Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός; Ο mvp ήταν στην άκρη του πάγκου

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός; Ο mvp ήταν στην άκρη του πάγκου

Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος, που κλείνει σε λίγο μια δεκαετία ως τεχνικός του Παναθηναϊκού είναι ο άνθρωπος που τον μεταμόρφωσε από...βάτραχο σε πρίγκιπα.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται αγκαλιά με την πρόκριση στον τελικό του Τσάλεντζ Κάπ μετά τη μεγάλη νίκη του επί του Ολυμπιακού με 3-1 και όλοι μιλάνε για τον Ιταλό (τσέχικης καταγωγής) Γίρι Κόβαρ.

Τις προάλλες που ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το σούπερ καπ και πέρασε και στον τελικό του λίγκ κάπ με τρεις συνεχόμενες νίκες επί του ΠΑΟΚ όλοι έλεγαν για τον Κουβανό Ερνάντεζ και πάει λέγοντας.

Και όμως η σταθερή αξία που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία της ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού κάθεται στην άκρη του πάγκου.

Σε ένα χρόνο ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος κλείνει (συνεχόμενη) δεκαετία ως προπονητής της ομάδας της καρδιάς του αυτή για την οποία έμεινε (όπως είναι και το σύνθημα των οπαδών) «αιώνια πιστός» υπηρετώντας την πρώτα ως παίκτη και μετά ως προπονητής.

Εγκεφαλικός παίκτης πήρε πέντε πρωταθλήματα και δύο κύπελλα με το τριφύλλι αλλά όταν χρειάστηκε να επιστρατευτεί (όχι πλέον ως βοηθός του Ρομπέρτο Σερνιότι) στον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας, το 2014 οι τίτλοι πέρναγαν και δεν…ακούμπαγαν από το κλειστό της Λεωφόρου. Μέχρι 3η -4η θέση και πολύ ήταν μέχρι το 2018 όπου η ομάδα πλέον αφέθηκε εντελώς στη μοίρα της και συμμετείχε τυπικά στην Α1 για να μην αποχωρήσει.

Η χρονιά του…Αιγινίου όπως την θυμούνται καλά ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος και ο εμβληματικός παίκτης (τότε) Σωτήρης Πανταλέων όπου οι Πράσινοι γλύτωσαν στο τσάκ τον υποβιβασμό με τη νίκη κόντρα στην ομάδα της Νίκης Αιγινίου.

Ηταν η χρονιά που ενώ ο Παναθηναϊκός πήγαινε στα βράχια ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος δεν φοβήθηκε μήπως τσαλακώσει το προφίλ του ακόμα και με υποβιβασμό. Εννέα στους δέκα θα αποχωρούσαν αλλά όχι αυτός. Ο επίμονος Κορίνθιος που το 1983 ήρθε από τον Παλαίμωνα Κορίνθου στον Παναθηναϊκό ως τρίτος πασαδόρος μαζί με τον Βαγγέλη Κοκκιναρά και τον καλό του φίλο Σπύρο Πρωτοψάλτη, τον μπαμπά του Θανάση τον οποίο κοουτσάριζε μετά ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος και πήραν μαζί πρωτάθλημα.

Πήρε και με το μπαμπά Πρωτοψάλτη, ως συμπαίκτη (1984) και με το γιό Πρωτοψάλτη ως παίκτη (2022) πρωτάθλημα. Και μάλιστα στα πρώτα του πρωταθλήματα ως προπονητής των Πρασίνων (ο δεύτερος μετά το Στέλιο Καζάζη που πήρε πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό και ως παίκτης και ως προπονητής) κοουτσάριζε και το γιό του Χαράλαμπο.

«Ο Παναθηναϊκός πρέπει σιγά σιγά να επιστρέψει στους τελικούς» έλεγε σεμνά και ταπεινά μετά τη σωτηρία το 2018. Δεν μιλούσε για πρωταθλήματα και κύπελλα, αλλά έβλεπε το δέντρο πρώτα, την επιστροφή στη διεκδίκηση τίτλων.

Τις ικανότητές του (ως προπονητής) τις είχε δείξει και στη Λαμία και στο Φοίνικα απλά στον Παναθηναϊκό το τερμάτισε.

