Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό αέριο: Πέφτει η τιμή του κάτω από τα 50 ευρώ

Φυσικό αέριο: Πέφτει η τιμή του κάτω από τα 50 ευρώ

Την κατιούσα έχει πάρει το φυσικό αέριο σημειώνοντας νέο ρεκόρ, καθώς η τιμή είχε να κατέβει σε τέτοιο σημείο από τον Δεκέμβρη του 2021.

Η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει να μειώνεται μέρα με την ημέρα. Νωρίτερα, η τιμή υποχώρησε κάτω από τα 50 ευρώ τη μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας, πράγμα που είχε να συμβεί από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2021, σχεδόν τρεις μήνες πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτή την στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 49,9 ευρώ η MWh, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα κινείται λίγο πάνω από την περιοχή των 50 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή εφόσον εδραιωθεί μπορεί να δώσει ακόμη και μία μονάδα πάνω στο ΑΕΠ της χώρας για το 2023, ενώ και η χονδρική τιμή του ρεύματος θα κινηθεί πτωτικά.

Βραχυπρόθεσμες οι μειώσεις

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 80% από τα υψηλά του καλοκαιριού του 2022, αλλά παραμένουν υψηλότερες από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Η Shell εκτιμά ότι η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα, ενώ η Repsol προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές μπορεί να είναι οφείλονται σε διαρθρωτικούς παράγοντες, λόγω των εμποδίων στην παραγωγή.

Ανταγωνισμός με την Ασία

Οι μετεωρολόγοι βλέπουν τον Φεβρουάριο να «αποχαιρετά» τη βορειοδυτική Ευρώπη με ψυχρότερο καιρό, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Όμως, αν και η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις ανησυχίες της αγοράς λόγω αυξημένης ζήτησης, προς το παρόν παραμένει κοινή αίσθηση ότι η Ευρώπη κατάφερε να ξεπεράσει τον «σκόπελο» του χειμώνα 2022-2023.

Η Shell όμως έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα υπερβαίνει όλο και περισσότερο την προσφορά μέχρι το 2030, διατηρώντας ψηλά τις τιμές.

«Η αυξημένη ανάγκη της Ευρώπης για LNG φαίνεται ότι θα εντείνει τον ανταγωνισμό με την Ασία για τις περιορισμένες νέες ποσότητες που θα είναι διαθέσιμες τα επόμενα δύο χρόνια και (η οποία) μπορεί να κυριαρχήσει στο εμπόριο LNG μακροπρόθεσμα», ανέφερε η ολλανδο-βρετανική πολυεθνική.

Το πρωί της Πέμπτης πάντως, τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου του πρώτου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, διαπραγματεύονταν 3,2% χαμηλότερα στα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024