Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκικές εκλογές: Ιστορικό στέλεχος του AKP προτείνει αναβολή

Τουρκικές εκλογές: Ιστορικό στέλεχος του AKP προτείνει αναβολή

Όταν το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών προτείνεται από έναν εκ των ιδρυτών του AKP, και για πολλά χρόνια συνοδοιπόρου και στενού συνεργάτη του Ερντογάν με σημαντικά πόστα στην κυβέρνηση αποτελεί μία τοποθέτηση ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας.

Η Τουρκία μετράει περισσότερους από 31.000 νεκρούς και μία «κολοσσιαίων και καταστροφικών» διαστάσεων καταστροφή από τον φονικό σεισμό.

Οι επιπτώσεις της καταστροφής έχουν σαν αποτέλεσμα η κυβέρνηση του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) αλλά και ο ίδιος ο Ρετζέπ ΤΡαγίπ Ερντογάν να δέχονται σφοδρές επικρίσεις τόσο για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και για τις κακοτεχνίες σε κτίρια και όσα δεν έγιναν 20 χρόνια για να προστατευθεί η χώρα από μία τέτοια τραγωδία.

Έτσι πλέον έχει ανοίξει τη συζήτηση αναβολής των προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο.

Ήδη σύμφωνα με τον αρθρογράφο του «Habertürk», Φατίχ Αλταϊλί, ο οποίος επικαλείται πηγές του AKP το συγκεκριμένο ενδεχόμενο έχει μπει στην ατζέντα της συζήτησης λόγω και του αρνητικού αντίκτυπου που έχει προκαλέσει ο καταστροφικός σεισμός για την κυβέρνηση με στόχο να καθυστερήσουν από έξι μήνες έως έναν χρόνο.

Η αναβολή των εκλογών φαίνεται πως είναι μία προοπτική που εξετάζεται σοβαρά από το κυβερνών κόμμα, όπως αφήνει να φανεί με μία εκτενή δήλωσή του στο Twitter το ιστορικό στέλεχος του AKP, Μπουλέντ Αρίντς.

Είναι δεδομένο ότι όταν το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών προτείνεται από έναν εκ των ιδρυτών του AKP, και για πολλά χρόνια συνοδοιπόρου και στενού συνεργάτη του Ερντογάν με σημαντικά πόστα στην κυβέρνηση αποτελεί μία τοποθέτηση ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός (2009-2015) στέκεται στην τοποθέτηση του προέδρου της χώρας που έκανε λόγο για μία πρωτοφανή καταστροφή και αναφέρεται και σε σενάρια για το πότε θα μπορούσαν να γίνουν οι εκλογές.

Ακόμα ασκεί σφοδρή κριτική και καταφέρεται με σκληρή γλώσσα σε όσους αναφέρονται σε εκλογές αυτή τη δύσκολη περίοδο για τον τουρκικό λαό.

Αναλυτικά η ανάρτηση

«Βιώνουμε μία κολοσσιαία καταστροφή η οποία θα γραφτεί στα βιβλία τα ιστορίας ως ο μεγάλος σεισμός της Νοτιοανατολικής Ανατολίας και οι επιπτώσεις τηε θα επεκταθούν για χρόνια αφήνοντας αγιάτρευτες πληγές στις καρδιές και στις ψυχές μας.

Ας δείξει ο Θεός έλεος στους πολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στους συγγενείς των θυμάτων και στο σπουδαίο έθνος μας.

Έχουμε χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες. Τώρα φοβόμαστε να ακούσουμε τα νούμερα των απωλειών. Πολλές επιχειρήσεις και σπίτια είναι ερείπια. Περισσότερες από τις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό έχουν καταστραφεί», αναφέρει αρχικά ο Αριντς.

«Οι πολίτες παλεύουν για τη ζωή τους όχι για εκλογές. Την ώρα που υπάρχει αυτή η κατάσταση, βλέπουμε πολλούς πολιτικούς και δημοσιογράφους να συζητούν πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

«Φοβηθείτε τον Θεό, υπάρχουν ακόμα σοροί κάτω από τα χαλάσματα. Πώς είναι δυνατόν να μιλάτε για εκλογές όταν δεν υπάρχει εκλογικό σώμα; Σε μια τέτοια περίοδο θα κάνεις εκλογική προπαγάνδα ή θα ζητήσεις ψήφους από πολίτες που βιώνουν τον πόνο; Θα είσαι υποψήφιος ή θα τρέξεις προεκλογική καμπάνια; Με τι πρόσωπο το κάνεις αυτό. Δεν υπάρχουν ψηφοφόροι, δεν υπάρχουν κάλπες.

