυριακή. Το ερώτημα τους το επιστρέφουμε. Δεν είναι διμέτωπος ο αγώνας μας. Είναι μονομέτωπος υπέρ του αύριου της χώρας.

-Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρεται σε δέκα εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες, με βάση τις οποίες θα δομηθεί η όποια μετεκλογική συνεργασία, εφόσον το ποσοστό σας στις εκλογές είναι ισχυρό. Πιστεύετε ότι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε τον ρόλο του «συμπληρώματος»;

Δεν προσπαθούμε να αποφύγουμε κανένα ρόλο «συμπληρώματος»: Αντίθετα διεκδικούμε ρόλο πρωταγωνιστή. Και αν ο λαός το επιλέγει θα τον υλοποιήσουμε όσο γίνεται καλύτερα και αποτελεσματικά. Το πρόγραμμα που ο Πρόεδρος συμπύκνωσε στα δέκα συγκεκριμένα σημεία είναι η βάση της πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας και το κριτήριο της όποιας συμμετοχής μας σ΄ αυτήν.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024