Κίνα: Ο Μπάιντεν αποφασίζει την τύχη του κατασκοπευτικού μπαλονιού
Θέλουν να βρουν και να εξετάσουν τα συντρίμμια του, σύμφωνα με το Associated Press.
Σχέδιο κατάρριψης του κατασκοπευτικού μπαλονιού της Κίνας πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό εξετάζουν οι ΗΠΑ.
Στόχος να ανακληθούν τα συντρίμμια για περαιτέρω έρευνα, ανέφεραν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Associated Press.
Δεν είναι σαφές αν είχε ληφθεί τελική απόφαση από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τόνισαν οι ίδιοι.
Το σκέφτεται ο Μπάιντεν
Σε σύντομη δήλωση του ο Αμερικανός πρόεδρος νωρίτερα σήμερα για το «μπαλόνι», είπε ότι «Θα το φροντίσουμε».
Υπενθυμίζεται ότι το κινεζικό αερόστατο, που κατηγορείται για κατασκοπεία εντοπίστηκε το πρωί του Σαββάτου πάνω από τη Νότια Καρολίνα καθώς πλησίαζε στην ακτή του Ατλαντικού.
Ο Μπάιντεν είχε ταχθεί υπέρ της κατάρριψης του αερόπλοιου όταν ενημερώθηκε για πρώτη φορά την ύπαρξη του την Τρίτη, ωστόσο αξιωματούχοι του Πενταγώνου τον απέτρεψαν, προειδοποιώντας ότι υπήρχε κίνδυνος να τραυματιστούν άνθρωποι στο έδαφος.
Όλο και πιο μακριά ΗΠΑ – Κίνα
Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, που επιβεβαίωσε και η ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο τις επόμενες μέρες.
Η Κίνα επιμένει ότι το αερόστατο ήταν απλά ένα μπαλόνι «παρατήρησης» που ξέφυγε από την πορεία του.
Οι ΗΠΑ όμως δεν δέχονται ότι η κινεζική ηγεσία δεν το χρησιμοποίησε για να κατασκοπεύσει τις αμερικανικές κινήσεις στη Μοντάνα, όπου υπάρχουν τρία πεδία σιλό πυρηνικών πυραύλων στην αεροπορική βάση Malmstrom.
Και δεύτερο μπαλόνι στη Λατινική Αμερική
Το Πεντάγωνο κάνει λόγο για εντοπισμό δεύτερου κατασκοπευτικού μπαλονιού πάνω από τη Λατινική Αμερική.
«Υπάρχουν αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ.
Αν και το Πεντάγωνο δεν διευκρίνισε την ακριβή τοποθεσία του μπαλονιού, ένας Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ».
- Ηνωμένο Βασίλειο: Γιατί η Κέιτ Μίντλετον και η πριγκίπισσα Άννα δεν αντάλλαξαν φιλί στη λειτουργία της Κοινοπολιτείας
- Θεοδωρικάκος: Οι λόγοι που δεν μειώνει η κυβέρνηση τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ
- Κροατία – Ελλάδα 98-73: Δεύτερη ήττα για την Εθνική γυναικών στα προκριματικά του Eurobasket 2027
- Τραμπ: Νέες έρευνες για τους δασμούς με στόχο τις «αθέμιτες» εμπορικές πρακτικές
- Το James Webb αποκάλυψε έναν «γιγάντιο εγκέφαλο» στα βάθη του γαλαξία μας
- Ο πίνακας που δείχνει τη… μεγάλη εικόνα