Δεν ακούτε τον κόσμο που σας λέει ο κόσμος: «Οι πολίτες ανησυχούν για τη ζωή τους και εσείς ανησυχείτε για να εκλεγείτε;», συμπληρώνει το ιστορικό στέλεχος του AKP.

«Οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν άμεσα»

«Οι πόλεις που έχουν πληγεί από αυτήν την καταστροφή, έχουν περίπου 15 εκατομμύρια πολίτες που επηρεάστηκαν και συνολικά εκπροσωπούνται από 85 βουλευτές στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Το τοπίο είναι τόσο επώδυνο που δεν έχουν μείνει ψηφοφόροι σε αυτές τις περιοχές. Οι εκλογικοί κατάλογοι είναι πλέον λάθος και είναι τόσο νόμιμο όσο και ντε φάκτο αδύνατο να διεξάγεις εκλογές.

Ίσως το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο θα πρέπει να υπολογίσει ξανά από πόσους βουλευτές, θα εκπροσωπηθούν αυτές οι επαρχίες με απογραφή πληθυσμού όταν θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Αυτές τις ημέρες όπου βιώνουμε ίσως την πιο επώδυνη καταστροφή στην ιστορία της χώρας μας, πρέπει να απαλλαγούμε από το άγχος των εκλογών το συντομότερο δυνατόν.

Για να είμαστε ξεκάθαροι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές ούτε τον Μάιο ούτε τον Ιούνιο. Οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν άμεσα. Αυτό δεν είναι επιλογή αλλά αναγκαιότητα», προσθέτει ο Μπουλέντ Αρίντς.

Στη συνέχεια αναφέρεται και στο Σύνταγμα που αναφέρει πως οι τουρκικές εκλογές μπορούν να αναβληθούν μόνο λόγω πολέμου.

Πώς μπορούν να να αναβληθούν οι εκλογές

«Σε όσους υποστηρίζουν ότι οι εκλογές μόνο σε καιρό πολέμου, μία απάντηση είναι αρκετή: Ναι αυτή είναι μία συνταγματική διάταξη αλλά τα συντάγματα δεν είναι ιερά κείμενα, είναι νομικά κείμενα. Οι νόμοι μπορούν πάντα να ανακληθούν, να τροποποιηθούν και να αντικατασταθούν από συνταγματικό άρθρο», γράφει ακόμα ο Αρίντς.

«Κατά την προσωπική μου άποψη ο τρόπος για να προχωρήσουμε είναι απλός. Ο πρόεδρος πρέπει να συναντηθεί προσωπικά με τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και να συζητήσουν πως θα ξεπεραστεί αυτή η αναγκαιότητα», γράφει ακόμα το ιστορικό στέλεχος του AKP.

Μάλιστα φέρνει και ως παράδειγμα να τοποθετηθεί και μία παράγραφος στο τωρινό άρθρο του Συντάγματος που θα αποφασίζει την αναβολή των εκλογών για καταστροφές όπως σεισμοί στη λογική της διακήρυξης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ωστόσο σημειώνει πως αναμφίβολα μία τέτοια συνταγματική διάταξη θα πρέπει να έχει την έγκριση όλων των κομμάτων και να ψηφιστεί από την πλειοψηφία».

«Πιστεύω ότι όλα τα πολιτικά κόμματα είναι βαθιά λυπημένα από αυτή την τρομερή καταστροφή και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους προς όφελος των θυμάτων του σεισμού και για να δείξουν ότι είναι όλοι πατριώτες και ειλικρινείς. Η κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να ενώσουν τα χέρια για να γιατρέψουν τις πληγές  τους έθνους μας. », προσθέτει.

Οι προτάσεις του Αρίντς για την ημερομηνία των εκλογών

Στη συνέχεια ο Μπουλέντ Αρίντς αναφέρει τις σκέψεις του για το πότε θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι εκλογές εάν αναβληθούν.

«Οι ταπεινές μου σκέψεις για την αναβολή των εκλογών είναι οι ακόλουθες.

Η πρώτη είναι οι βουλευτικές και ο προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν μαζί με τις αυτόδιοικητικές το 2024. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα στο παρελθόν.

Η δεύτερη είναι οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2023.

Η τρίτη είναι να συμφωνηθεί μία άλλη ημερομηνία και όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν εάν δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για μία από τις δύο προηγούμενες επιλογές».

«Ως αποτέλεσμα ό,τι και να συμβεί οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν λόγο της κατάστασης ανάγκης. Εάν η πρόταση μου για αναβολή των εκλογών γίνει δεκτή θα εκφράσω τις σκέψεις μου πιο λεπτομερώς», καταλήγει.

Αναλυτικά η ανάρτηση

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024