Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΑΔΑΕ - Παπανικολάου: Πράγματι υπήρξα συνεργάτης του Μπαλτά και του πρώην διοικητή της ΕΥΠ

ΑΔΑΕ – Παπανικολάου: Πράγματι υπήρξα συνεργάτης του Μπαλτά και του πρώην διοικητή της ΕΥΠ

Η κα Παπανικολάου αναφέρθηκε στην επιστολή του κ. Ράμμου προς τον κ. Τσίπρα

Το μέλος της ΑΔΑΕ Κατερίνα Παπανικολάου παραδέχτηκε ότι όντως υπήρξε συνεργάτιδα του υπουργού Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδη Μπαλτά καθώς επίσης και συνεργάτης του πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Αποστολίδη.

Αυτοπροσδιορισμός

Σχετικά με την αποκάλυψη της Απογευματινής η κ. Παπανικολάου μιλώντας στην ΕΡΤ παραδέχθηκε ότι «πράγματι υπήρξα νομική σύμβουλος, αποσπασμένη από τον Συνήγορο του Πολίτη, στο γραφείο του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος παραμένει προσωπικός και αγαπημένος μου φίλους».

«Πράγματι υπήρξα συνεργάτης σημαντικών ανθρώπων. Έχω υπάρξει κι άλλα πράγματα στη ζωή μου όμως και νομίζω έχω τη δυνατότητα και το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζομαι. Έχω υπάρξει συνεργάτης, παραμένω σύζυγος και μητέρα, ωστόσο έχω μια προσωπική διαδρομή και θα παρακαλούσα πολύ όσους ενδιαφέρονται για αυτά να εστιάσουν σε αυτό, στην επιστημονική και εργασιακή μου διαδρομή. Τα υπόλοιπα δεν αφορούν την ουσία. Δεν θα μιλήσω για σεξισμό ούτε για επιλεκτικές διαδρομές, αλλά νομίζω ότι το ταυτοτικό μου χαρακτηριστικό δεν είναι η ιδιότητά μου ως συνεργάτης του κ. Ράμμου, του κ. Μπαλτά ή του κ. Αποστολίδη. Τούς εκτιμώ ιδιαιτέρως και νιώθω ευγνώμων. Επιτρέψτε μου όμως να αυτοπροσδιοριστώ πλέον».

Προβληματική διάταξη για τη λήξη της θητείας

Σχετικά με την λήξη της θητείας της από τον Μάρτιο, η κα Παπανικολάου τόνισε ότι «υπάρχει μία ατυχής κατά τη γνώμη μου διάταξη, η οποία σε σχέση με τα μέλη των Αρχών προβλέπει ότι η θητεία τους παρατείνεται μέχρι της αντικατάστασή τους. Είναι μία προβληματική διάταξη κατά τη γνώμη μου για πολλούς λόγους, η οποία ήρθε να λύσει ένα πραγματικό ζήτημα, τη δυσκολία των κομμάτων να συνεννοηθούν σε σχέση με την επιλογή μελών στις ανεξάρτητες αρχές.

»Κατά τη γνώμη μου, νομικά μιλώντας, θέτει ζητήματα σε σχέση με την ανεξαρτησία των Αρχών και των μελών τους. Ανεξαρτησία σημαίνει θητεία με αρχή, μέση και τέλος. Και όταν οι θητείες παρατείνονται μέχρι την αντικατάστασή τους, αυτό δημιουργεί ζητήματα. Είναι ευθύνη της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής να με αντικαταστήσει εμένα και όσα μέλη έχει λήξει η θητεία τους. Δεν διεκδίκησα την παραμονή μου μετά τη λήξη της θητείας μου. Ανά πάσα στιγμή είμαι έτοιμη να συνεχίσω».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Απογευματινής», προκύπτουν περίεργες συμπτώσεις στην περίπτωση της ΑΔΑΕ, ενώ η εφημερίδα θέτει το ερώτημα πόσο ανεξάρτητη μπορεί να είναι μία Αρχή, όπως αυτή της Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, όταν τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής της Αρχής, Χρήστος Ράμμος σε μία σειρά πρωτοβουλιών σε σχέση με τους ελέγχους στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, μοιάζει απολύτως ενερμονισμένος με τις κινήσεις και το κλίμα που θέλει να «επικοινωνήσει» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Απόρρητο έγγραφο

Η κα Παπανικολάου αναφέρθηκε στην επιστολή του κ. Ράμμου προς τον κ. Τσίπρα σχετικά με τις παρακολουθήσεις υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να ρωτήσετε τους αποδέκτες της επιστολής για το περιεχόμενο της», ενώ επανέλαβε πώς πρόκειται για απόρρητο έγγραφο για το οποίο υπέβαλε αίτημα πρόσβασης ο Αλέξης Τσίπρας.

