Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν εκτός ελέγχου: Οι πέντε λόγοι που η Τουρκία τραβάει το σκοινί της έντασης με την Ελλάδα

Ερντογάν εκτός ελέγχου: Οι πέντε λόγοι που η Τουρκία τραβάει το σκοινί της έντασης με την Ελλάδα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μπροστά του έναν... Γολγοθά μέχρι τις εκλογές γιατί θα πρέπει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην Τουρκία με φόντο κυρίως την ακρίβεια που έχει γονατίσει εκατομμύρια Τούρκους

Το ότι το συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίαζε προχθές για πάνω από τις 3 ώρες και ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, δείχνει την αγωνία της Άγκυρας για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται άμεσα η έμμεσα με την Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης, η Τουρκία δεν δίστασε για μια ακόμη φορά να απειλήσει την Ελλάδα, εκφράζοντας επί της ουσίας  τον εκνευρισμό της τόσο για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις αμυντικές συμφωνίες που συνάπτει η χώρα μας , όσο και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ που βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο ιστορικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση, υπογραμμίζεται πως «οι προκλητικές ενέργειες και ρητορική, καθώς και τα εξοπλιστικά δεν παρέχουν κανένα όφελος εκτός από το αυξάνουν την ένταση στην περιοχή».

Ακόμα στην ανακοίνωση προστίθεται πως «δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ξανά ότι δεν θα ανεχτούμε κανένα τετελεσμένο το οποίο στοχεύει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Τουρκίας οποιεσδήποτε κι αν είναι οι περιστάσεις».

Εκνευρισμένος ο «σουλτάνος»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μπροστά του έναν… Γολγοθά μέχρι τις εκλογές γιατί θα πρέπει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην Τουρκία με φόντο κυρίως την ακρίβεια που έχει γονατίσει εκατομμύρια Τούρκους. Τα «αγκάθια» όμως στον δρόμο προς τις εκλογές δεν σταματούν εκεί.

Η σταδιακή αλλαγή των ισορροπιών στο Αιγαίο είναι ένα θέμα που απασχολεί τον «σουλτάνο» καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές που ασκούν κριτική στον τούρκο πρόεδρο. Ο λόγος; Αφενός ότι η Τουρκία αδυνατεί να πάρει το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την πώληση F-16, και αφετέρου ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζεται με μαχητικά τελευταίας τεχνολογίας.

Τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν όσο και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κάνει σαφές ότι μέχρι τις κάλπες στις 14 Μαΐου οι εμπρηστικές δηλώσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Ο φόβος για κάποιο ατύχημα στο Αιγαίο ελλοχεύει πάντα με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται καθημερινά σε διαρκή ετοιμότητα.

Η Ελλάδα από τις πλευρά της απαντά με ψυχραιμία σε όλες τις τουρκικές απειλές, θέτει τις κόκκινες γραμμές της , προτάσσει το διεθνές δίκαιο και διεθνοποιεί με κάθε ευκαιρία το μπαράζ των  προκλήσεων από τη γειτονική χώρα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να απαντήσει στις συνεχείς πολεμικές ιαχές Ερντογάν κατά της Ελλάδας, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα και στον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο.

«Ας ξέρουν όλοι εκείνοι που διαλαλούν ότι μπορεί να έρθουν μια νύχτα ξαφνικά να ξέρουν ότι μπορεί μια νύχτα να ξυπνήσουν ξαφνικά και να προσγειωθούν στην σκληρή πραγματικότητα και ας μάθουν ότι κάθε γιουρούσι που επικαλούνται μπορεί να μετατραπεί σε άτακτη οπισθοχώρηση προς την αφετηρία του, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πώς εξηγείται η εμμονή Ερντογάν με την Ελλάδα

Αναφορικά με τον Ερντογάν και την εμμονή του να επιτίθεται στην Ελλάδα όλο και πιο συχνά, εξηγείται για τουλάχιστον πέντε λόγους.

Η σταδιακή αλλαγή ισορροπιών στο Αιγαίο, οι σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον και η στήριξη της χώρας μας σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στα ελληνοτουρκικά, τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας αλλά και το πάγωμα από ΗΠΑ για την απόκτηση F-16 , είναι οι βασικότεροι λόγοι που έχουν κάνει έξαλλο τον Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων για τον τούρκο πρόεδρο, είναι μάλλον αποκαρδιωτικά.

Ο Ερντογάν θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να φέρει πίσω τους ψηφοφόρους του τάζοντας τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση και να διεκδικήσει με αξιώσεις μία ακόμη προεδρική θητεία.

Τουρκικά σενάρια πολέμου

Εν τω ν μεταξύ, τουρκικά ΜΜΜ, συντηρούν το κλίμα ενός επαπειλούμενου πολέμου με την Ελλάδα, με αναλυτές στη γείτονα να παρουσιάζουν και σχετικά σενάρια.

Συγκεκριμένα, ο Ισμαήλ Χακί Πεκίν, πρώην Αρχηγός Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Τουρκίας, παρουσίασε στην τηλεόραση το πώς η χώρα του μπορεί να κάνει απόβαση στην Ελλάδα, εξηγώντας μάλιστα που έχουν αδυναμίες οι ελληνικές και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο συγκεκριμένος αναλυτής είναι αυτός που επισημαίνει στην Άγκυρα «προσέξτε η Ελλάδα έχει ισχυρή αεράμυνα».

Μπορεί λέει «να μπούμε στην Αλεξανδρούπολη αν χρησιμοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις και εκεί η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα», γιατί θεωρεί τον χερσαίο στρατό της Τουρκίας πιο ισχυρό σε σχέση με την Πολεμική Αεροπορία.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024