Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τι συμβαίνει και οι Γάλλοι εγκαταλείπουν το Παρίσι για την εξοχή;

Τι συμβαίνει και οι Γάλλοι εγκαταλείπουν το Παρίσι για την εξοχή;

«Πρέπει να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που είδαν το ‘’Emily in Paris΄΄ και θέλουν να αγοράσουν ένα pied-a-terre στο Παρίσι», λέει ο δήμαρχος του.

Το Παρίσι αδειάζει από… Παριζιάνους.

Οι αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας αποφασισμένες να αναχαιτίσουν αυτή τη φυγή των Γάλλων, εξετάζουν την επιβολή υψηλότερων φόρων σε όσους έχουν δεύτερο σπίτι και νόμους που θα ευνοούν τα νοικοκυριά της εργατικής και της μεσαίας τάξης.

Ο πληθυσμός του Παρισιού έχει μειωθεί κατά 123.000 την τελευταία 10ετία, καθώς οι περισσότεροι φεύγουν αναζητώντας φτηνότερα σπίτια και περισσότερο πράσινο γύρω τους.

12.400 άτομα μείον το χρόνο

Σύμφωνα με την Insee, την στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας, η πρωτεύουσα χάνει περίπου 12.400 άτομα το χρόνο και ο πληθυσμός της που σήμερα υπολογίζεται στο 2.1 εκατομμύρια άτομα είναι ο χαμηλότερος τα τελευταία 20 χρόνια.

Η πανδημία του κοροναϊού και τα lockdowns θεωρούνται από κάποιους οι βασικοί λόγοι εξόδου των πολιτών από το Παρίσι, ωστόσο ο βασικότερος όλων είναι το αυξανόμενο κόστος ζωής

Όπως γράφει ο Guardian, αυτή τη στιγμή το τετραγωνικό μέτρο ενός διαμερίσματος στην πρωτεύουσα φτάνει τα 10.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: Instagram

Παρότι το Παρίσι ζει ένδοξες μέρες στο Netflix λόγω της σειράς «Emily in Paris», η κατηγορία που του αποδίδεται από τους Γάλλους είναι ότι δεν νοιάζεται για τους ανθρώπους του.

Τα σχέδια του δημάρχου

Ο μόνος τρόπος μείωσης του κόστους για τα γαλλικά νοικοκυριά, είναι σύμφωνα με τον δήμαρχο του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, να αγοράσουν οι αρχές της πόλης κτίρια και να αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες των μεγάλων γραφείων να ελευθερώσουν χώρους, που θα μπορέσουν να μετατραπούν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα σπίτια που νοικιάζονται για το καλοκαίρι, αλλά και να μπουν φόροι στις θερινές κατοικίες, ένα μέτρο το κόστος του οποίου σε ψήφους ουδείς δέχεται να αναλάβει.

Το Παρίσι ήδη απαιτεί από τους κατόχους Airbnb να καταγράφουν τα σπίτια που χρησιμοποιούν και περιορίζει τις νύχτες που αυτά μπορούν να ενοικιαστούν στους τουρίστες.

Emily in Paris… no

«Το Παρίσι καλωσορίζει τους τουρίστες, αλλά προτιμά οι επισκέπτες του να μένουν στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και όχι στα διαμερίσματα της», λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Πρέπει να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που λένε ‘’είδα το Emily in Paris και θα αγοράσω ένα pied-a-terre εκεί’’, με  έναν επιπλέον φόρο δευτερεύουσας κατοικίας της τάξεως του 60%. Το Emily in Paris είναι εξαιρετικό στο να προσελκύει τον τουρισμό στο Παρίσι, αλλά θέλουμε οι άνθρωποι να ζουν εδώ ως μόνιμοι κάτοικοι», καταλήγει..

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024