Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Τουρκία: Έντονοι οι φόβοι των ειδικών για εξάπλωση της χολέρας

Σεισμός στην Τουρκία: Έντονοι οι φόβοι των ειδικών για εξάπλωση της χολέρας

Ασταμάτητες είναι οι διασωστικές επιχειρήσεις στην Τουρκία και τη Συρία, ενώ την ίδια ώρα οι φόβοι για την εξάπλωση λοιμώδων νοσημάτων είναι μεγάλοι.

Ένα μεγάλο κύμα επιδημιών θα κληθούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, να αντιμετωπίσουν η Τουρκία και η Συρία, μετά τις καταστροφές και τα χιλιάδες θύματα που άφησαν πίσω τους οι φονικοί σεισμοί.

«Όταν τελειώνουν οι διασώσεις, με βάση τις εκτιμήσεις που κάνουν οι Τούρκοι ειδικοί, υπάρχουν περισσότερα από 50.000 πτώματα μέσα στα ερείπια. Αυτός είναι ένας άμεσος κίνδυνος για επιδημίες, δεδομένου ότι δε θα υπάρχει τρεχούμενο νερό, θα υπάρχουν μολύνσεις . Όλα αυτά μαζί κάνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ το οποίο θα απαιτήσει τη διεθνή βοήθεια», αναφέρει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, μιλώντας στο Mega.

Οι Έλληνες επιστήμονες επισημαίνουν πως μετά από τέτοιες «βιβλικές» καταστροφές παρατηρούνται σχεδόν πάντα εξάρσεις λοιμώξεων.

Φόβοι για εξάπλωση χολέρας

«Τις πρώτες ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό περιμένουμε να δούμε κυρίως έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, ακόμη και έξαρση φυματίωσης. Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο από όλα είναι μια πιθανή εξάπλωση μιας σοβαρής τέτοιας λοίμωξης, που είναι η χολέρα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να έχουμε μια μεγάλη επιδημία χολέρας», λέει στο Mega ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής.

«Θα μπορούσε να μην ήταν μόνο η χολέρα. Για παράδειγμα στον σεισμό του 1999 στην Τουρκία είχαμε μια πολύ μεγάλη επιδημία ηπατίτιδας. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις είχαμε αναπνευστικές λοιμώξεις οι οποίες ήταν πάρα πολύ σοβαρές και μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια εποχή post Covid», συμπλήρωσε ο κ. Κανάκης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη στη Συρία, καθώς εκεί δεν υπάρχει πρόσβαση. Οι ειδικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη νότια Συρία καθώς θεωρείται εμπόλεμη ζώνη και η ανθρωπιστική βοήθεια περνά μονάχα από ένα πέρασμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει ήδη συναγερμό για την Τουρκία και τη Συρία και θα χρειαστεί η συνδρομή χιλιάδων γιατρών και οργανώσεων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024