Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι σημαίνει η παραίτηση της Νίκολα Στέρτζιον για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο

Τι σημαίνει η παραίτηση της Νίκολα Στέρτζιον για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο

«Είναι μια κομβική στιγμή για την ανεξαρτησία της χώρας, που οι ενωτικοί μυστικά αποζητούν και οι εθνικιστές στην πραγματικότητα φοβούνται».

Οι πολιτικοί γύπες πετούσαν πάνω από την Νίκολα Στέρτζιον πολλές εβδομάδες τώρα.

Η παραίτηση της όμως από την πρωθυπουργία της Σκωτίας και από την ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP), έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο συννεφιασμένο ουρανό της.

Είναι βέβαιο ότι η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη σκωτσέζικη πολιτική σκηνή από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του 2014 και ότι οι συνέπειες της θα γίνουν εξίσου αισθητές στην πολιτική όλου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι λόγοι της παραίτησης

Κατά αυτό τον τρόπο άρθρο του Guardian προλογίζει την παραίτηση της 52χρονης μακροβιότερης πρωθυπουργού της Σκωτίας και μαχητικότερης οπαδού της ανεξαρτησίας της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας, Μάρτιν Κετλ, παρότι παραδέχεται τη μεγάλη πολιτική αξία της Στέρτζιον συμφωνεί ότι είχε έρθει η ώρα της να αποχωρήσει από το προσκήνιο, ιδιαίτερα αφότου είχε καταφέρει να περάσει με επιτυχία τη χώρα μέσα από την πανδημία της Covid-19.

Οι λόγοι της απόφασης της πολλοί, από το νομοσχέδιο που διευκολύνει τη φυλομετάβαση και οι περισσότεροι Σκωτσέζοι δεν το θέλουν, μέχρι τη στρατηγική της για την ανεξαρτησία –βασικό ζήτημα του διχασμού της πολιτικής σκηνής της χώρας- που όλα δείχνουν ότι οδηγούσε σε συνταγματικό cul-de-sac.

Η αιτία όμως ήταν μία και την ανέφερε η ίδια όταν τόνισε ότι είναι πρωθυπουργός της Σκωτίας οχτώ χρόνια και ότι για ακόμα οχτώ πριν από αυτά ήταν αναπληρώτρια πρώτη υπουργός της χώρας.

Με απλά λόγια ξέμεινε από δυνάμεις.

Χωρίς φαβορί διάδοχο

Η αποχώρηση της έχει προκαλέσει τέτοιο σούσουρο, γιατί ξεκάθαρο φαβορί για τη διαδοχή της δεν υπάρχει.

Η ίδια έχει εκφράσει την πίστη της στην Κέιτ Φορμπς, την υπουργό Οικονομικών της χώρας, που θεωρείται ταλαντούχα αλλά είναι αδοκίμαστη στα βαθιά.

Ωστόσο το βασικό πρόβλημα για το SNP, και όποιον το αναλάβει μετά το συνέδριο του επόμενου μήνα, είναι το ζήτημα της ανεξαρτησίας.

Μπορεί να μην ήταν το σόου μίας και μόνης γυναίκας τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η ταύτιση του με το πρόσωπο της Στέρτζιον υπήρξε τόσο δυνατή που σήμερα έχει χάσει σημαντικό μέρος της γοητείας του για τους ψηφοφόρους της χώρας.

Στον αέρα… η ανεξαρτησία

Συνεπώς μακροπρόθεσμα το ερώτημα που τίθεται είναι, αν η παραίτηση της Στέρτζιον αποτελεί κομβική στιγμή για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, που οι ενωτικοί μυστικά αποζητούν και οι εθνικιστές στην πραγματικότητα φοβούνται.

Μήπως τελικά η εξέλιξη αυτή προσπέρασε το όλο ζήτημα της ανεξαρτησίας, που έχασε τελικά το momentum της πραγματοποίησης του, προσφέροντας στο Ηνωμένο Βασίλειο μια ανάσα ανακούφισης;

Σύμφωνα με τον Guardian, οι περισσότεροι αναλυτές θα απαντήσουν καταφατικά. Ωστόσο, πολλοί εξ αυτών έχουν κάνει λάθος στο παρελθόν.

.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024