Καλλιτέχνες: Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους – Νέα απεργία και συγκέντρωση στις 8 Φεβρουαρίου
Την Τετάρτη 8/2 λήγει και το «τελεσίγραφο» που έβαλαν στην κυβέρνηση οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, λέγοντας ότι θα υποβάλλουν την παραίτησή τους εάν δεν τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα.
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις είναι οι καλλιτέχνες, που δεν φαίνεται να πείθονται από κανένα επιχείρημα της κυβέρνησης αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο – όπως έχουν καταγγείλει από την πρώτη στιγμή – εξομοινώνει τα πτυχία τους με τα απολυτήρια Λυκείου, υποβαθμίζοντας τις σπουδές τους στις Δραματικές Σχολές, ακόμη και στις κρατικές.
Έτσι, την Τρίτη συνεχίστηκε για τέταρτη ημέρα η κατάληψη του κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου, επί της λεωφόρου Αγίου Κωνσταντίνου, από σπουδαστές της Δραματικής Σχολής.

Οι σπουδαστές, μάλιστα, σχημάτισαν για περίπου 10 λεπτά μία συμβολική ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την αλυσίδα που είχαν σχηματίσει τα ΜΑΤ τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να εμποδίσουν την πορεία των καλλιτεχνών.
Για αύριο, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, έχει ανακοινωθεί συγκέντρωση στις 12:00 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και πορεία προς το Σύνταγμα.
Απεργία και «τελεσίγραφο» από τους καθηγητές
Να σημειωθεί ότι οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου έχουν ανακοινώσει ότι θα υποβάλλουν την παραίτησή τους εάν δεν τροποποιηθεί, μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, το Προεδρικό Διάταγμα.
Παράλληλα, θα προχωρήσουν σε νέα απεργία αύριο, Τετάρτη.

«Η κατάληψη της Δραματικής Σχολής συνεχίζεται, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο δείγμα θετικής επίλυσης του ζητήματος, με κίνδυνο σε λίγες εβδομάδες να χαθεί οριστικά το έτος σπουδών. Δηλώνουμε, λοιπόν, ότι εάν μέχρι τις 8/2 –οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους– δεν έχουμε έμπρακτες ενδείξεις ότι οδεύουμε προς τροποποίηση του Π.Δ., σύσσωμοι εμείς, οι καθηγητές της Σχολής, θα υποβάλλουμε την παραίτησή μας», έχουν ξεκαθαρίσει με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι καθηγητές της Σχολής του Εθνικού.

Προσφυγή στο ΣτΕ για τα επαγγελματικά δικαισώματα
Εν τω μεταξύ, οι φοιτητές δραματικών σχολών προσφεύγουν στο ΣτΕ, αντιδρώντας στην εξομοίωση των πτυχίων τους με αυτά των κατόχων απολυτηρίων Λυκείου.
Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές και φοιτητές προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία το Προεδρικό Διάταγμα.
Τι ζητούν οι σχολές που προσέφυγαν
Ειδικότερα, 18 από τις 24 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές, αναγνωρισμένες από το υπουργείο Πολιτισμού, φοιτητές και απόφοιτοι των Σχολών αυτών, προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούν να ακυρωθούν τα άρθρα 4 και 5 του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος, με τα οποία καθορίζονται τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (προσοντολόγιο – κλαδολόγιο) ως προς το σκέλος εκείνο που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή του Λυκείου.
Υποστηρίζουν στην αίτηση ακύρωσής τους ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς υπήγαγε τους αποφοίτους των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών στην κατηγορία Δ.Ε. (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).
- Υποκλοπές: Οι «στημένες» ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ στον Τρίμπαλη στην Εξεταστική και το μήνυμα από το δεξί χέρι του Λαβράνου
- Θεσσαλονίκη: Λύκοι έφτασαν μέχρι την πόρτα σπιτιού στο Πανόραμα
- Μητσοτάκης: «Και ναι και όχι» για το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ για τη Γάζα – Συνέντευξη στο Euronews
- Έκλεισε η συμφωνία για τη σωτηρία του TikTok στις ΗΠΑ – Τι προβλέπει
- Η μεγάλη ώρα της Ελλάδας: Η Εθνική πόλο κόντρα στην Ουγγαρία για το ιστορικό πρώτο μετάλλιο
- Κάρπαθος: Ανάμεσα στα 10 ομορφότερα μέρη του πλανήτη για το 2026
- Τον δείχνουν σαν έναν φθηνό εγκληματία, είναι ταπεινωτικό – Η οικογένεια του Μάρτι Ράισμαν «καταδικάζει» το Marty Supreme
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για ΤΑ ΝΕΑ 22/1/26
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442