Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία: Αθώος ο μεγιστάνας τον ακινήτων Ρενέ Μπένκο για υπόθεση δωροδοκίας

Αυστρία: Αθώος ο μεγιστάνας τον ακινήτων Ρενέ Μπένκο για υπόθεση δωροδοκίας

Οι κατηγορίες και η απόφαση για τον δισεκατομμυριούχο Ρενέ Μπένκο

Αθωώθηκε από τις κατηγορίες για δωροδοκία που τον βάραιναν ο αυστριακός δισεκατομμυριούχος του real estate και του λιανεμπορίου, Ρενέ Μπένκο, σε μια μείζονος σημασίας δικαστική υπόθεση.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Μπένκο και εννέα ακόμη κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι από τους ενόρκους το βράδυ της Δευτέρας σε μια διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας καταγγέλθηκε σχέδιο δωροδοκίας ενός πολιτικού των Πρασίνων, του Κρίστοφ Τσόρχερ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις πολεοδομικές άδειες στη Βιέννη.

Η υπόθεση

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι οι κατηγορούμενοι, στους οποίους περιλαμβάνονταν επίσης οι πλούσιοι εργολάβοι ακινήτων Michael Tojner και Erwin Soravia, είχαν δωρίσει περισσότερα από 1,6 εκατ. ευρώ σε φιλανθρωπικό ίδρυμα που διοικούσε ο Τσόρχερ, προκειμένου αυτός να χορηγεί ευνοϊκές άδειες για επικερδείς αναπτύξεις στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. Ο όμιλος Signa Group του Μπένκο ήταν ο μεγαλύτερος δωρητής.

«Η σαφής και πλήρης αθώωση μιλάει από μόνη της», δήλωσε ο Μπένκο. «Όπως δηλώσαμε εξ αρχής, οι κατηγορίες δεν είχαν καμία απολύτως ουσία, οι κατηγορίες [ήταν] αβάσιμες και εντελώς ψευδείς από την αρχή. Το δικαστήριο κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από τη διεξαγωγή μιας ενδελεχούς και δίκαιης διαδικασίας που διευκρίνισε όλα τα γεγονότα. Για μένα, το θέμα αυτό έχει πλέον κλείσει», είπε.

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων υποστήριξαν ότι οι εταιρείες έκαναν τακτικά φιλανθρωπικές δωρεές και ότι τα ποσά που χορηγήθηκαν ειδικά στη φιλανθρωπική οργάνωση του Τσόρχερ ήταν μόνο ένα μικρό μέρος των συνολικών ποσών που δίνονταν σε ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων. Οι αυστριακοί εισαγγελείς πάντως δήλωσαν ότι προτίθενται να ασκήσουν έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Κρίσιμη υπόθεση

Για τον Μπενκο, συνιδιοκτήτη των γνωστών ευρωπαϊκών πολυκαταστημάτων Selfridges και KaDeWe, καθώς και του κτιρίου Chrysler της Νέας Υόρκης, επρόκειτο για μία εξαιρετικά σημαντική υπόθεση. Ο εργολάβος έχει ήδη μια φορά κριθεί ένοχος για δωροδοκία σε μια υπόθεση του 2013, και τα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την εκτεταμένη επιχειρηματική του αυτοκρατορία – μεγάλο μέρος της οποίας, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, κατέχει μέσω μιας σειράς αδιαφανών καταπιστευμάτων και εταιρειών βιτρίνας με έδρα την Ελβετία και το Λιχτενστάιν – έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις δραστηριότητές του. Μια δεύτερη καταδίκη θα μπορούσε να περιπλέξει την ικανότητα του Μπένκο να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις του.

Ο 45χρονος είναι επί του παρόντος ύποπτος και σε μια δεύτερη, ξεχωριστή έρευνα διαφθοράς από τους αυστριακούς εισαγγελείς, στο πλαίσιο της οποίας έγινε έφοδος στην έδρα της Signa στο Ίνσμπρουκ τον Οκτώβριο. Στην υπόθεση εμπλέκεται επίσης μια ομάδα από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της Αυστρίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση πάντως δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες.

Ο Μπένκο δέχεται πιέσεις και στη Γερμανία, όπου η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Galeria Kaufhof -η μεγαλύτερη της χώρας- τέθηκε σε καθεστώς προστασίας από την πτώχευση τον Νοέμβριο.

Πλήγμα για τις αρχές

Η απόφαση του αυστριακού δικαστηρίου στην υπόθεση Τσόρχερ αποτελεί πλήγμα για την WKStA – την κρατική εισαγγελία για το οικονομικό έγκλημα και τη διαφθορά – που είχε στο στόχαστρό της τον Μπένκο, και θα εγείρει νέα ερωτήματα για την αξιοπιστία της. Η WKStA είχε μέχρι στιγμής εξαιρετικά περιορισμένη επιτυχία στην επίτευξη πραγματικών καταδικαστικών αποφάσεων, παρά το γεγονός ότι έχει δημοσιοποιήσει μια σειρά από πικάντικους ισχυρισμούς κατά προσώπων υψηλού προφίλ και πολιτικών διασυνδέσεων, όπως ο Μπένκο.

Πολλοί από το συντηρητικό δεξιό κατεστημένο της Αυστρίας, ιδίως όσοι πρόσκεινται στον πρώην καγκελάριο Kurz, πιστεύουν ότι το WKStA ακολουθεί μια καθαρά πολιτική ατζέντα. Εκπρόσωπος της WKStA δήλωσε ότι δεν σχολιάζει την έκβαση δικαστικών υποθέσεων.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024