Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟ: Σκέψεις για παράταση της θητείας του Γενς Στόλτενμπεργκ

ΝΑΤΟ: Σκέψεις για παράταση της θητείας του Γενς Στόλτενμπεργκ

Δημοσιευμάτα γερμανικών εφημερίδων προβλέπουν την παράταση της θητείας του Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι του ΝΑΤΟ.

Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου κάνουν λόγο για παράταση της θητείας του Γενς Στόλτενμπεργκ ως γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Συμμαχίας προέβη σε διάψευση των δημοσιευμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα παρατείνουν τη θητεία του Στόλτενμπεργκ ως τον Απρίλιο του 2024 λόγω των «εξαιρετικών επιτευγμάτων του» και προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της στρατιωτικής συμμαχίας καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, επεσήμανε η εφημερίδα.

Μεταξύ των 30 χωρών μελών υπάρχει άτυπη συμφωνία ότι ο Στόλτενμπεργκ θα πρέπει να παραμείνει στη θέση και μετά το τέλος της θητείας του, στις 30 Σεπτεμβρίου, σημείωσε η Welt am Sonntag, ενώ πρόσθεσε ότι η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Δεν υπάρχει σενάριο παράτασης

Ωστόσο η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, απάντησε ότι ο γενικός γραμματέας δεν επιδιώκει να παραταθεί η θητεία του και θα αποχωρήσει από τη θέση το φθινόπωρο. «Η θητεία του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ έχει παραταθεί τρεις φορές και υπηρετεί συνολικά σχεδόν εννέα χρόνια», εξήγησε η Λουνγκέσκου.

«Η θητεία του γενικού γραμματέα φτάνει στο τέλος της τον Οκτώβριο φέτος και δεν έχει καμία πρόθεση να ζητήσει την παράτασή της», πρόσθεσε. Η θητεία του είχε παραταθεί πέρυσι τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο του 2023, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Καμία απόφαση για τον Στόλτενμπεργκ

Ο Στόλτενμπεργκ έχει διατελέσει επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας και πρωθυπουργός της χώρας από το 2000 ως το 2001 και από το 2005 ως το 2013. Επίσης έχει υπάρξει υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας.

Η Welt επεσήμανε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να δώσουν στον Στόλτενμπεργκ την ευκαιρία να προεδρεύσει της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας για την 75η επέτειο από την ίδρυσή της, η οποία θα διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2024 στην Ουάσινγκτον.

Την ίδια περίοδο θα μπορεί να αναλάβει την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς λήγει η θητεία του Ντέιβιντ Μάλπας. Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον διάδοχο του Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ, αλλά ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας είναι μεταξύ των υποψηφίων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024