Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
TikTok: «Δείτε αυτό το κάθαρμα» - Γυναίκες αποκαλύπτουν την παρενόχλησή τους στο γυμναστήριο

TikTok: «Δείτε αυτό το κάθαρμα» – Γυναίκες αποκαλύπτουν την παρενόχλησή τους στο γυμναστήριο

Το hashtag «gym weirdos» μετρά πάνω από 1.9 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, καθόλου τυχαία καθώς πρόκειται για βίντεο που αποκαλύπτουν άντρες να παρενοχλούν γυναίκες στα γυμναστήρια.

Κάθε γυναίκα, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της, θα έχει νιώσει επάνω της τα αδιάκριτα βλέμματα ορισμένων αντρών στο γυμναστήριο. Αδιακρισία που κάποιες φορές έχει φτάσει και ως την παρενόχληση.

Η πλατφόρμα του TikTok το τελευταίο διάστημα έχει κατακλυστεί με βίντεο με το #gymweirdos, που αποκαλύπτουν ιστορίες παρενόχλησης γυναικών την ώρα που προπονούνται.

Η καταγραφή γίνεται στο κινητό τηλέφωνο κάθε γυναίκας που παρενοχλείται και κάπως έτσι από την κάμερα, η ίδια βεβαιώνεται ότι ο άντρας που είναι πίσω της, κοιτάζει τα οπίσθιά της όσο εκείνη γυμνάζεται ή πλησιάζει κοντά της, παρόλο που ο χώρος  για να γυμναστεί, είναι άπλετος.

Το εν λόγω hashtag έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.9 εκατομμύρια προβολές. Τα βίντεο δείχνουν άνδρες να προσπαθούν να προσεγγίσουν γυναίκες, την ώρα που εκείνες προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις ασκήσεις τους, και δεν έχουν δείξει καμία προθυμία για φλερτ.

Η 29χρονη Gina Love από την Atlanta είναι μία από εκείνες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για το τι πραγματικά συμβαίνει στα γυμναστήρια. Άλλωστε, η ίδια προπονείται 4 φορές την εβδομάδα και κάπως έτσι είχε την ευκαιρία να μαζεύει πολύ υλικό για παρατήρηση.

«Δείτε αυτό το κάθαρμα…»

«Δείτε αυτό το κάθαρμα να έρχεται και να παραβιάζει τον προσωπικό μου χώρο ενώ κάνω άρσεις θανάτου. Το γυμναστήριο είναι πρακτικά άδειο, μπορούσε να πάει οπουδήποτε, κι όμως αυτός διάλεξε να βρεθεί εδώ, κοντά μου», έγραψε στη λεζάντα ενός τέτοιου βίντεο που συγκέντρωσε πάνω από 50.000 likes. Κάποιος στέκεται ακριβώς πίσω από την κοπέλα ενώ εκείνη κάνει την προπόνησή της, κάθεται εκεί αρκετή ώρα κοιτώντας επίμονα το σώμα της, μέχρι επιτέλους να αποφασίσει να φύγει.

@ginaveelay Be careful out here girlies cause wtf #creep #weirdo #gymcreep #k18results #gymweirdshit #awareness #awarenessvideo #creepyguys #fyp #viral #fyp #gymprobblems #gymissues #inconsiderate #inconsideratepeople #selfawareness #selfaware #danger #creepy #creepyguystaring #creepyguystory #creepyguywithacamera #workingout #fitness ♬ original sound – Gina

Η Love μιλώντας στον Guardian αποκάλυψε πως αυτα τα περιστατικά συμβαίνουν αρκετά συχνά και πολλές φορές αναγκάζεται να εγκαταλείψει το γυμναστήριο επειδή νιώθει πολύ άσχημα.

«Είναι σαν να προσπαθούν να σε γδύσουν κοιτώντας σε και όλο αυτό ξεκινάει συνήθως με κάποιον να σε κοιτάει επίμονα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με κάνει να νιώθω αηδία, άγχος, και βγαίνει το ένστικτο της επιβίωσης. Συνήθως σταμάτω την προπόνησή μου, επειδή δεν μπορώ να νιώσω άνετα στον χώρο, ειδικά με ένα τέτοιο άτομο κάπου κοντά μου» περιγράφει χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι ο προσωπικός σας χώρος το γυμναστήριο»

Το παράδειγμα της Love ακολούθησαν και άλλες γυναίκες αναρτώντας παρόμοια βίντεο. Τα σχόλια κάτω από αυτά όπως είναι αναμενόμενο διαφέρουν. Ορισμένοι συμφωνούν και τις υποστηρίζουν και άλλοι βρίσκουν υπερβολικές τις αντιδράσεις τους.

«Δεν είναι ο προσωπικός σας χώρος το γυμναστήριο», έγραψε κάποιος στη Love ενώ κάποιος άλλος αναρωτήθηκε: «Τι σημαίνει παραβίασε τον προσωπικό σου χώρο».

