Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πτώση Φάντομ: Οι στιγμές που συγκλόνισαν στην κηδεία του Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα

Πτώση Φάντομ: Οι στιγμές που συγκλόνισαν στην κηδεία του Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα

Στο νεκροταφείο στο Πικέρνι Αρκαδίας γράφτηκε η τελευταία πράξη του δράματος. Στη θέα της σορού του γιου της, Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα, που μεταφερόταν στην τελευταία του κατοικία, η μητέρα του δεν άντεξε και κατέρρευσε.

Σκηνές απόλυτης τραγωδίας εκτυλίχθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο τελευταίο «αντίο» στον 29χρονο υποσμηναγό Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα ο οποίος έχασε τη ζωή του την Δευτέρα κατά τη συντριβή του F-4 Φάντομ, στην Ανδραβίδα, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και ολόκληρη τη χώρα.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του άτυχου 29χρονου, που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν το παιδί τους, με την μητέρα, να ραγίζει καρδιές εκφωνώντας τον επικήδειο, ενώ λίγα λεπτά αργότερα δεν άντεξε και έπεσε λιπόθυμη.

«Ο γιος μου ήταν ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ, πέθανε υπέρ πατρίδος. Αθάνατος»

«Ο γιος μου ήταν ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ, πέθανε υπέρ πατρίδος. Αθάνατος», είπε η μητέρα του αδικοχαμένου υποσμηναγού, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο.

«Το παιδί μου έφυγε από κοντά τόσο νωρίς. Μάριε αγόρι μου, αστέρι της ψυχής μου, πάντα χαμογελαστός, ποτέ δεν με είχες στεναχωρήσει για ποτέ και για τίποτα. Αξιοπρεπής και εργατικός, δοτικός σε όλους. Ήσουν ο γιος που θα ήθελε κάθε μάνα στην αγκαλιά της. Ο καλύτερος αδελφός για τα αδέρφια σου. Ο καλύτερος σύντροφος για την κοπέλα σου, τη Ζωή μας. Έγινες ο Ίκαρος της καρδίας μας, ο ήρωας που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε» ανέφερε στον επικήδειό της η μητέρα του υποσμηναγού.

Και συνέχισε: «Όλη η Ελλάδα φωνάζει αθάνατος. Για μένα ήσουν και θα είσαι το παιδί μου. Ο άγγελός μου που θαύμαζα. Και πόσο να ήξερες πόσο θα μου λείψεις. Και τέλος, δύο στίχους στον Μάριο, στον Στάθη και τους πιλότους που χάθηκαν: ο αετός πεθαίνει στον αέρα, ελεύθερος και δυνατός. Καλό ταξίδι αγόρι μου γλυκό, καλό παράδεισο αστέρι και όσο θα αναπνέω δεν θα σε ξεχάσω ποτέ. Ο γιος μου ήταν ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ, πέθανε υπέρ πατρίδος. Αθάνατος».

«Λύγισε»

Η μητέρα του πιλότου έχασε τις αισθήσεις της μόλις το φέρετρο μπήκε στη νεκροφόρα.

Οι συγγενείς που βρίσκονταν στο πλάι της έσπευσαν να την συγκρατήσουν και να την συνεφέρουν δίνοντάς της νερό.

Δείτε το βίντεο του in

«Παιδί μου»

O πατέρας του αδικοχαμένου 29χρονου, φώναξε «παιδί μου» όταν το φέρετρο έφτασε στην εκκλησία της Τρίπολης, για την εξόδιο ακολουθία.

Ο Κώστας Τουρούτσικας, , την ώρα της ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου, δεν άντεξε και στην ταφή του γιου του φώναξε: «Είσαι ψηλά αγόρι μου, είσαι ψηλά. Και τη σημαία σου βάλανε επάνω σου.

Έχεις θέα αγόρι μου, έχεις θέα. Του άρεσε η θέα. Ερχόσουν εδώ σου άρεσε. Πάρε τη θέα αγόρι μου. Πάρε τη θέα. Όλη δική σου αγόρι μου η θέα. Ψηλά είσαι κι εδώ, ψηλά. Όχι όσο ψηλά όσο θα ήθελες, αλλά ψηλά είναι. Γι’ αυτό σε έφερα εδώ» είπε ο πατέρας του Μάριου – Μιχαήλ πάνω από τον τάφο του γιου του.

Και τη σημαία αγόρι μου σου έβαλαν πάνω. Είσαι πλήρης τώρα. Δεν σε έκοβαν στην Καλαμάτα που μου έλεγες ‘πατέρα φοβάμαι μην με κόψουν’. Δεν μου κοβόντουσαν τα χέρια» συμπλήρωσε, ενώ έκλαιγε…

Ο Κώστας Τουρούτσικας, νωρίτερα εκφωνώντας τον επικήδειο του παιδιού του, σεμνά αναρωτήθηκε πώς ένας τέτοιος πατέρας έβγαλε ένα τέτοιο γιο.

