Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Ακτιβιστές χρηματοδότησαν την αγορά ρωσικού εξοπλισμού

Γερμανία: Ακτιβιστές χρηματοδότησαν την αγορά ρωσικού εξοπλισμού

Μία ομάδα ακτιβιστών που βρίσκονται στην Γερμανία αγόρασαν εξοπλισμό και τον χορήγησαν στον ρωσικό στρατό.

Ομάδα φιλορώσων ακτιβιστών στη Γερμανία δώρισε χρήματα σε μία μεραρχία του ρωσικού στρατού που πολεμούσε στην Ουκρανία. Παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ασύρματων, ακουστικών και τηλεφώνων, σύμφωνα με αξιωματικό της μεραρχίας.

Σύμφωνα με το Reuters, το ζευγάρι που ηγείται της ομάδας, η Έλενα Κολμπασνίκοβα και ο Μαξ Σλουντ, χορήγησαν το ποσό των 500 ευρώ (540 δολάρια) αυτοπροσώπως στον αξιωματικό στα τέλη του περασμένου έτους. Τα μηνύματά τους, δείχνουν ότι γνώριζαν πως τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό – παρά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιορίζουν την προμήθεια τέτοιου εξοπλισμού στον ρωσικό στρατό.

Άγνωστοι οι δεσμοί των ηγετών των ακτιβιστών με την Ρωσία

Μια Ειδική Έκθεση του Reuters στις 3 Ιανουαρίου αποκάλυψε ότι η Έλενα Κολμπασνίκοβα και η Μαξ Σλουντ ήταν μεταξύ πολλών ατόμων στη Γερμανία που προωθούν μια στάση υπέρ της Μόσχας, ενώ διατηρούν άγνωστους δεσμούς με το ρωσικό κράτος, σε ρωσικές οντότητες ή την ακροδεξιά.

Αυτή η αναφορά έδειξε ότι οι ακτιβιστές έλαβαν εισιτήρια από τη ρωσική κρατική υπηρεσία πολιτιστικής προώθησης στο Βερολίνο, για να ταξιδέψουν στη Μόσχα για μια διάσκεψη στην οποία μιλούσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι εισαγγελείς του Βερολίνου δήλωσαν έκτοτε ότι ερευνούν το γραφείο της υπηρεσίας στο Βερολίνο.

Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία και ποια η τιμωρία

Τα νέα στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters δείχνουν ότι το ζευγάρι εμπλέκεται πιο ενεργά στη στρατιωτική εκστρατεία του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Σε ένα μήνυμα που εστάλη τον Οκτώβριο σε υποστηρικτές μιας ιδιωτικής ομάδας WhatsApp, που είδε το Reuters, η Κολμπασνίκοβα έγραψε:  «Μεταφέραμε 500 ευρώ προς την 42η Μεραρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την αγορά ασυρμάτων και τηλεφώνων».

Ένας κανονισμός της ΕΕ από τις 25 Φεβρουαρίου 2022 απαγορεύει την προμήθεια ή τη χρηματοδότηση της αγοράς ορισμένων αγαθών για τον ρωσικό στρατό. Ο κατάλογος των καλυπτόμενων αγαθών περιλαμβάνει «ραδιοεξοπλισμό (π.χ. πομπούς, δέκτες και πομποδέκτες)». Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, η ποινική ποινή για όποιον διαπιστωθεί ότι έχει παραβιάσει τις κυρώσεις είναι έως και πέντε χρόνια φυλάκιση.

Τι ανέφερε ένας αξιωματούχος και οι ακτιβιστές

Οι ακτιβιστές έδωσαν τα χρήματα, τα οποία είπαν ότι συγκέντρωσαν από υποστηρικτές, στον Ρώσο αξιωματικό Dmitry Tkachev στο Rostov-on-Don, μια πόλη στη νότια Ρωσία, καθώς επέστρεφαν από ένα ταξίδι στο Donbas της Ουκρανίας, είπε ο Tkachev στο Reuters. Η περιοχή του Ντονμπάς ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία.

Κατόπιν αιτήματος του διοικητή του, ο Tkachev χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αγοράσει τον εξοπλισμό επικοινωνίας και τον έστειλε στη μεραρχία, η οποία έχει αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία, είπε. Ο Tkachev είπε ότι υπηρετεί στο 42ο τμήμα και είναι υπεύθυνος για τα σήματα και τις επικοινωνίες.

Κληθείσα να σχολιάσει, η Κολμπασνίκοβα είπε: «Ο δικηγόρος μας θα σας απαντήσει. Επίσης, θα απαντήσει για τα ψέματα και τις προκλήσεις σας».  Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, ο Schlund έστειλε υβριστικό μήνυμα σε έναν ρεπόρτερ.

Τι απάντησε η Γερμανική πλευρά

Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, την περιοχή που ζουν οι ακτιβιστές, είπε ότι η ομάδα του ζευγαριού προσπαθεί να προωθήσει την επίσημη αφήγηση της Μόσχας σχετικά με την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας.

Παρόλα αυτά δεν μπορούν να κοινοποιήσουν προσωπικές πληροφορίες για αυτούς λόγω των γερμανικών νόμων προστασίας προσωπικών δεδομένων. Το γραφείο δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη βοήθεια των Σλουντ και Κολμπασνίκοβα στην αγορά εξοπλισμού για τον ρωσικό στρατό.

Το ιστορικό των ακτιβιστών

Ο Σλουντ σπούδασε σε μια ρωσική στρατιωτική ακαδημία και μετακόμισε στη Γερμανία το 2012. Αργότερα ξεκίνησε μια σχέση με την Κολμπασνίκοβα, η οποία κατάγεται από την Ουκρανία και έχει εργαστεί στη Γερμανία ως νοσοκόμα.

Από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, το ζευγάρι έχει οργανώσει διαδηλώσεις στην πόλη της Κολωνίας, καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει να εξοπλίζει την Ουκρανία και να συνάψει ειρήνη με τη Μόσχα.

Οι αποδείξεις της αγοράς του εξοπλισμού που δωρίστηκε στην Ρωσία

Σε μια φωτογραφία που δημοσίευσαν οι δύο ακτιβιστές, δύο άγνωστοι άνδρες με εξοπλισμό παραλλαγής εικονίζονται δίπλα σε ανοιχτά κουτιά εξοπλισμού που βρίσκονται στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου Lada σοβιετικής σχεδίασης με πινακίδα του Ντόνετσκ. Διακρίνεται ένας δέκτης τηλεφώνου, ένα ραδιόφωνο με την επωνυμία Baofeng και ένα κουτί με ακουστικά. Η Baofeng είναι μια κινεζική εταιρεία.

Ο Schlund δημοσίευσε στην ομάδα WhatsApp στιγμιότυπα οθόνης με αποδείξεις για τα εμπορεύματα. Οι αποδείξεις αφορούν αγορές πέντε walkie-talkie, συνολικής αξίας 9.000 ρούβλια (125 $) και πέντε τηλεφώνων IP Yealink SIP-T30P. Οι συσκευές, που αγοράστηκαν για περίπου 3.000 ρούβλια η καθεμία, επιτρέπουν στους χρήστες να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Διαδικτύου. Η Yealink είναι επίσης εταιρεία με έδρα την Κίνα.

Οι αγορές έγιναν στις 3 και 4 Οκτωβρίου στο Ροστόφ του Ντον, σύμφωνα με τις αποδείξεις.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024