Ο Joey Swoll είναι γυμναστής και TikToker, με περίπου 6 εκ. followers. Ο ίδιος αυτοαποκαλείται «CEO της θετικής ενέργειας του γυμναστηρίου». Πότε αναδημοσιεύει video που υποστηρίζουν μία γυναίκα που ισχυρίζεται ότι παρενοχλήθηκε και πότε παίρνει την πλευρά του «θύτη».

@thejoeyswollStop the trend of shaming people for this. The gym is a shared space and people are going to look at you.♬ original sound – Joey Swoll

Τι συμβαίνει τελικά

Η Natalia Mehlman Petrzela, ιστορικός και συγγραφέας του νέου βιβλίου «Fit Nation: The Gains and Pains of America’s Exercise Obsession», λέει ότι τα γυμναστήρια ήταν πάντα χώροι με συμπεριφορές ανάλογες με το φύλο.

Αναφέρει πως κάποτε υπήρχαν ξεχωριστά ανδρικά και γυναικεία γυμναστήρια ή γυμναστήρια που φιλοξενούσαν τις «ημέρες γυναικών». Αυτό όπως εξηγεί, συνέβαινε γιατί οι άνδρες δεν μπορούσαν να «κοιτάξουν τη δουλειά τους» στο γυμναστήριο. «Όταν ακούω για άνδρες που κοιτάζουν ή την πέφτουν σε γυναίκες στο γυμναστήριο, συχνά θυμάμαι πως για δεκαετίες η άσκηση των γυναικών θεωρούνταν ένα είδος σέξι θεάματος» σημειώνει η συγγραφέας.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως τις δεκαετίες ’70 και ’80 όταν οι γυναίκες άρχισαν να εγγράφονται μαζικά σε μαθήματα γυμναστικής, οι παρουσιαστές βραδινών show αστειεύονταν συνεχώς βλέποντας προσωπικότητες να φοράνε κολάν και να γυμνάζονται στην τηλεόραση, όπως η Jane Fonda ή η Debbie Drake.

Στη δεκαετία του 1980, αφού τα μεικτά γυμναστήρια έγιναν πια πράξη, οι αρθρογράφοι έγραφαν για το πώς αυτοί οι χώροι ήταν «τα νέα μπαρ για εργένηδες», μια ιδέα που τροφοδότησε τη ρομαντική κωμωδία «Perfect» του 1985, με πρωταγωνιστή τον John Travolta ως δημοσιογράφο που ερωτεύεται μια μονίμως ιδρωμένη προπονήτρια, την οποία υποδύεται η Jamie Lee Curtis.

Σήμερα τα γυμναστήρια είναι και για τα δύο φύλα και η ιδέα να γυρίσουμε πίσω σε χώρους προπόνησης μόνο για γυναίκες, δεν είναι και ό,τι καλύτερο, εάν αναλογιστούμε πως διανύουμε τον 21ο αι.. Πέρυσι το ανώτατο δικαστήριο του Connecticut έκρινε ότι οι χώροι αυτοί παραβιάζουν έναν πολιτειακό νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις εξαιτίας του φύλου. Ωστόσο, ορισμένα τμήματα του γυμναστηρίου τείνουν να είναι ανεπίσημα χωρισμένα κατά φύλο.

Η Petrzela ισχυρίζεται πως «οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται στα στούντιο και στον εξοπλισμό cardio ασκήσεων, ενώ οι άνδρες είναι πολλοί στον όροφο με τα βάρη. Αλλά η έκρηξη της δημοτικότητας των γυναικών που κάνουν άρση βαρών και συνεπώς η μεγαλύτερη παρουσία τους σε ένα μέρος του γυμναστηρίου που παραδοσιακά ήταν πιο ανδρικό σημαίνει ότι πιθανώς σηματοδοτούν περισσότερες περιπτώσεις αυτών των ανεπιθύμητων περιστατικών».

«Προσπαθώ να φοράω ρούχα που δεν προκαλούν»

Αυτό σημαίνει ότι γυναίκες όπως η Love, που θέλουν να γυμνάζονται πρέπει να υποβάλλουν τον εαυτό τους σε μία διαδικασία που της αγχώνει, της αηδιάζει και της κάνει να νιώθουν άσχημα για εκείνες.

Η Love καταλήγει: «Αυτή η συμπεριφορά των ανδρών με αναγκάζει να ολοκληρώνω την προπόνηση όσο γίνεται πιο γρήγορα και νωρίτερα, συνήθως όταν ανοίγει το γυμναστήριο. Τείνω να πηγαίνω με μια φίλη, επειδή αυτοί οι τύποι είναι πιο δειλοί όταν βλέπουν δύο γυναίκες μαζί. Και προσπαθώ να φοράω ρούχα που δεν προκαλούν όπως oversized φούτερ με κουκούλα και καπέλο. Είναι λυπηρό που τα κορίτσια δεν μπορούν να νιώθουν άνετα φορώντας ό,τι θέλουν για να γυμναστούν χωρίς να παρενοχλούνται».

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024