Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταιγίδα μεταγραφών - Ρεκόρ για τις μετακινήσεις ποδοσφαιριστών

Καταιγίδα μεταγραφών – Ρεκόρ για τις μετακινήσεις ποδοσφαιριστών

Ξεπέρασε τα 2,7 δισ. ευρώ η συνολική μεταγραφική δαπάνη των αγγλικών ομάδων για την τρέχουσα σεζόν εκ των οποίων τα 920 εκατ. δόθηκαν τον Ιανουάριο, ενώ η Τσέλσι έβγαλε από τα ταμεία της 610 εκατ. ευρώ, κάνοντας μεταξύ άλλων τον Εντσο Φερνάντες τον ακριβότερο παίκτη στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου έναντι 121 εκατ. ευρώ.

Τα ρεκόρ μεταγραφικής δαπάνης συνέτριψε η Πρέμιερ Λιγκ τόσο στο χειμερινή παράθυρο που μόλις έκλεισε, όσο και στο σύνολο της σεζόν 2022/23.

Οι ακαθάριστες δαπάνες στον τελευταίο μεταγραφικό κύκλο έφτασαν τα 815 εκατ. στερλίνες (περίπου 923 εκατ. ευρώ) παρουσιάζοντας αύξηση 89% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2018 (430 εκατ. στερλίνες) ενώ είναι περίπου τριπλάσιες σε σύγκριση με πέρυσι (295 εκατ. στερλίνες).

Νέο ιστορικό ρεκόρ μεταγραφικής δαπάνης σημειώθηκε και για όλη την τρέχουσα σεζόν, φτάνοντας τα 2,732 δισ. στερλίνες (1,92 δισ. δαπανήθηκαν στο θερινό παράθυρο).

Οι αριθμοί είναι ασύλληπτοι και η Τσέλσι αποτελεί σημείο αναφοράς τους. Ο λονδρέζικος σύλλογος ολοκλήρωσε στην εκπνοή των μεταγραφών την ακριβότερη συμφωνία στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου αποκτώντας από την Μπενφίκα τον αργεντινό άσο Εντσο Φερνάντες έναντι 121 εκατ. ευρώ.

Με το ποσό αυτό η δαπάνη των Μπλε για το χειμερινό παράθυρο εκτοξεύτηκε στα 329 εκατ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο απ’ όσα ξόδεψαν όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα του big 5 (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία). Προσθέτοντας και τα χρήματα που έδωσε η Τσέλσι το καλοκαίρι για να ενισχυθεί, το συνολικό ακαθάριστο ποσό της δαπάνης φτάνει τα 611 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου επίδειξη της οικονομικής ισχύος των αγγλικών ομάδων έναντι των υπολοίπων, αφού μόνο τον Ιανουάριο δαπάνησαν τρεις φορές περισσότερα απ’ όσα όλες μαζί οι ομάδες του Big 5.

Τοντ Μπέλι

Η Τσέλσι του Αμερικανού Τοντ Μπέλι που ηγείται αυτής της «μεταγραφικής σταυροφορίας», προκειμένου να αποφύγει το οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι (FFP) της UEFA προσφέρει στους νέους παίκτες συμβόλαια διάρκειας επτά και οκτώ ετών (Μούντρικ, Φερνάντες) προκειμένου να κατανείμει σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα τη δαπάνη της και να γίνει πιο ευέλικτη οικονομικά.

Οι κανονισμοί της FIFA ορίζουν πως τα συμβόλαια πρέπει να έχουν ανώτατο χρονικό όριο τα πέντε έτη, αλλά υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα για εξαιρέσεις που εκμεταλλεύεται η Τσέλσι και τρέχει τώρα να κλείσει η UEFA.

Η γραφειοκρατία ωστόσο δεν επιτρέπει τις άμεσες αποφάσεις και οι Μπλε έχουν στήσει μεταγραφικό χορό ξεπερνώντας ακόμα και τις χρυσές εποχές του Ρόμαν Αμπραμόβιτς στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024