Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πυλώνας γεωπολιτικής και ενεργειακής ασφάλειας στην ΝΑ Ευρώπη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε την Παρασκευή με διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε για δεύτερη διαδοχική χρονιά, έγινε ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την στήριξη που έχει παράσχει η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, ενώ ανέλυσε τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας, ως πυλώνα γεωπολιτικής και ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Συζητήθηκε ακόμη το μεταναστευτικό και ο ρόλος της Ελλάδας στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανταλλαγή απόψεων έγινε και για τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και την Συρία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, τόσο με την αποστολή σωστικών συνεργείων, όσο και με την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, προσθέτοντας ότι η ελληνική αρωγή στις δύο χώρες θα συνεχιστεί.
Τονίστηκε, τέλος, ενόψει και του Δ΄ Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Τετ α τετ με Μενέντεζ και βαν Χόλεν
Στην αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, της οποίας ηγείται ο γερουσιαστής Lindsey Graham, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας Sheldon Whitehouse, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας Richard J. Durbin και ο γερουσιαστής Chris Van Hollen.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Οι τρεις ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή, ενώ ο Έλλνας πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
- Στεγαστική πολιτική: Από τις διαπιστώσεις στις πράξεις – Ρηξικέλευθη πολιτική πρόταση του ΠΑΝΣΥΠΟ
- Πώς το ισχυρότερο αγροτικό λόμπι στην Ευρώπη «έθαψε» τη νομοθεσία της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα
- Χάντμπολ: Ο Σμιτ μετά τα 1100 γκολ στη Γερμανία έπιασε λιμάνι καθώς ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό
- Λένα Ζευγαρά: Κάνει προεκλογική εκστρατεία με το νέο της τραγούδι «Θα, θα»
- Πυροσβεστική: Ρεκόρ με 13 συλλήψεις σε ένα διήμερο για εμπρησμούς από αμέλεια
- Ο ΠΑΟΚ Ανακοίνωσε τον Όσμαν με βίντεο – Η μέρα και η ώρα της παρουσίασής του
- Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σέρρες
- Μπορεί μια πίτσα να μαρτυρήσει πότε δουλεύετε υπερωρίες και πότε έρχεται γεωπολιτικός «σεισμός»;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442