Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο νέος πόλεμος για τον Χάρι Πότερ

Ο νέος πόλεμος για τον Χάρι Πότερ

Ούτε η μη ανάμειξη της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στη δημιουργία ενός βιντεοπαιχνιδιού που μόλις κυκλοφόρησε, ούτε η συμμετοχή σε αυτό ενός τρανς χαρακτήρα ήταν αρκετά για να σταματήσουν τις επιθέσεις της LGBTQ κοινότητας εναντίον της συγγραφέως

Οι κριτικές είναι θετικές. Οι πωλήσεις ήταν στα ύψη ήδη πριν ακόμη ξεκινήσει η επίσημη κυκλοφορία του, την περασμένη Παρασκευή. Κι όμως το πολυαναμενόμενο βιντεοπαιχνίδι ρόλων «Hogwarts Legacy» βάλλεται από καυστικά σχόλια και μποϊκοτάζ με στόχο την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, τη συγγραφέα της επιτυχημένης σειράς μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον μαθητευόμενο μάγο Χάρι Πότερ, η οποία εισπράττει δικαιώματα από τις πωλήσεις του παιχνιδιού, αν και δεν συμμετείχε στη δημιουργία του.

Ο λόγος των επιθέσεων προς τη συγγραφέα δεν είναι ούτε η απουσία του Χάρι Πότερ από το παιχνίδι, το οποίο προσφέρει στον παίκτη τη δυνατότητα να γραφτεί στη σχολή μαγείας Χόγκουαρτς, να παρακολουθήσει μαθήματα, να εκπαιδευτεί στα ξόρκια και να αναμειχθεί σε πολλές περιπέτειες. Ούτε η εμφάνιση ενός νέου μέλους στην παρέα των μαθητευόμενων μάγων, της Σιρόνα Ράιαν, του πρώτου τρανς γυναικείου χαρακτήρα που κάνει το ντεμπούτο του στο σύμπαν του Χάρι Πότερ.

«Τρανσφοβικά» σχόλια

Είναι τα κατά καιρούς σχόλιά της, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με το βιολογικό φύλο και τα δικαιώματα των τρανς, τα οποία οι επικριτές της χαρακτηρίζουν ως τρανσφοβικά.

Τον Ιούνιο του 2020, σε ανάρτησή της στο Twitter σχετικά με τον τίτλο «Δημιουργώντας έναν περισσότερο ισότιμο κόσμο στη μετά Covid εποχή για τους ανθρώπους που έχουν έμμηνο ρύση» που συνόδευε ένα άρθρο έγραψε: «Είμαι σίγουρη ότι υπήρχε μια λέξη για αυτούς τους ανθρώπους. Κάποιος να με βοηθήσει». Οι επικριτές της έσπευσαν να την κατηγορήσουν για διακρίσεις απέναντι στα τρανς άτομα. Κι εκείνη αντέδρασε γράφοντας «αν το φύλο δεν είναι πραγματικό, η βιωμένη πραγματικότητα των γυναικών παγκοσμίως διαγράφεται», προσθέτοντας ότι γνωρίζει και αγαπά τα τρανς άτομα, αλλά επέκρινε την υποτιθέμενη διαγραφή της έννοιας του φύλου.

Δημοσίευσε επίσης ένα δοκίμιο στον ιστότοπό της, αποκαλώντας επικίνδυνο να επιτραπεί η είσοδος σε «οποιονδήποτε άντρα που πιστεύει ή αισθάνεται ότι είναι γυναίκα» στα αποδυτήρια και στις τουαλέτες, ενώ αποκάλεσε την πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον «καταστροφέα των δικαιωμάτων των γυναικών» επειδή υποστήριξε ένα νομοσχέδιο που διευκολύνει τη νομική αναγνώριση των τρανσέξουαλ με βάση το φύλο που προτιμούν. Τα σχόλιά της έχουν επικριθεί ως τρανσφοβικά από οργανώσεις για τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Εκστρατείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενώ ηθοποιοί που συμμετείχαν στις ταινίες του Χάρι Πότερ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα τρανς άτομα ως απάντηση.

Κόλλησαν στο… όνομα

Σε αυτό το κλίμα, ακόμη και το γεγονός ότι στο παιχνίδι εμφανίζεται η τρανς Σιρόνα Ράιαν έχει προκαλέσει επικρίσεις. Οσοι κατηγορούν τη συγγραφέα για την τρανσφοβική συμπεριφορά της υποστηρίζουν ότι το όνομα της νέας ηρωίδας μοιάζει αρσενικό, ξεκινώντας από την πρώτη συλλαβή του ονόματος που θυμίζει την προσφώνηση «σερ» και το επίθετο που παραπέμπει άμεσα στο ανδρικό όνομα «Ράιαν». Οι υποστηρικτές της πάλι συνδέουν το όνομα με μια κελτική θεά, προσωποποίηση της αναγέννησης.

Οι πρώτες κριτικές για το παιχνίδι, παρ’ όλα αυτά, είναι σχεδόν ομόφωνα θετικές, αν και ορισμένες ιστοσελίδες αρνήθηκαν να το αξιολογήσουν ή συμπεριέλαβαν δηλώσεις που επικρίνουν τη Ρόουλινγκ και υποστηρίζουν την κοινότητα των τρανς. Κάποιες εξ αυτών των τελευταίων μάλιστα προχώρησαν σε δημοσίευση λίστας φιλανθρωπικών οργανώσεων για τη στήριξη των τρανς ατόμων, μαζί με μια ανάλυση των σχολίων της Ρόουλινγκ. Και οι θετικές κριτικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, συνοδεύονται από διευκρινιστικές δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες σκοπός της κριτικής παρουσίασης του παιχνιδιού είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι ή όχι διασκεδαστικό παιχνίδι, διευκρινίζοντας πως το αν είναι ηθικό αποτελεί ένα εντελώς ξεχωριστό θέμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024