Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ραψάνη Λάρισας: Το κρασί και το καραγάτσι

Ραψάνη Λάρισας: Το κρασί και το καραγάτσι

Οι δρόμοι του κρασιού, της πίστης και του πνεύματος

Γραφική κωμόπολη του Κάτω Ολύμπου, στο βορειοανατολικό άκρο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, η Ραψάνη, χτισμένη σε υψόμετρο 500, φημίζεται για τα κρασιά και το υγιεινό κλίμα της.

Η πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και το κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, σπίτια με ανθοστόλιστες αυλές και πλακόστρωτα σοκάκια δίνουν ωραίο χρώμα στη Ραψάνη, που γνώρισε περίοδο πνευματικής και εμπορικής ακμής το 18ο αιώνα χάρη στη βιοτεχνία κόκκινης βαφής, την υφαντουργία και την αμπελουργία.

Το μακραίωνο ιστορικό παρελθόν της Ραψάνης μαρτυρούν οι σωζόμενοι νερόμυλοί της.

Στη Ραψάνη παραθέριζε σε νεαρή ηλικία, μαζί με μέλη της οικογένειάς του, ο σπουδαίος πεζογράφος Μ. Καραγάτσης (κατά κόσμον Δημήτριος Ροδόπουλος).

Το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο οφείλεται σε ένα ραψανιώτικο καραγάτσι (φτελιά), στο οποίο συνήθιζε να κάθεται και να διαβάζει ο σπουδαίος πεζογράφος.

Το εκθεσιακό υλικό του Μουσείου Οίνου και Αμπέλου φανερώνει τη στενή σχέση των Ραψανιωτών με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση.

Κάθε χρόνο, στα τέλη Αυγούστου, πραγματοποιείται στη Ραψάνη γιορτή κρασιού.

Όσον αφορά τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής της Ραψάνης, ξεχωρίζουν οι ναοί του Αγίου Αθανασίου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (με ξυλόγλυπτο τέμπλο 18ου αιώνα), η μονή των Αγίων Θεοδώρων (με αξιόλογες τοιχογραφίες και τέμπλο) και το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Τεμπών πλην εκείνων στις οποίες εικονίζεται ο Μ. Καραγάτσης (οι συγκεκριμένες προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο rapsani.gr).

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024