Δεκάδες μέλη του κινήματος Extinction Rebellion κατά της κλιματικής αλλαγής διαμαρτυρήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Νότια Αφρική για την άφιξη ρωσικού ερευνητικού πλοίου που θα αναζητήσει υδρογονάνθρακες στην Ανταρκτική.

«Κάτω τα χέρια από την Ανταρκτική» έγραφαν τα πλακάτ που είδε το Reuters καθώς το πλοίο Akademik Alexander Karpinsky έκανε στάση στο Κέιπ Τάουν πριν αναχωρήσει για τον Νότιο Ωκεανό.

H Greenpeace και οι Extinction Rebellion είχαν πραγματοποιήσει διαμαρτυρία στο λιμάνι και λίγες ημέρες νωρίτερα, καταγγέλλοντας ότι ο σεισμικές έρευνες του πλοίου απειλούν την πολύτιμη θαλάσσια ζωή στην Ανταρκτική και παραβιάζουν διεθνή συνθήκη.

Η Συνθήκη της Ανταρκτικής υπογράφηκε το 1958 και αναγνωρίζεται από 55 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής, η οποία είναι ενδιάμεσος σταθμός για τις ρωσικές αποστολές στην Ανταρκτική.

Το ρωσικό ερευνητικό σκάφος έδεσε στον ενδιάμεσο σταθμό του Κέιπ Τάουν (Reuters)

Τροποποίησή της Συνθήκης το 1997 απαγορεύει τις έρευνα για ορυκτούς πόρους και την εξόρυξή τους στην ευαίσθητη περιοχή, η οποία μέχρι σήμερα μένει άθικτη από την δραστηριότητα οποιασδήποτε εξορυκτικής βιομηχανίας.

Η RosGeo, η κρατική εταιρεία στην οποία ανήκει το Akademik Alexander Karpinsky, δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο, δηλώνει όμως ότι πραγματοποιεί έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανταρκτική από τη δεκαετία του 1970.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο της εταιρείας, το δυναμικό της περιοχής που ερευνάται εκτιμάται στους 70 δισεκατομμύρια τόνους.

Η Νότια Αφρική έγινε συνεργός σε βλάβη του περιβάλλοντος με την απόφασή της να δεχτεί το ρωσικό πλοίο, δήλωσε η εκπρόσωπος των Extinction Rebellion Κάσι Γκούντμαν.

Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση του Κίριλ λαμαφόσα διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και απείχε από τις ψηφοφορίες του ΟΗΕ για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θέμα στο οποίο διατηρεί «ουδέτερη» στάση.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr