Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Αυξάνονται οι πιέσεις στο Πεντάγωνο για αποστολή F16

Ουκρανία: Αυξάνονται οι πιέσεις στο Πεντάγωνο για αποστολή F16

Μετά την αποστολή αρμάτων μάχης, η Ουκρανία θέλει να ενισχύσει την άμυνα της πιέζοντας την Δύση για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών.

Τα Abrams και τα Leopard έχουν αρχίσει ήδη να αποστέλλονται από τις ΗΠΑ και την Γερμανία προς την Ουκρανία. Ο επόμενος στόχος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι τα μαχητικά αεροσκάφη που θα βοηθήσουν στην άμυνα από τους ρωσικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με το Politico, ήδη μία ομάδα Αμερικανών στρατιωτικών έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στο Πεντάγωνο προκειμένου να εγκρίνει την αποστολή F-16 στην Ουκρανία. Το αίτημα αυτό, ήταν δεύτερο μετά τα άρματα μάχης, στην λίστα επιθυμιών των Ουκρανών από την στιγμή που οι Ρώσοι ξεκίνησαν την εισβολή.

Προτεραιότητα των Ουκρανών τα μαχητικά

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον και το Κίεβο θεωρούν το πυροβολικό, τα τεθωρακισμένα και τα επίγεια συστήματα αεράμυνας ως πιο επείγουσες ανάγκες, καθώς η Ουκρανία επιδιώκει να προστατεύσει τις μη στρατιωτικές υποδομές και να ανακτήσει το έδαφος που καταλαμβάνεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται να ξεκινήσει μια νέα επίθεση για την ανακατάληψη εδάφους την άνοιξη, η εκστρατεία εντός του Υπουργείου Άμυνας για μαχητικά αεροσκάφη κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας και δύο άλλα άτομα που συμμετείχαν στις συζητήσεις. Ωστόσο, η Ουκρανία δεν έχει ακόμη δηλώσει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη είναι η πρώτη της προτεραιότητα, τόνισε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι το Πεντάγωνο είναι επικεντρωμένο στο να στείλει στο Κίεβο τις δυνατότητες που χρειάζεται για την άμεση μάχη.

Αλλά τα μαχητικά αεροσκάφη ενδέχεται να μετακινηθούν στην κορυφή σύντομα. Το Κίεβο έχει ανανεώσει το αίτημά του για σύγχρονα μαχητικά τις τελευταίες ημέρες, με έναν κορυφαίο σύμβουλο του υπουργού Άμυνας της χώρας να λέει στα μέσα ενημέρωσης ότι αξιωματούχοι θα πιέσουν για τζετ από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες. Ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο ότι η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της συμμετέχουν σε συνομιλίες «ταχείας διαδρομής» για πιθανή αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και στρατιωτικών αεροσκαφών.

Γιατί η Ουκρανία θέλει μαχητικά αεροσκάφη

Η Ουκρανία θέλει σύγχρονα μαχητικά – F-16 ή F-15 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ή τα ευρωπαϊκά τους ισοδύναμα γερμανικά Tornado ή σουηδικά Gripen – για να αντικαταστήσουν τον στόλο των αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής. Δεκάδες από τα πιο σύγχρονα αεροπλάνα θα είναι διαθέσιμα μέσα στον επόμενο χρόνο, καθώς χώρες, όπως η Φινλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία πρόκειται να αγοράσουν τα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Παρά την ηλικία των αεροσκαφών της Ουκρανίας, η ολοκληρωμένη αεράμυνα του Κιέβου έχει εμποδίσει τη Ρωσία να κυριαρχήσει στους ουρανούς της από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Αλλά τώρα, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Ουκρανία εξαντλείται από πυραύλους για την προστασία των αιθέρων. Μόλις εξαντληθεί το οπλοστάσιό της, τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσίας θα μπορούν να εισέλθουν και το Κίεβο «δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί», δήλωσε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας που συμμετείχε στις συζητήσεις.

Τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να είναι μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, υποστηρίζει μια ομάδα στρατιωτικών αξιωματούχων στο Πεντάγωνο και αλλού. Τα F-16 φέρουν πυραύλους αέρος-αέρος που μπορούν να καταρρίψουν εισερχόμενους πυραύλους και drones. Και σε αντίθεση με τα Patriots και τα εθνικά προηγμένα συστήματα πυραύλων επιφάνειας-αέρος που στέλνει αυτή τη στιγμή η Δύση, τα μαχητικά αεροσκάφη μπορούν να κινηθούν γρήγορα γύρω από μια περιοχή για να προστατεύσουν διαφορετικούς στόχους.

Ουκρανικές πιέσεις για εκπαίδευση

Άλλοι λένε ότι η ανάγκη για μαχητικά αεροσκάφη είναι πιο επείγουσα. Η Ουκρανία έχει εντοπίσει μια λίστα με έως και 50 πιλότους που είναι έτοιμοι τώρα να ξεκινήσουν εκπαίδευση στο F-16, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας και έναν Ουκρανό αξιωματούχο, καθώς και τρία άλλα άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Αυτοί οι έμπειροι πιλότοι μιλούν αγγλικά και έχουν συμμετάσχει σε χιλιάδες αποστολές μάχης και θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν σε μόλις τρεις μήνες.

Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη εκπαιδευτεί με τον στρατό των ΗΠΑ σε μεγάλες ασκήσεις πριν από την εισβολή. Το 2011 και το 2018, Αμερικανοί και Ουκρανοί συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία. Το 2011, οι Αμερικανοί παρέλαβαν τα F-16 τους και δίδαξαν στους Ουκρανούς πιλότους, με τα MiG-29 και τα Su-27 τους, πώς να προστατεύουν ένα στάδιο κατά την προετοιμασία για το Euro Cup του 2012.

Η Ουκρανία πιέζει τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν την εκπαίδευση των πιλότων μαχητικών τους στα F-16 τώρα, προτού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εγκρίνει την προμήθεια των αεροσκαφών, σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο. Μια εναλλακτική λύση που συζητείται σε χαμηλότερα επίπεδα είναι να ξεκινήσει η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε εισαγωγικές τακτικές μαχητικών σε εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Εναλλακτικές για την εκπαίδευση των πιλότων

Η Ουκρανία έχει επίσης εξετάσει το ενδεχόμενο σύναψης συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες στις ΗΠΑ για να ξεκινήσει την εκπαίδευση πιλότων, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Είναι πιθανό η στρατιωτική εκπαίδευση των ΗΠΑ να μην ξεκινήσει χωρίς προεδρικό διάταγμα για την προμήθεια αμερικανικών μαχητικών. Μια ανησυχία για την κυβέρνηση Μπάιντεν από τότε είναι ότι η αποστολή προηγμένων όπλων θα μπορούσε να θεωρηθεί από τη Ρωσία ως κλιμάκωση, ωθώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Ωστόσο, αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το F-16 κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 και η Πολεμική Αεροπορία ήδη αποσύρει τμήματα του στόλου. Για τον λόγο αυτό, για τους Ρώσους, η αποστολή στην Ουκρανία των αμερικανικών F-22 ή F-35 θα θεωρούνταν ως κλιμάκωση, ενώ η αποστολή F-16 όχι.

Θετικό ή αρνητικό το Κογκρέσο;

Η παροχή F-16 είναι πιθανό να κερδίσει κάποια υποστήριξη στο Καπιτώλιο, όπου οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι επέπληξαν την κυβέρνηση επειδή δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα ή ότι απέκρυψε ορισμένες δυνατότητες, όπως το πυροβολικό μεγαλύτερης εμβέλειας. Η αποστολή ρωσικής κατασκευής μαχητικών MiG στην Ουκρανία, μέσω χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν, κέρδισε την υποστήριξη των δύο κομμάτων, αν και η ανταλλαγή όπλων τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Αλλά ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής, ο βουλευτής Άνταμ Σμιθ (Ουάσινγκτον), αμφισβήτησε την ανάγκη αποστολής F-16 σε μία σύγκρουση, όπου τα μαχητικά δεν έχουν αποδειχθεί καθοριστικά.

Σημείωσε όμως, ότι τα F-16, όπως και τα παλαιότερα αεροσκάφη MiG που συζητήθηκαν πέρυσι, θα ήταν ευάλωτα στη ρωσική αεράμυνα και στα μαχητικά πέμπτης γενιάς. Αντίθετα, ο Smith υπογράμμισε την ανάγκη παροχής πυρομαχικών για μπαταρίες αεράμυνας, πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024