Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός Τουρκία: Ύμνοι για την ΕΜΑΚ από την Hyrriyet

Σεισμός Τουρκία: Ύμνοι για την ΕΜΑΚ από την Hyrriyet

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hyrriyet ευχαριστεί στο πρωτοσέλιδο της, την Ελλάδα για την συνδρομή και τη βοήθεια στις περιοχές που έπληξε ο σεισμός.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hyrriyet, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Efxaristo poli file» ευχαριστεί την Ελλάδα για τη συνδρομή και τη βοήθεια προς τις περιοχές που έπληξε ο φονικός σεισμός της προπερασμένης Δευτέρας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην επιστροφή των ομάδων της ΕΜΑΚ στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους. «Η ελληνική ομάδα έρευνας και διάσωσης που ήρθε να βοηθήσει την Τουρκία μετά τον σεισμό, ολοκλήρωσε το έργο της και επέστρεψε στην Ελλάδα μια εβδομάδα αργότερα» αναφέρει, προβάλλοντας τη δήλωση του επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ Δημήτρη Ρούσσου στα ΜΜΕ: «Αξιωματούχος της ελληνικής ομάδας, που έζησε πολύ συγκινητικές στιγμές, αποχαιρετώντας, είπε: ’’Ό,τι κάνουμε για τη χώρα μας, το ίδιο κάναμε και για την Τουρκία’’».

Τα Τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν την επιστροφή της ΕΜΑΚ

Η Ηurriyet σημειώνει το περιστατικό, δημοσιεύοντας σχετικό φωτογραφικό στιγμιότυπο, όταν άνδρες της ΕΜΑΚ ξέσπασαν σε επιφωνήματα χαράς και εναγκαλισμούς, μετά τη διάσωση 6χρονου κοριτσιού από τα συντρίμμια στην Αντιόχεια, την επομένη του σεισμού.

Η επιστροφή της ΕΜΑΚ στην Ελλάδα προβάλλεται επίσης στο σύνολο σχεδόν των τουρκικών ΜΜΕ. «Σαν ήρωες υποδέχτηκαν στην Αθήνα, την ελληνική ομάδα διάσωσης (ΕΜΑΚ), που διέμειναν στην Τουρκία για μια εβδομάδα και έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Το πρωτοσέλιδο της Ηurriyet

Το «ευχαριστώ» Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες στις 10:30 το βράδυ με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε η χώρα μας στον χτυπημένο από τον καταστροφικό σεισμό, τουρκικό λαό.

Όπως έγινε γνωστό η επικοινωνία ήταν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό και στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι η βοήθεια που έστειλε η χώρα μας είναι πολύ ουσιαστική και όχι συμβολική, καθώς όλα τα πράγματα που περιλαμβάνονται στην ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και στις ανάγκες της Τουρκίας για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον σεισμό.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε στον κ. Τσαβούσογλου ότι όπως δεσμεύτηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα θα είναι στο πλευρό της Τουρκίας για όσο χρειαστεί.

Παραδόθηκε η βοήθεια στην Τουρκία

Σημειώνεται ότι η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας από τη χώρα μας στην Τουρκία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ, καθώς όλα τα υλικά που είχαν συγκεντρωθεί παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές. Η βοήθεια αυτή μεταφέρθηκε στην Τουρκία με συνολικά οκτώ πτήσεις της AEGEAN και αποτελείται από περίπου 80 τόνους υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Το κόστος της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας καλύπτεται κατά 75% από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25%, της εθνικής συμμετοχής είναι χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κύμα της ανθρωπιστικής βοήθειας συνόδευσαν στα Άδανα ο Χρήστος Στυλιανίδης και ο γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ενώ την παρέλαβε αντιπροσωπεία της Τουρκίας εκ μέρους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου.

Κατά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας ο κ. Στυλιανίδης μετέφερε την συμπαράσταση του πρωθυπουργού και τόνισε ότι η Ελλάδα και η ΕΕ στο σύνολό της στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024