Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ο συνεργός»: Η συγκλονιστική υπόθεση της Κικής Κούσογλου... ζωντανεύει στη σκηνή και σε αναγκάζει να ψάξεις βαθιά μέσα σου

«Ο συνεργός»: Η συγκλονιστική υπόθεση της Κικής Κούσογλου… ζωντανεύει στη σκηνή και σε αναγκάζει να ψάξεις βαθιά μέσα σου

Μια... πολύ ενδιαφέρουσα οπτική της ιστορίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Πρόκειται για μια υπόθεση που όλοι λίγο – πολύ θυμούνται. Τότε, το 2005, είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο, με την Αγγελική Νικολούλη να συμβάλλει τα μέγιστα στη λύση του μυστηρίου.

Δυστυχώς, η εξαφάνιση της Κικής Κούσογλου το 2005 εξελίχθηκε σε τραγωδία, αφού αρκετούς μήνες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο επί χρόνια σύντροφός της την είχε σκοτώσει και είχε «εξαφανίσει» το πτώμα της.

Πρόκειται για την υπόθεση της Κικής Κούσογλου, η οποία ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας στο θέατρο «Επί Κολωνώ» στην παράσταση «Ο συνεργός».

Η υπόθεση…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2005 ως μια εξαφάνιση. Ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές – και βασικός ύποπτος για τις Αρχές – ο τότε σύντροφός της, εμφανίστηκε στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη αναζητώντας την αγαπημένη του.

Και μπορεί τις πρώτες ημέρες της εξαφάνισης να απέφευγε την όποια δημόσια εμφάνιση, η επιμονή της Αγγελικής Νικολούλη ωστόσο τον οδήγησε να βγει στη μικρή οθόνη και η κουβέντα τους ανέδειξε ουσιαστικά την ενοχή του.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Το ζευγάρι μεγάλωσε ουσιαστικά μαζί στη Βέροια με τη σχέση τους να κρατάει από τότε που η Κική Κούσογλου ήταν 15 χρονών και ο Δάνος Μουρατίδης 18. Έπειτα από 5 χρόνια δεσμού, αμέτρητων καβγάδων και σκηνών ζηλοτυπίας από τη πλευρά του Δάνου, η νεαρή Κική παίρνει την απόφαση να δώσει ένα τέλος. Το ζευγάρι χωρίζει ωστόσο διατηρούν μια τυπική επαφή.

Εκείνη την περίοδο η Κική Κούσογλου δούλευε σε μια καφετέρια. Στις 10 Απριλίου ο Δάνος Μουρατίδης την επισκέφτηκε και με την πρόφαση της κουβέντας την κάλεσε στο σπίτι του. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής και τα λεγόμενα του ίδιου ξεκίνησαν ανάμεσά τους οι ερωτικές περιπτύξεις, η 20χρονη τότε Κική όμως ήταν σίγουρη πως δεν ήθελε να προχωρήσει.

Του ζήτησε να τη γυρίσει σπίτι ενώ εκείνος την προέτρεψε να κοιμηθεί εκεί. Τελικά ακολούθησε την επιθυμία του. Μόλις η Κική αποκοιμήθηκε, ο Δάνος όντας σίγουρος για την ύπαρξη νέου άντρα στη ζωή της έψαξε το κινητό της. Ένα μήνυμα προς την καλύτερή της φίλη ήταν αρκετό για να τον κάνει να μπει στο δωμάτιο, να την ξυπνήσει και να ξεκινήσει ένας καβγάς που κατέληξε στη δολοφονία της. Ο Δάνος τη στραγγάλισε ενώ αμέσως μετά φρόντισε ώστε να εξαφανίσει κάθε ίχνος…

Ο συνεργός…

Αυτά είναι γνωστά. Γι΄αυτό και στην παράσταση έχουν… δευτερεύοντα ρόλο. Η παράσταση επικεντρώνεται γύρω από τον συνεργό. Τον ξάδερφό του δολοφόνου, ο οποίος αποφασίζει να τον βοηθήσει να εξαφανίσει το πτώμα της Κικής Κούσογλου (Βίκυς στην παράσταση), σε μια απόφαση που θα του καταστρέψει τη ζωή.

