Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάμπλο Νερούδα: Ιατροδικαστική έρευνα διαπιστώνει ότι δηλητηριάστηκε

Πάμπλο Νερούδα: Ιατροδικαστική έρευνα διαπιστώνει ότι δηλητηριάστηκε

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο Πάμπλο Νερούδα πέθανε από καρκίνο του προστάτη και υποσιτισμό, στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, μόλις 12 ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του φίλου του, Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Ένα από τα πιο διαχρονικά μυστήρια της σύγχρονης χιλιανής ιστορίας μπορεί να βρήκε τη λύση του. Ο βραβευμένος με Νόμπελ χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα πέθανε αφού δηλητηριάστηκε με μια ισχυρή τοξίνη, σύμφωνα με τους εγκληματολόγους.

Πολλοί ήταν εκείνοι συμπεριλαμβανομένου του ανιψιού του Νερούδα, Ροδόλφο Ρέγιες, που πίστευαν εδώ και καιρό ότι δολοφονήθηκε λόγω της αντίθεσής του στην τότε δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ.

Η έρευνα για τις συνθήκες που άνοιξε πριν 10 χρόνια

Πριν από δέκα χρόνια, ένας Χιλιανός δικαστής διέταξε την εκταφή των λειψάνων του ποιητή, αφού ο πρώην σοφέρ του, Μανουέλ Αράγια, αποκάλυψε ότι ένας ταραγμένος Νερούδα του τηλεφώνησε από το νοσοκομείο του Σαντιάγο όπου νοσηλευόταν για να του πει ότι του είχαν κάνει ένεση στο στομάχι ενώ κοιμόταν. Ο ποιητής πέθανε λίγες ώρες αργότερα.

Δείγματα από τη σορό του Νερούδα στάλθηκαν σε εγκληματολογικά εργαστήρια σε τέσσερις χώρες για ανάλυση και το 2015 η κυβέρνηση της Χιλής δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό ότι ένα τρίτο πρόσωπο» ήταν υπεύθυνο για τον θάνατό του. Δύο χρόνια αργότερα, μια ομάδα διεθνών επιστημόνων δήλωσε ότι ήταν «100% πεπεισμένη» ότι ο ποιητής δεν πέθανε από καρκίνο του προστάτη.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα

Τη Δευτέρα, ο Ρέγιες δήλωσε ότι οι επιστημονικές εξετάσεις έδειξαν ότι η τοξίνη clostridium botulinum ήταν παρούσα στο σώμα του θείου του όταν πέθανε, γεγονός που υποδηλώνει ότι όντως «δηλητηριάστηκε» μετά το πραξικόπημα. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να δημοσιευθούν σε έκθεση την Τετάρτη.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να υπάρχει το clostridium botulinum στα οστά του», δήλωσε ο Ρέγιες στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe. «Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο Νερούδα δολοφονήθηκε με την παρέμβαση κρατικών παραγόντων το 1973».

Τα βακτήρια, τα οποία παράγουν τη νευροτοξίνη που προκαλεί αλλαντίαση, ανακαλύφθηκαν σε ένα από τα εκταφθέντα δόντια του Νερούδα το 2017. Ο Ρέγιες δήλωσε ότι η ανάλυση από εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης είχε διαπιστώσει ότι τα βακτήρια δεν βρέθηκαν στο σώμα του Νερούδα από το φέρετρο ή τη γύρω περιοχή.

«Βρήκαμε τη σφαίρα που σκότωσε τον Νερούδα και ήταν στο σώμα του», δήλωσε ο Ρέγιες στην Efe. «Ποιος την έριξε; Θα το μάθουμε σύντομα, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Νερούδα σκοτώθηκε με την άμεση παρέμβαση τρίτου».

Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα του Πινοσέτ, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Αλιέντε αυτοκτόνησε καθώς στρατεύματα εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο, κατέστρεψε τον Νερούδα και τον οδήγησε να σχεδιάσει την εξορία του στο Μεξικό.

Όμως, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή του, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της χιλιανής πρωτεύουσας όπου νοσηλευόταν για καρκίνο και άλλες παθήσεις. Πέθανε εκεί το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου, υποτίθεται από τις εξαντλητικές συνέπειες του καρκίνου του προστάτη που είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024