Ξεκινάει η εγκατάσταση 11 νέων Μετεωρολογικών Σταθμών και 3 Σταθμήμετρων από την περιφέρεια Θεσσαλίας στους Δήμους Δομοκού, Αλμυρού και Φαρσάλων.

Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο για την παρακολούθηση και πρόγνωση των μετεωρολογικών συνθηκών και της στάθμης του νερού στη λεκάνη απορροής του ποταμού Ενιπέα, στα διοικητικά όρια των Δήμων Δομοκού, Φαρσάλων και Αλμυρού, εγκαθιστά  η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου,  για να ξεκινήσει η  εγκατάσταση 11 νέων Μετεωρολογικών Σταθμών και 3 Σταθμήμετρων, με σκοπό την έγκυρη και έγκαιρη πρόβλεψη της ποσότητας των απορρεόντων υδάτων στον Ενιπέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις 104 οι επιδοτήσεις στη Θεσσαλία για δίκτυα χαλαζικής προστασίας

Μαζί με τους δύο υφιστάμενους Μετεωρολογικούς Σταθμούς (στο Λύκειο Δομοκού και στη Βαμβακού Φαρσάλων) δημιουργείται  έτσι ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 13 συνολικά Μετεωρολογικών Σταθμών  καταγραφής και πρόγνωσης.

Τα  δεδομένα που συλλέγονται, οδηγούν σε ορθή λειτουργία των θυροφραγμάτων εντός της κοίτης του ποταμού  και  στη λήψη μέτρων πρόληψης  έναντι πλημμυρικών φαινομένων σε παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις και οικισμούς. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 300.000 ευρώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αξιοποιούμε τις  δυνατότητες που μας δίνουν οι σύγχρονες τεχνολογίες και σε συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δημιουργούμε ένα Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο στον Ενιπέα.

Υπογράψαμε τη σύμβαση του έργου και το επόμενο διάστημα τοποθετούνται έντεκα νέοι  μετεωρολογικοί σταθμοί και τρία νέα σταθμήμετρα από την περιοχή του Δομοκού μέχρι το ύψος του Παλαμά.

Οι θέσεις που επιλέχτηκαν για τους Μετεωρολογικούς Σταθμούς, διαθέτουν παροχή ρεύματος και ίντερνετ για την απρόσκοπτη λειτουργίας τους.

Παράλληλα προμηθευόμαστε και εγκαθιστούμε τρία νέα σταθμήμετρα στις γέφυρες της Αμπελιάς, του Βασιλί και του Ευύδριου. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία των παραποτάμιων περιοχών του Ενιπέα.

Οι πληροφορίες θα διατίθενται σε ψηφιακή πλατφόρμα για την άμεση ενημέρωση των πολιτών».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr