Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Πενθήμερο στο γραφείο για μεγαλύτερες αυξήσεις

Βρετανία: Πενθήμερο στο γραφείο για μεγαλύτερες αυξήσεις

Ποιες επιχειρήσεις προσπαθούν να δελεάσουν με αυξήσεις το προσωπικό, την ώρα που η δεξαμενή εργαζομένων αδειάζει

Με την παροχή ιδιότυπου μπόνους που τιτλοφορείται «πέντε ημέρες στο γραφείο», οι βρετανικές επιχειρήσεις προσπαθούν να δελεάσουν το προσωπικό που έχει διατηρήσει τη διαπραγματευτική ισχύ σε υψηλά επίπεδα, την ώρα που η δεξαμενή εργαζομένων αδειάζει.

Σύμφωνα με στοιχεία, της μεγαλύτερης υπηρεσίας προσλήψεων της χώρας, προσφέρονται υψηλότεροι μισθοί σε όσους υπαλλήλους έχουν πενθήμερη παρουσία στον εργασιακό χώρο λόγω της μεγάλης έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο James Reed, πρόεδρος της «Reed», οι εργοδότες αυξάνουν τους μισθούς σε κλάδους όπου υπάρχει μικρή ευελιξία τηλεργασίας, όπως για παράδειγμα στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μεταποίηση και την υγεία.

«Οι μισθοί εργαζομένων που υποχρεούνται να έχουν φυσική παρουσία στον επαγγελματικό χώρο για πέντε ή περισσότερες ημέρες έχουν αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Reed και πρόσθεσε πως «οι εργοδότες οφείλουν να πληρώσουν περισσότερα για να τους πείσουν να το κάνουν».

Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει τη δυσκολία εύρεσης, αλλά και διατήρησης των εργαζομένων, αφότου τουλάχιστον 600.000 άτομα βγήκαν εκτός του ενεργού εργατικού δυναμικού κατά την περίοδο της πανδημίας στη χώρα. Επιπλέον, καθώς η βρετανική οικονομία οδεύει προς ύφεση, οι μισθοί στη χώρα ανεβαίνουν με ρυθμό που πλησιάζει επίπεδο ρεκόρ, λόγω της έλλειψης εργαζομένων.

Αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg, αποτελεί εν μέρει αποτέλεσμα του Brexit, που οδήγησε σε μείωση της εισροής μεταναστών, οι οποίοι και κάλυπταν αρκετές θέσεις χαμηλών δεξιοτήτων. Επίσης, όπως επισημαίνεται, η πανδημία έδωσε ώθηση στην τηλεργασία.

Πού παρατηρείται το πρόβλημα

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη φιλοξενία και την εστίαση, όπου οι μισθοί ιστορικά υστερούν σε σχέση με άλλους τομείς και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους εξ αποστάσεως.

Ενώ οι συνολικές αμοιβές αυξάνονται κατά 6,8% από έτος σε έτος στις αναρτήσεις θέσεων εργασίας στον ιστότοπο της Reed, παρατηρείται πως τώρα έχουν αυξηθεί κατά 12,9% στην υγεία, 10,6% στη φιλοξενία και την εστίαση και 14,6% στη μεταποίηση, καθώς η προσφορά υβριδικής εργασίας δελεάζει τους αιτούντες να πάνε αλλού.

Η μείωση του μεγέθους στη δεξαμενή εργατικού δυναμικού του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνει ότι τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για θέσεις εργασίας μπορούν να ζητήσουν μεγαλύτερα οφέλη. Αυτό απορροφά τη δύναμη μακριά από το κεφάλαιο και προς την εργασία για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι μισθοί αυξάνονται ραγδαία, φτάνοντας το 7,2% στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς τα μπόνους. Μάλιστα, αυτό ήταν το πιο «απότομο» κέρδος που έχει καταγραφεί και ενθάρρυνε τους εργαζόμενους να προβούν σε ολοένα και πιο υπερβολικές απαιτήσεις.

«Δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι και άλλες απαιτήσεις γύρω από την ευελιξία και τα σχετικά προνόμια. Ένας από τους πελάτες μας είπε ότι ένας υποψήφιος ζητούσε ένα ρεπό ανά μήνα πλέον της άδειάς του. Γελούσαν, οπότε ίσως ο υποψήφιος να μην πήρε τη δουλειά, αλλά σε αυτή την αγορά εργασίας ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις», εξήγησε στο Bloomberg η Liz Martin οικονομολόγος στην HSBC.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024