Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία

Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία

Υστερα από τέσσερα χρόνια έρευνας η Πρέμιερ Λιγκ κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Μάντσεστερ Σίτι για εννέα σεζόν, από το 2009 μέχρι το 2017/2018 καταστρατήγησε πάνω από εκατό φορές τους οικονομικούς κανόνες.

Για γενιές το ερώτημα απασχολούσε την ανθρωπότητα: τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία; Το βιβλίο «The Good Life» των Ρόμπερτ Βάλντιγκερ και Μαρκ Σουλτς δίνει ξεκάθαρη απάντηση: Οχι, τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία. Το συμπέρασμα στηρίζεται στα ευρήματα της μεγαλύτερης μελέτης στον κόσμο για την ευτυχία που πραγματοποίησε το Χάρβαρντ.

Τα χρήματα είναι αναγκαία μέχρι το σημείο που μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει συσχετισμός με την ευτυχία.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο, αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται να ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν έγιναν διάσημες και επιτυχημένες λόγω του κρατικού χρήματος που τις υποστηρίζει.

Τους λείπει η παράδοση και η κουλτούρα μιας Λίβερπουλ ή της Ρεάλ Μαδρίτης, δεν έχουν προσφέρει στην εξέλιξη του αθλήματος όπως η Μπάρτσα και ο Αγιαξ, ούτε διαθέτουν πιστούς οπαδούς όπως η Ντόρτμουντ και η Σέλτικ.

Εχουν όμως κρατικό χρήμα και αγοράζουν όποιον παίκτη θέλουν. Τα ένδεκα τελευταία χρόνια Σίτι και Παρί έχουν δαπανήσει συνολικά 3,2 δισ. ευρώ για αγορά νέων παικτών κι αν αφαιρεθούν τα έσοδα από τις πωλήσεις η «καθαρή» δαπάνη φτάνει τα 2,034 δισ. ευρώ.

Οι δύο ομάδες εμφανίζονται να έχουν περισσότερα έσοδα από χορηγίες απ’ ό,τι η Ρεάλ, η Μπάρτσα και η Λίβερπουλ, όταν οι τελευταίες διαθέτουν τεράστια βάση φιλάθλων σε όλο τον κόσμο και η απήχησή τους είναι αναμφισβήτητη. Οσοι ασχολούνται με τα οικονομικά του ποδοσφαίρου γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Κι όμως, Παρί και Σίτι όχι μόνο καταφέρνουν να μετατρέπουν το νερό σε κρασί αλλά οι αρμόδιες αρχές να μην μπορούν να τους πειράξουν ούτε τρίχα.

Υστερα από τέσσερα χρόνια έρευνας η Πρέμιερ Λιγκ κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Μάντσεστερ Σίτι για εννέα σεζόν, από το 2009 μέχρι το 2017/2018 καταστρατήγησε πάνω από εκατό φορές τους οικονομικούς κανόνες.

Η Παρί δε, μετά την απόκτηση του Μέσι και το νέο φαραωνικό συμβόλαιο του Εμπαπέ φέρεται να πληρώνει σε μισθούς παραπάνω από τα έσοδά της.

Κι όμως, τα δύο αυτά κλαμπ δεν εμφανίζονται μέσα στην πρώτη δεκάδα με τα πιο υπερχρεωμένα. Θαύμα.

Οπως θαύμα είναι ότι δεν μπορούν να «αγοράσουν» το Τσάμπιονς Λιγκ. Πράγματι το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024