Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζο Μπάιντεν: Ο Σι Τζινπίνγκ έχει τεράστια προβλήματα

Τζο Μπάιντεν: Ο Σι Τζινπίνγκ έχει τεράστια προβλήματα

Ο Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του ανέφερε πως ο Κινέζος πρόεδρος έχει πολύ μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσει.

Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη του έκρινε πως ο Κινέζος ομόλογος του συναντά τεράστια προβλήματα στα οικονομικά.  «Βρείτε μου έστω έναν παγκόσμιο ηγέτη διατεθειμένο να αλλάξει θέση με τον Σι Τζινπίνγκ (…) εγώ δεν βρίσκω κανέναν», πέταξε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

«Ο άνθρωπος αυτός έχει τεράστια προβλήματα», ιδίως «μια οικονομία που δεν λειτουργεί και πολύ καλά», υποστήριξε, αν και παραδέχθηκε ταυτόχρονα πως η «δυναμικότητα» της κινεζικής οικονομίας είναι μεγάλη.

«Ο Σι Τζινπίνγκ δεν θέλει να γνωρίσει την ίδια τύχη με τη Ρωσία»

Σημειώνοντας εξάλλου πως η κινεζική υποστήριξη στη Ρωσία είναι συγκριτικά διακριτική, ο Τζο Μπάιντεν έκρινε πως αντίθετα με ό,τι «υπέθετε ο καθένας» όταν ξεκινούσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Πεκίνο δεν έχει ταχθεί «πλήρως» στο πλευρό της Μόσχας.

Η επιφύλαξη του Πεκίνου οφείλεται, πρόσθεσε, στο ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν θέλει να γνωρίσει την ίδια τύχη με τη Ρωσία, η οποία υφίσταται σκληρές οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση. «Του τηλεφώνησα για να του πω ‘Αυτή δεν είναι απειλή, απλά μια παρατήρηση: δείτε τι συμβαίνει στη Ρωσία’», είπε ο κ. Μπάιντεν στο PBS.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου συνάντησε διά ζώσης τον Σι Τζινπίνγκ —για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε την προεδρία— τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Είχαν μέχρι τότε μιλήσει, τηλεφωνικά ή μέσω βιντεοσύνδεσης, πέντε φορές.

Σε τροχιά νέας επιδείνωσης

Η διμερής σχέση, ήδη τεταμένη, έχει μπει σε τροχιά νέας επιδείνωσης. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε την περασμένη εβδομάδα την τελευταία στιγμή προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο μετά τον σάλο για το κινεζικό μπαλόνι στον αμερικανικό εναέριο χώρο, το οποίο εντέλει κατέρριψε αμερικανικό καταδιωκτικό. Προχθές Τρίτη ο κ. Μπάιντεν διεμήνυσε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι «αν η Κίνα απειλεί την εθνική κυριαρχία μας, θα αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Την ομιλία αυτή του αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη το ινστιτούτο Nielsen, παρακολούθησαν 27,3 εκατ. τηλεθεατές, με άλλα λόγια αριθμός μειωμένος κατά 29% σε σύγκριση με το 2016, όταν την είχαν παρακολουθήσει 38,2 εκατ., καθώς ευρύτερα το ποσοστό της τηλεθέασης πέφτει λόγω της στροφής των πολιτών στις υπηρεσίες on demand. Το 73% των ανθρώπων που παρακολούθησαν την ομιλία ήταν 55 ετών και άνω, πάντα σύμφωνα με τη Νίλσεν.

Οι μετρήσεις τηλεθέασης εξ ορισμού δεν μπορούν να συμπεριλάβουν όσους παρακολουθούν κάτι μέσω υπηρεσιών streaming, ή μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024