Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία: Διευθυντής ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας εγκατέλειψε τη Βιέννη έπειτα από ρωσικές απειλές

Αυστρία: Διευθυντής ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας εγκατέλειψε τη Βιέννη έπειτα από ρωσικές απειλές

Ο δημοσιογράφος έπρεπε να επιστρέψει στην Αυστρία από τις ΗΠΑ, αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει τα σχέδιά του, καθώς γνωστοί του στις υπηρεσίες κατασκοπείας τον προειδοποίησαν ότι μπορεί η ζωή του να βρεθεί σε κίνδυνο.   

Ο δημοσιογράφος-ερευνητής και διευθυντής του ιστότοπου Bellingcat, Χρίστο Γκρόζεφ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Βιέννη έπειτα από 20 χρόνια διαμονής, επειδή πιθανότατα απειλείται η ασφάλειά του από την Ρωσία.

Στην απόφασή του αυτή αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή Falter, με τίτλο «Ο άνθρωπος τον οποίον κυνηγούν οι δολοφόνοι του Πούτιν» (Der Mann, der Putins Killer jagt), αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η ανεξάρτητη εφημερίδα Moscow Times.

«Υποπτεύομαι ότι στην πόλη υπάρχουν περισσότεροι Ρώσοι πράκτορες, πληροφοριοδότες και συνεργοί απ’ ό,τι αστυνομικοί», δήλωσε ο Γκρόζεφ.

Ο δημοσιογράφος έπρεπε να επιστρέψει στη Βιέννη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει τα σχέδιά του, καθώς γνωστοί του στις υπηρεσίες κατασκοπείας τον προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση που επιστρέψει μπορεί η ζωή του να βρεθεί σε κίνδυνο.

Είχε ερευνήσει τη δηλητηρίαση Ναβάλνι

Ο Χρίστο Γκρόζεφ μαζί με την ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι είχε ερευνήσει την περίπτωση της δηλητηρίασης του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης.

Τα μέσα Bellingcat, The Insider, CNN και Der Spiegel είχαν αποκαλύψει ότι ομάδα συνεργατών του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) παρακολουθούσε τον Ναβάλνι και ενδεχομένως να εμπλέκεται στην δηλητηρίασή του. Εναντίον του Γκρόζεφ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στη Ρωσία για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό.

Τον Ιούλιο, η FSB τον κατηγόρησε ότι συνδράμει τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τάχα ετοίμαζαν μια επιχείρηση «διαφυγής» Ρώσων πιλότων της πολεμικής αεροπορίας μαζί με τα αεροσκάφη τους.

Η FSB ισχυρίσθηκε ότι πράκτορες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών προσπάθησαν να «στρατολογήσουν Ρώσους πιλότους», υποσχόμενοι ως αμοιβή ποσό περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων και υπηκοότητα μίας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat ερεύνησε εκτός από τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι και τη συντριβή του Μπόινγκ των μαλαισιανών αερογραμμών πάνω από το Ντονμπάς το 2014 – μέρος των στοιχείων που είχε συγκεντρώσει χρησιμοποιήθηκε από την πλευρά των κατηγόρων στη δίκη, που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, κατά τη διάρκεια της οποίας αποδείχθηκε ότι το Μπόινγκ καταρρίφθηκε με ρωσικό πύραυλο Buk.

Ένταλμα σύλληψης από το ρωσικό ΥΠΕΞ

Τον Δεκέμβριο του 2022, το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Γκρόζεφ.

Σήμερα, Πέμπτη, έγινε γνωστό ότι η Αυστρία κήρυξε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες ανεπιθύμητα πρόσωπα. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας αναφέρεται ότι οι απελαθέντες «προέβαιναν σε ενέργειες ασυμβίβαστες με την διπλωματική τους ιδιότητα».

Οι Ρώσοι διπλωμάτες πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα έως τις 8 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Kurier, θεωρούνται ύποπτοι για διενέργεια κατασκοπείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024