Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο μικροσκόπιο οι λογιστές της «ελληνικής μαφίας»

Στο μικροσκόπιο οι λογιστές της «ελληνικής μαφίας»

Οι μυστικές έρευνες των Αρχών Ασφαλείας και άλλων κρατικών υπηρεσιών έχουν αναδείξει την εμπλοκή δύο τουλάχιστον λογιστικών γραφείων στην Κυψέλη και στην Καλλιθέα

«Εχουμε αγοράσει άνθρωπο του λογιστή. Θα πάθουν τέτοια πλάκα που ούτε το πιστεύουν ούτε το περιμένουν». Η αναφορά αυτή, τον περασμένο Μάιο, στους επίμαχους διαλόγους της «ελληνικής μαφίας» με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. όπως και άλλες δικαστικές έρευνες αναδεικνύουν το θέμα των οικονομικών «συμβούλων» κακοποιών αλλά και ορισμένων ενστόλων που τους βοηθούν στην κάλυψη των εγκληματικών δραστηριοτήτων τους και στο «ξέπλυμα χρήματος» με διάφορες εταιρείες.

Οι μυστικές έρευνες των Αρχών Ασφαλείας και άλλων κρατικών υπηρεσιών έχουν αναδείξει την εμπλοκή δύο τουλάχιστον λογιστικών γραφείων στην Κυψέλη και στην Καλλιθέα. Σύμφωνα με έγγραφα δικογραφιών, τα εν λόγω γραφεία αποτελούν γέφυρα ύποπτων συναλλαγών μεταξύ ενστόλων και ποινικών που πωλούν «προστασία» ή συμμετέχουν σε λαθρεμπορικές ενέργειες.

Σε μια άγνωστη διάσταση στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος που πλέον γίνεται αντιληπτή από τις Αρχές Ασφαλείας.

Ο προαναφερόμενος προσδιορισμός για τον «άνθρωπο του λογιστή» περιέχεται σε  συνομιλία στις 26 Μαΐου 2022 μεταξύ ενός διοικητή αστυνομικής υπηρεσίας στην Αττική και ενός ύποπτου εμπόρου καυσίμων που έπεσε λίγες ημέρες αργότερα θύμα «συμβολαίου θανάτου».

Η στιχομυθία αυτή ανασύρθηκε από τα δεδομένα διαδικτυακής εφαρμογής του κινητού του θύματος από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., ενώ υπήρχε αρχική ανάλυση κι έρευνα από τη Διεύθυνση  Εσωτερικών Υποθέσεων των Αρχών Ασφαλείας, της οποίας ο προϊστάμενος αποστρατεύθηκε προσφάτως.

Ακόμη σαφείς ενδείξεις για ύποπτους ρόλους «λογιστών»-αρωγών των ύποπτων συναλλαγών έχουν αναδειχθεί από προηγούμενη έρευνα της ΕΥΠ σε βάρος περίπου 20 αστυνομικών, δικηγόρων, επιχειρηματιών και αλλων που φέρεται να συνεννοούντοαν για να πουλήσουν προστασία σε 1.000 μπαρ, λέσχες, οίκους ανοχής κ.λπ.

Η υπόθεση αυτή εξετάζεται ακόμη από τους δικαστικούς λειτουργούς ως προς το σκέλος της ιδιοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, ενώ υπήρξε απαλλαγή των κατηγορουμένων για άλλες παράνομες ενέργειες.

Συναλλαγές

Σύμφωνα λοιπόν με εσωτερική ενημέρωση των Αρχών Ασφαλείας οι «μυημένοι» στρατολογημένοι από τη μαφία λογιστές αναλαμβάνουν τις συναλλαγές, τις φορολογικές δηλώσεις πολλών επιχειρήσεων, ύστερα από υποδείξεις των κακοποιών. Αναλαμβάνοντας με αυτό το προκάλυμμα νομιμοφάνειας τον ρόλο του εισπράκτορα-παραλήπτη των χρημάτων για «προστασίες».

Καθότι όλα, σε έναν αιφνίδιο αστυνομικό έλεγχο, να αποδίδονται σε κανονικές συναλλακτικές ενέργειες και η μεταφορά χρημάτων από τον «ημέτερο» οικονομικό σύμβουλο  να συνδέεται με συνήθεις πράξεις και ρυθμίσεις «λογιστικού» τύπου των επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια «πατέντα» του οργανωμένου εγκλήματος που άρχισε να εμφανίζεται πυκνά την περίοδο 2015-2017.

Ακόμη έχει καταγραφεί από τις ελεγκτικές Αρχές ότι οι εν λόγω λογιστές αναλαμβάνουν τις φορολογικές δηλώσεις και άλλες συναλλαγές αφενός οργανωτών του κυκλώματος κι αφετέρου ύποπτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Ετσι ώστε να υπάρχει λογιστική κάλυψη, με διάφορα «τρικ» στις συναλλαγές τους ώστε και πάλι να μη φαίνεται κάτι ασυνήθιστο, με τον κοινό λογιστή να λειτουργεί ως κομιστής χρημάτων κι ως σύστημα «κάλυψης» ανάμεσα σε «ελεγκτές» και «ελεγχόμενους». Οταν μάλιστα ορισμένοι από τους ύποπτους αστυνομικούς και ιδιώτες είχαν ρωτηθεί πώς τυχαίνει να έχουν τον ίδιο λογιστή, αυτό αποδόθηκε σε  σύμπτωση.

«Βιτρίνες»

Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι οι ύποπτοι αυτοί λογιστές έχουν σχέσεις με εν ενεργεία αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής σε κρίσιμες ελεγκτικές θέσεις, αλλά και στενή συνεργασία με «νονούς της νύκτας» που τους εμπιστεύονται τη δημιουργία εταιρειών για να εξαφανίζουν τα ίχνη του μαύρου χρήματος. Ετσι έχει διαπιστωθεί η ενασχόληση πολλών υπόπτων με το εμπόριο καυσίμων, αφού φαίνονται κι ως ιδιοκτήτες – μέσω κι άλλων προσώπων – πρατηρίων καυσίμων κυρίως στη Δυτική Αττική.

Ακόμη είχαν υπάρξει σαφείς ενδείξεις για σύστημα δημιουργίας εταιρειών εμπορίας καφέ, μικρών καφετεριών (σ.σ.: όχι μεγάλα καταστήματα), μικρών ταχυφαγείων, μικρών μαγαζιών με take away και ντελίβερι καφέ. Ακόμη, στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. είναι συμμετοχή υπόπτων στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αλυσίδων αρτοποιείων, σουβλατζίδικων αλλά και σε αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων, σε διακίνηση χρυσού κ.λπ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024