Θεσσαλονίκη: Σε σταθερό επίπεδο το ιικό φορτίο των λυμάτων, σύμφωνα με την έρευνα του ΑΠΘ
Το κρύο και η υγρασία προκαλούν επιβράδυνση της εξάτμισης των εκπνεόμενων σταγονιδίων από άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό, οπότε ο χρόνος παραμονής των σταγονιδίων στον αέρα αυξάνεται.
Σε σχετικά σταθερό επίπεδο υπολογίζεται το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης στις πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα, που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με την ομάδα του ΑΠΘ το κρύο και η υγρασία προκαλούν επιβράδυνση της εξάτμισης των εκπνεόμενων σταγονιδίων από άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό, οπότε ο χρόνος παραμονής των σταγονιδίων στον αέρα αυξάνεται και έτσι αυξάνει η πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Πάντως αντίστοιχα τα καταγεγραμμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 βαίνουν μειούμενα, όμως είναι πιθανόν να μην καταγράφονται όσοι έχουν μολυνθεί με τον ιό και νοσούν ήπια ή και ασυμπτωματικά, αλλά εκκρίνουν παρόλα αυτά ιικό φορτίο.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κοροναϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων
Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026, καθώς σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password).