Πάντα με νοικοκυρεμένο μπάτζετ και καλές (προσωπικές) μεταγραφές όπως ο Κούκ που είχε φέρει στην πρώτη του σεζόν και λίγο έλειψε να αποκλείσει στα ημιτελικά (2—3 νίκες) τον μετέπειτα πρωταθλητή ΠΑΟΚ (3-0 νίκες τον Ολυμπιακό).

Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος έχει την ικανότητα να παίρνει το 101% από τους παίκτες του και το 2018 με τον Καρντοσο (όταν ο Δημητρης Γιαννακόπουλος του είπε να πάρει δώρο δύο ξένους για να σώσει την ομάδα) έφερε τα πάνω κάτω και έσωσε το τριφύλλι στη χρονιά του…Αιγινίου.

Μελγκαρέχο και  Μπατατζίμ επίσης δικές του επιλογές που ανέβασαν τις μετοχές τους μέσω του Παναθηναϊκού.

Στην εποχή του Covid  θιάμβευσε παίρνοντας το πρωτάθλημα και το λίγκ κάπ αν και είχε χάσει στα πλέι οφ το βασικό του διαγώνιο (Στάροβιτς).

Όπως δεν είχε χθες τον Ερνάντεζ, αλλά «έκρυψε» με ομαδικό παιχνίδι και υπερβάσεις το κενό του.

Η τριάδα των Ελλήνων που έπαιζαν κυριως για πάρτη του (ο γιός του Χαράλαμπος και οι Αλέξανδρος Ράπτης και Θανάσης Πρωτοψάλτης βρήκαν σπουδαία συμβόλαια στο εξωτερικό αφού μέσα από το παιχνίδι της ομάδας του κόουτς Ανδρεόπουλου ανέβασαν τις μετοχές τους.

Το ίδιο πετυχημένος ήταν και στην εθνική ομάδα όπου αναγκαστικά αποχώρησε καθώς δεν ήθελε να αφήσει τον Παναθηναϊκό.

Μέτρ στην ψυχολογία κάνει τους παίκτες του πάντα να παίζουν παραπάνω από τις δυνατότητές τους και με πολλά τρίκ μέσα στους αγώνες (δεν είναι τυχαίο ότι έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό σερί νικών κόντρα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ εντός και εκτός έδρας).

Ένα χρόνο πριν ξαναφέρει το πρωτάθλημα στη Λεωφόρο μετά από 14 χρόνια (!) για τον Παναθηναϊκό έχασε την αγαπημένη του σύζυγο Νικολέτα τον Ιανουάριου του 2019, αλλά στάθηκε βράχος δίπλα στο γιό του Χαράλαμπο τον οποίο είχε και στην ομάδα.

Οι Πράσινοι δεν χρειάστηκε πια να περιμένουν μια δεκαετία και για να ξαναπάρουν πρωτάθλημα το κατάφερε και πέρυσι.

«Κάποτε είπαμε ότι θα κρατήσουμε τον Παναθηναϊκό ζωντανό και το καταφέραμε, ότι δε θα αφήσουμε τον Παναθηναϊκό να πέσει κατηγορία και το καταφέραμε. Είπαμε ότι θα κάνουμε και πάλι τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή, το καταφέραμε, είχαμε πει ότι θα βγάλουμε τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη. Μέχρι τώρα το κάνουμε. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, έχουμε και πίστη έχουμε και όραμα. Γνωρίζετε ότι το όνειρό μου είναι να δω τον Παναθηναϊκό πρωταγωνιστή και στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι μπορεί να τα καταφέρει» είχε πει πριν λίγο καιρό και πλέον η ομάδα της καρδιάς του απέχει μόλις 2 σέτ από τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να επικρατήσει με 3-1, με ανατροπή χθες χάρις στο πλάνο του Ανδρεόπουλου. Ο έμπειρος προπονητής «έκρυψε» ουσιαστικά στην υποδοχή τον Σάντερ και ανάγκασε τον Ολυμπιακό να χάσει πολλά σερβίς (ρισκάροντας), ψάχνοντας τον Αμερικανό.

Όταν οι «ερυθρόλευκοι» δεν πίεζαν στο σερβίς, είχε τον Κόβαρ που έπαιξε ως διαγώνιος επιθετικά αλλά και ως ακραίως στην υποδοχή (!) βγαίνοντας με διαφορά mvp. Την ίδια στιγμή «πίεσε» και πνευματικά το μεγάλο αντίπαλο του, τον Κουβανό Ιντάλγκο που έκανε μια από τις χειρότερες εφετινές του εμφανίσεις.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024