Στην παράσταση αυτή, ο Γιώργος Χριστοδούλου επιχειρεί να «ακτινογραφήσει» ένα νοσηρό κλίμα και μια ζωή που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Όχι όμως αυτή του θύτη, αλλά αυτή του συνεργού του, του Αποστόλη. Στη συνέχεια το μυστικό μαθαίνει και η γυναίκα του Αποστόλη, η οποία αναγκάζεται να το κρατήσει μέσα της, συνεπώς κι εκείνη με τη σειρά της «διαλύεται» ψυχολογικά μέρα με τη μέρα.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίθεση των δύο χαρακτήρων, αλλά και η σύγκριση θύτη συνεργού. Ο θύτης, δείχνει να μην νοιάζεται, κάποιος θα έλεγε ότι μοιάζει και περήφανος για την πράξη του, σε αντίθεση με τον συνεργό, η εμπλοκή του οποίου είναι πολύ μικρότερη, ωστόσο εκείνος βλέπει τη ζωή του να καταρρέει όσο περνούν οι μέρες.

Η σύγκρουση των δύο και «μαζί το κάναμε ξαδερφούλη» του δράστη (Θάνος στην παράσταση) στον συνεργό του σε αναγκάζει να ψάξεις βαθιά μέσα σου και να αναρωτηθείς τι θα έκανες εσύ σε παρόμοια περίπτωση. Άραγε τι είναι σωστό και τι είναι λάθος; Τι είναι ηθικό και τι ανήθικο;

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η οπτική της συντρόφου του συνεργού, η οποία μαθαίνει για τη δολοφονία της νεαρής κοπέλας, ωστόσο αν και κολλητή της δεν λέει σε κανέναν το μυστικό και το κρατάει μέσα της, αφήνοντάς το να την καταστρέψει.

Σε πολλά σημεία είναι έτοιμη να μιλήσει και να τα αποκαλύψει όλα, ειδικά όταν η μητέρα το θύματος πηγαίνει στο σπίτι της και αναζητά απαντήσεις, ωστόσο στην έλληνική επαρχία η γυναίκα -ακόμα και το 2005- είναι υποχείριο του άνδρα της, ο οποίος «πνίγει» κάθε ίχνος ελεύθερης βούλησης που μπορεί να επιδεικνύει.

Μοναδικό μελανό σημείο το τέλος, το οποίο μοιάζει λίγο βιαστικό και επιτηδευμένο, ενώ και η αντίδραση της μητέρας που εδώ και λίγους μήνες έχασε την κόρη και πριν λίγες μέρες έμαθε ότι δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της και η καλύτερή της φίλη ήξερε και δεν μιλούσε, μοιάζει -στα μάτια μου τουλάχιστον- αφελής.

Εν κατακλείδι, μια συγκλονιστική υπόθεση, μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική της ιστορίας και τέσσερις πολύ δυνατές ερμηνείες συνθέτουν μια πολύ καλή παράσταση που σίγουρα θα πρέπει να βάλετε στη λίστα σας.

Η παράσταση «Ο συνεργός» παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου.

Εισιτήρια μπορείτε να αγοράσετε εδώ: https://www.viva.gr/tickets/theater/o-synergos-tou-giorgou-xristodoulou/

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία – κείμενο: Γιώργος Χριστοδούλου
  • Συμμετοχή στα Βίντεο-Τραγούδι: Αθηνά Σακαλή
  • Φωτισμοί: Ναυσικά Χριστοδουλάκου
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Αλέξανδρος Γαρνάβος, Τζίνα Ηλιοπούλου
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Αθηνά Σακαλή
  • Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
  • Βίντεο: Δομνίκη Μητροπούλου, Αλέξης Ορφανίδης
  • Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Λατουσάκης

Παίζουν οι ηθοποιοί

  • Χρήστος Κοντογεώργης,
  • Γιώργος Χριστδούλου,
  • Μαρία Προϊστάκη,
  • Φανή Παναγιωτίδου

Sports in

Stella McCartney: H στήριξη από τον αδερφό της James και η ομοιότητά του με τον πατέρα τους

Oι οικογενειακές λήψεις από την οικογένεια McCartney στο show της Stella McCartney.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024