Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Blackstone: Προσπαθεί να αποτρέψει τη φυγή των επενδυτών από τα ακίνητα

Blackstone: Προσπαθεί να αποτρέψει τη φυγή των επενδυτών από τα ακίνητα

Κύμα εξαργυρώσεων των επενδυμένων κεφαλαίων στα ακίνητα

Η Blackstone καταβάλει προσπάθειες να αποτρέψει τη φυγή των επενδυτών από το επενδυτικό fund που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ακίνητα αξίας 69 δισ. δολαρίων, καθώς στο δ΄ τρίμηνο του 2022 υπήρξαν πολλά αιτήματα για εξαργυρώσεις των επενδυμένων κεφαλαίων από αυτό.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο πρόεδρος του fund με την ονομασία Blackstone Real Estate Income Trust (Breit) Τζόναθαν Γκρέι ξεκαθαρίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει αν τα αιτήματα αυτά επιβραδύνονται στο ταμείο. «Παρατηρούμε μια επιβράδυνση σε σχέση με τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Θα έλεγα ότι ο τόνος των συζητήσεων με τους συμβούλους μας έχει βελτιωθεί αρκετά».

Τον περασμένο Δεκέμβριο το επενδυτικό κεφάλαιο κατάφερε να περιορίσει τις αναλήψεις των πελατών του, εν μέσω μια εντεινόμενης ανησυχίας για τη μακροπρόθεσμη κατάσταση στην αγορά ακινήτων. Το Breit είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε οι πελάτες του να έχουν μεγαλύτερη έκθεση στα ακίνητα όπως αποθήκες, κτίρια με διαμερίσματα και πύργοι με γραφεία. Το εν λόγω ταμείο έχει εντάξει περιουσιακά στοιχεία αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων, αυξάνοντας τη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων της Blackstone.

Ωστόσο, το κύμα για εξαργυρώσεις το οποίο ξέσπασε το περασμένο καλοκαίρι υπογράμμισε του κινδύνους της εισροής ρευστότητας σε περιουσιακά στοιχεία μη ρευστοποιήσιμα. Κάτι που ίσως οδηγήσει τη Blackstone σε αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζει αυτού του είδους τα funds. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια εξέλιξη στα επενδυτικά προϊόντα για την προσωπική περιουσία. Αυτό το επενδυτικό προϊόν έχει λειτουργήσει όπως είχε σχεδιασθεί, ωστόσο μπορεί να υπάρξουν προβλήματα τα οποία βελτιώνουν τα πράγματα; Σίγουρα», τονίζει. Όπως σημειώνει τα πιο καινούργια funds δεν επιτρέπουν στους πελάτες τους τις μηνιαίες εξαργυρώσεις των επενδυμένων κεφαλαίων τους.

Σήμερα Πέμπτη η Blackstone ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το δ΄ τρίμηνο του 2022, σε ένα τρίμηνο που τα κέρδη της από τις προμήθειες βούλιαξαν εξαιτίας των άσχημων επιδόσεων του Breit. Συγκεκριμένα τα κέρδη από τις προμήθειες έκαναν βουτιά της τάξεως του 42% στο 1,1 δισ. δολάρια.

Στις αρχές του 2022 η Blackstone άρχισε να καταγράφει τις προμήθειες που κέρδιζε από το Breit σε τριμηνιαία βάση αντί για μια φορά τον χρόνο όπως έκανε. Αν η πολιτική αυτή είχε εφαρμοσθεί από το 2021 η εταιρεία θα είχε καταγράψει πτώση στα κέρδη από τις προμήθειες της τάξεως του 19%.

Όταν η Blackstone επιδόθηκε σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εξαργυρώσεις η μετοχή της βυθίστηκε, ωστόσο έκτοτε έχει διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της, βρίσκοντας στήριξη από την ευρύτερη ανάκαμψη των αγορών, αλλά και από την επένδυση ύψους 4 δισ. δολαρίων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια τον Ιανουάριο. Χθες το ίδιο πανεπιστήμιο ανακοίνωση ότι θα επενδύσει επιπλέον 500 εκατ. δολάρια στο Breit.

Η επενδυτική εταιρεία άντλησε περισσότερα από 43 δισ. δολάρια το δ΄ τρίμηνο του 2022, φθάνοντας τη συνολική αξία των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στα 975 δισ. δολάρια.

Ο Γκρέι εμφανίζεται αισιόδοξος αναφορικά με την προσέλκυση νέων περιουσιακών στοιχείων από τους πλούσιους επενδυτές, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το fund, Breit.

Μάλιστα θεωρεί ότι το μόλις 1% των 85 τρισ. δολαρίων της περιουσίας που διατίθεται προς επένδυση για εναλλακτικές επενδύσεις θα αυξηθεί στο μέλλον. «Θυμάμαι το 2008 και το 2009, να λένε ότι οι θεσμικοί επενδυτές θα σταματήσουν τις εναλλακτικές επενδύσεις. Προφανώς αυτό δεν επιβεβαιώθηκε», καταλήγει.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024