Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός Τουρκία: Πώς σώθηκε το νεογέννητο στη Συρία - Ήταν ενωμένο ακόμη με τον ομφάλιο λώρο με τη νεκρή μητέρα του

Σεισμός Τουρκία: Πώς σώθηκε το νεογέννητο στη Συρία – Ήταν ενωμένο ακόμη με τον ομφάλιο λώρο με τη νεκρή μητέρα του

«Ακούσαμε έναν ήχο όταν σκάβαμε (…) τραβήξαμε τα χώματα και βρήκαμε αυτή τη μικρή, δόξα τω Θεώ», είπε ο διασώστης που βρήκε το νεογέννητο.

Η ιστορία, από τη Συρία, όπου νεογέννητο μωρό  βρέθηκε κάτω από τα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε μετά τον φονικό σεισμό, και ανασύρθηκε ζωντανό, συγκλονίζει.  Η μητέρα του γέννησε κάτω από τα ερείπια, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να επιβιώσει.

Οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως για την διάσωση του βρέφους ραγίζουν καρδιές. Οταν το εντόπισαν οι διασώστες το νεογέννητο ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη νεκρή μητέρα του.

Βρέθηκε στα ερείπια σπιτιού στην Τζαντάιρις, μια πόλη στη Συρία που επλήγη σφοδρά από τον σεισμό της Δευτέρας.

Μοναδική επιζήσασα – Ενωμένη με τον ομφάλιο λώρο με τη νεκρή μητέρα της

Το μικρό κορίτσι είναι η μοναδική επιζήσασα μιας οικογένειας όλα τα μέλη της οποίας σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η τετραώροφη πολυκατοικία στην οποία διέμεναν.

Στην πόλη αυτή, στα σύνορα με την Τουρκία, οι διασώστες ανέσυραν το πτώμα του πατέρα του βρέφους, του Αμπντάλα Μλεϊχάν, της μητέρας του Άαφρα, τριών αδελφών της, του αδελφού της και της θείας της.

“Αναζητούσαμε τον Αμπού Ρουντάινα (το επώνυμο του Αμπντάλα) και την οικογένειά του, αρχικά βρήκαμε την αδελφή του, στη συνέχεια τη σύζυγό του, στη συνέχεια τον Αμπού Ρουντάινα. Βρίσκονταν όλοι ο ένας κοντά στον άλλο”, εξήγησε ένας στενός φίλος της οικογένειας ο Χαλίλ Σαουάντι.

“Στη συνέχεια ακούσαμε έναν ήχο όταν σκάβαμε (…) τραβήξαμε τα χώματα και βρήκαμε αυτή τη μικρή, δόξα τω Θεώ”, πρόσθεσε.

Το βρέφος ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη μητέρα του. “Τον κόψαμε και ο εξάδελφός μου μετέφερε το βρέφος στο νοσοκομείο”, συνέχισε ο Σαουάντι.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ένας άνδρας να κρατά μέσα στα ερείπια ένα γυμνό βρέφος, καλυμμένο με σκόνη, με τον ομφάλιο λώρο να κρέμεται. Την ώρα που θερμοκρασία βρίσκεται κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ένας άλλος ρίχνει μια κουβέρτα για να καλύψει το νεογέννητο.

Ο χρόνος πιέζει

Το βρέφος διακομίστηκε στο νοσοκομείο της κοντινής πόλης Αφρίν.

Στο μεταξύ οι διασώστες πέρασαν ώρα προσπαθώντας με πενιχρά μέσα να απεγκλωβίσουν τα πτώματα των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Τα τοποθέτησαν στο σπίτι ενός συγγενής, καλυμμένα με πανιά σε διάφορα χρώματα προκειμένου να μπορούν να τα ξεχωρίσουν, εν αναμονή της ταφής τους.

Η οικογένεια είχε φύγει από την επαρχία Ντέιρ Εζόρ, πιο ανατολικά, πιστεύοντας ότι θα βρει ασφάλεια στην Τζαντάιρις, μια πόλη που ελέγχεται από το 2018 από τις τουρκικές δυνάμεις και φιλοτουρκικές ομάδες ανταρτών.

Περίπου 50 σπίτια κατέρρευσαν στην πόλη αυτή της βορειοανατολικής Συρίας λόγω του σεισμού της Δευτέρας, καθώς βρίσκεται σχετικά κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι ερείπια.

Από τον σεισμό έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία. Μόνο στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους αντάρτες, και όπου δεν έχει φτάσει βοήθεια, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περίπου 800 νεκροί.

Σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τους διασώστες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές, περισσότερα από 200 κτίρια έχουν καταρρεύσει εντελώς. Η ομάδα αυτή διασωστών κάλεσε σήμερα τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να βοηθήσουν αυτές τις ξεχασμένες, πληγείσες περιοχές. “Ο χρόνος πιέζει. Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια”, τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024