Ρωσία: Απειλεί με αντίποινα την ΕΕ αν κατασχέσει δεσμευμένους ρωσικούς πόρους
Η Ρωσία χαρακτήρισε «απόλυτα παράνομες» τις δυνητικές κατασχέσεις ρωσικών πόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και απείλησε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο διεμήνυσε χθες Πέμπτη ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε μέτρα αντιποίνων εάν η Ευρωπαϊκή Eνωση αποφασίσει να προχωρήσει στην κατάσχεση πόρων φυσικών και νομικών προσώπων που έχει δεσμεύσει, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS (εικόνα, επάνω, από το Reuters).
«Απόλυτα παράνομες»
Ο κ. Γκρούσκο επέμεινε ότι η Μόσχα εννοεί να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της» εάν η ΕΕ αποφασίσει κάτι τέτοιο και προχωρήσει.
Χαρακτήρισε τις δυνητικές κατασχέσεις «απόλυτα παράνομες» και πρόσθεσε ότι αρκετές χώρες αμφιβάλλουν για το εάν και κατά πόσον η κίνηση θα ήταν συμβατή με τους διεθνείς κανόνες.
Στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε προχθές Τετάρτη η «δημιουργία ad hoc ομάδας εργασίας για τη χρήση παγωμένων και ακινητοποιημένων ρωσικών πόρων προκειμένου να υποστηριχθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω Twitter.
#COREPERII: EU ambassadors today approved the establishment of an ad hoc working party on the use of frozen and immobilised Russian assets to support Ukraine´s reconstruction. pic.twitter.com/mZics04zPW
— Swedish Presidency of the Council of the EU (@sweden2023eu) February 15, 2023
Την ίδια ημέρα ωστόσο, το ελβετικό ομοσπονδιακό συμβούλιο ανακοίνωνε πως «ομάδα εργασίας» υπό την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης «συμπέρανε πως η κατάσχεση πόρων ρώσων ιδιωτών θα ήταν αντίθετη στο ομοσπονδιακό σύνταγμα και την (…) έννομη τάξη».
Πηγή: ΑΠΕ
- Νιγηρία: Εκατό απαχθέντες μαθητές απελευθερώθηκαν, περίπου 165 αγνοούνται
- Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]
- Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]
- Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]
- Ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην Κίνα για «σκληρές» εμπορικές και πολιτικές διαπραγματεύσεις
- Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο Περού από δύο ενόπλους καθώς επέστρεφε από ρεπορτάζ