«Ο Μάριος είχε εκμηδενίσει το εγώ του», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ενώ τόνισε ότι «πέθανε όπως ήθελε». «Πώς ένας αθυρόστομος σαν και μένα γέννησε ένα παιδί σαν τον Μάριο; Ως φαρμακοποιός πιστεύω ότι ήταν ένα λάθος στο DNA, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Ο Μάριος σαν νέος άνθρωπος είχε καταφέρει να εκμηδενίσει το εγώ του. Το είχε σβήσει από το λεξιλόγιό του. Υπήρχε μόνο το εμείς», τόνισε μεταξύ άλλων ο πατέρας του 29χρονου

Τιμές στον νεκρό πιλότο

Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει από νωρίς το πρωί της Πέμπτης τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία προκειμένου να πει τον τελευταίο αντίο στον 29χρονο υποσμηναγό. Ιδιαίτερα αγαπητός στην πατρίδα του, οι συγχωριανοί του είναι συντετριμμένοι αρνούμενοι να πιστέψουν ότι δεν θα τον ξαναδούν.

Δύο αγήματα της πολεμικής αεροπορίας, αλλά και η μπάντα της πολεμικής αεροπορίας βρέθηκαν στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία προκειμένου να τιμήσουν τον 29χρονο υποσμηναγό.

Στην εκκλησία που πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία βρέθηκαν από νωρίς το πρωί αρκετοί ανώτατοι αξιωματικοί από τα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Λίγο αργότερα έφτασε στην αρκαδική πόλη και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Λίγο μετά τις 10:00 στην εκκλησία έφτασε η σορός του 29χρονου , το φέρετρο του οποίου ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία. Άπαντες όσοι έδωσαν το «παρών» στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ φώναζαν «Αθάνατος».

«Θρηνούμε και πενθούμε τη λεβεντιά που χάθηκε»

Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας εκφώνησε επικήδειο για τον άτυχο 29χρονο υποσμηναγό λέγοντας: «Αξέχαστε Μάριε-Μιχαήλ, κανείς πόνος δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτόν που βιώνουμε εδώ η οικογένεια οι συνάδελφοι και οι φίλοι σου. Η είδηση του θανάτου γέμισε με θλίψη. Στάθηκες ως θαυμάσιος άνθρωπος και συνεργάτης ενώ παράλληλα ήσουν υπόδειγμα τέκνου. Αείμνηστε Μάριε-Μιχαήλ η μοίρα σου έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής αφήνοντας κενό στην οικογένειά σου και την Πολεμική Αεροπορία. Εμείς θρηνούμε και πενθούμε τη λεβεντιά που χάθηκε, τον άνθρωπο, τον γιο, τον αξιωματικό που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι. Η οικογένειά σου που σε στήριζε και σε καμάρωνε χάνει ξαφνικά ένα τέκνο που ξεχώριζε. Την Δευτέρα πέρασες στην αιωνιότητα και στην ιστορία. Την αγάπη μας την είχες και θα την έχεις για πάντα. Η οικογένεια σου και τα στελέχη της ΠΑ θα σε διαφυλάσσουν στη μνήμη τους. Η πατρίδα σε κατατάσσει στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της».

Η στιγμή που έκανε Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκη και Τσίπρα να δακρύσουν

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ το «παρών» έδωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της κηδείας ήταν ο επικήδειος λόγος της μητέρας του αδικοχαμένου 29χρονου.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του επικήδειου από την μητέρα, τόσο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας δεν άντεξαν και λύγισαν.

Η ταφή

Η ταφή του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 2 Ιανουαρίου, λίγο μετά τις 12:30, στο κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη Πικερνίου Μαντινείας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Αφού ολοκληρώθηκε η ταφή, άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας έριξε βολές στον αέρα ενώ ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Πλήθος κόσμου, φίλοι και συγγενείς του υποσμηναγού ακολούθησαν την πομπή από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην Τρίπολη, όπου νωρίτερα έλαβε χώρα η εξόδιος ακολουθία, έως το χωριό Πικέρνι για την ταφή.

Στεφάνι κατέθεσε στο μνήμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο αρχηγός ΓΕΑ παρέδωσε το ξίφος και τη σημαία.

Η στιγμή της ταφής του 29χρονου Μάριου – Μιχαήλ

Εικόνες από την κηδεία του Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024