«Επιμένω στο καθήκον εχεμυθείας. Και να την είχα δει ως μέλος της ολομέλειας δεν θα μπορούσα σήμερα εδώ να συζητήσω, για το περιεχόμενο της επιστολής. Για τα ονόματα, θα σας πω νομικά μιλώντας, χωρίς να αναφέρομαι καθόλου στο περιεχόμενο της επιστολής, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με την εξής δύσκολη στάθμιση. Όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν διαδραματίζουν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο  στα δημόσια πράγματα, θα σας έλεγα κατηγορηματικά, ότι κανένα από τους πολιτειακούς παράγοντες, που αναφέρονται στην συγκεκριμένη διάταξη, του νόμου δεν έχει το δικαίωμα να έρθει και να υποβάλλει στην ΑΔΑΕ ερώτημα σε σχέση με το αν παρακολουθείται ο Α ή ο Β πολίτης και η ΑΔΑΕ βεβαίως οφείλει να μην απαντήσει», ανέφερε και πρόσθεσε:

Λεπτό σημείο

«Εδώ έχουμε το εξής λεπτό σημείο, έχουμε δημόσια πρόσωπα, που διαδραματίζουν ρόλο και κρίσιμο ρόλο στη δημόσια σφαίρα άρα η ιδιότητά τους η άσκηση των καθηκόντων τους, συνδέεται με το ευρύτερο δημόσιο διακύβευμα, και τελικώς  άπτεται της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Η στάθμιση που πρέπει να κάνει η ΑΔΑΕ, είναι μεταξύ της Αρχής της Διαφάνειας, εάν αυτά τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο νόμο ως θεσμικοί συνομιλητές, της Αρχής δικαιούνται να λάβουν γνώση, σε σχέση με ζητήματα άρσης απορρήτου, για αυτούς τους παράγοντες ή εάν πρέπει να υπερτερήσει, το δικαίωμα των προσώπων, σε βάρος των οποίων έχει διαταχθεί η άρση, να μην ενημερωθούν. Εδώ λοιπόν η στάθμιση είναι λεπτή, είναι οριακή, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, ούτε οριστικές απαντήσεις».

Η κ. Παπανικολάου συνέχισε λέγοντας πως «δεδομένη της μακράς περιόδου 6-8 μήνες τώρα, όπου διακινούνται πληροφορίες, σε σχέση με άρση απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, ούτε διαψεύδονται, η ΑΔΑΕ έχει καθήκον με την παρέμβασή της είτε να διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες, είτε να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν πράγματι διατάξεις, και περαιτέρω να διερευνηθεί η νομιμότητα αυτών των άρσεων».

Οι αποδέκτες της επιστολής κρίνουν πως θα την αξιοποιήσουν

Σε ερώτηση για το αν η ΑΔΑΕ δικαιούται νομικά να δώσει ονόματα ανθρώπων που παρακολουθούνταν και αν το έκανε αυτό, η κα Παπανικολάου απάντησε συγκεκριμένα ότι «το περιεχόμενο των επιστολών που διαβίβασε στους πολιτικούς αρχηγούς είναι χαρακτηρισμένο ως απόρρητο έγγραφο. Συνεπώς δεν μπορώ να σας μιλήσω για το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής. Θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους τους αποδέκτες της επιστολής πώς το αξιοποίησαν. Από κει και πέρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ένας από τους αποδέκτες το αξιοποίησε όπως εκείνος κρίνει. Δεν είναι στη δική μου αρμοδιότητα ως μέλος της Αρχής».

Στο ερώτημα αν η Αρχή έχει στοιχεία και για άλλα πρόσωπα ή αν θα ενημερώσει και γι’ αυτά ο κ. Ράμμος την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η κα Παπανικολάου απάντησε: «Σέβομαι την προσπάθειά σας να διαφωτίσετε το ζήτημα, μεσολαβώντας εκ του ρόλους σας προς την κοινή γνώμη, σας ξαναλέω όμως ότι δεν θα μπορούσα να σας πω. Η παθογένεια αυτής της υπόθεσης είναι οι διαρκείς διαρροές. Δεν θα μπορούσα αυτή τη στιγμή να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες, σε σχέση με το πραγματικό των υποθέσεων».

Sports in

Ραζβάν Λουτσέσκου: Πήρε πολλά από όλους τους ποδοσφαιριστές

Οταν μια ομάδα έχει 20 (!) σκόρερ, σημαίνει πολλά για το πνεύμα και τη νοοτροπία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024