Ισπανία: Η Δεξιά κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαδρίτη
Οι ομιλητές επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για μια σειρά πολιτικών και αποφάσεών της, που κυμαίνονται από την αποφυλάκιση υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας μέχρι τις συμφωνίες της με περιφερειακά αυτονομιστικά κόμματα
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Μαδρίτης για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και να την κατηγορήσουν ότι υπονομεύει το σύνταγμα, σε μια συγκέντρωση που υποστηρίχθηκε από δεξιά κόμματα.
Ισπανία, δημοκρατία, σύνταγμα
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλάθα ντε Σιμπέλες μπροστά από το Δημαρχείο κρατώντας ισπανικές σημαίες, καλώντας τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να παραιτηθεί και φωνάζοντας «προδότη».
Περισσότερες από 100 οργανώσεις -περιλαμβανομένων του συντηρητικού αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος, του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos και του ακροδεξιού Vox- οργάνωσαν τη συγκέντρωση με σύνθημα «Για την Ισπανία, για τη δημοκρατία και για το σύνταγμα».
Οι ομιλητές επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για μια σειρά πολιτικών και αποφάσεών της, που κυμαίνονται από την αποφυλάκιση υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας μέχρι τις συμφωνίες της με περιφερειακά αυτονομιστικά κόμματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών της Μαδρίτης, στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 30.000 άνθρωποι.
Κλειδώνοντας
Ο επικεφαλής του Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο οποίος ήταν ο μόνος ηγέτης κόμματος που πήρε μέρος στη συγκέντρωση, είπε στους συγκεντρωμένους ότι η κυβέρνηση «ποδοπάτησε το σύνταγμα κλειδώνοντας Ισπανούς», αναφερόμενος στα λοκντάουν τα οποία επιβλήθηκαν εξαιτίας της Covid-19.
Περίπου 200 χιλιόμετρα πιο μακριά, στη βορειοδυτική πόλη Βαγιαδολίδ, ο Σάντσεθ δήλωσε μιλώντας σε συγκέντρωση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος ότι οι διαδηλωτές στη Μαδρίτη υπερασπίζονται μια «ομοιόμορφη» και ως εκ τούτου «μεροληπτική» Ισπανία.
Εκλογές στο τέλος της χρονιάς
Τον Ιούνιο 2021 η κυβέρνηση του Σάντσεθ έδωσε χάρη σε εννέα φυλακισμένους ηγέτες της αποτυχημένης απόπειρας ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας του 2017. Η πρόσφατη απόφασή της να αντικαταστήσει το αδίκημα της στάσης με ένα ήσσον αδίκημα έχει προκαλέσει επίσης την αντίδραση της δεξιάς.
Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα (PP) αναμένεται να νικήσει στις γενικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στο τέλος της χρονιάς, αλλά φαίνεται επίσης πως οι συντηρητικοί θα έχουν ανάγκη τη στήριξη του Vox για να κυβερνήσουν.
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πρόκειται επίσης να διεξαχθούν το Μάιο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Θεσσαλονίκη: 30άρηδες οι δράστες των τριών εμπρηστικών επιθέσεων με γκαζάκια – Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών
- Χάρτης πρόβλεψης πυρκαγιών: Πολύ υψηλός κίνδυνος σε 6 περιφέρειες την Κυριακή (5/7)
- Βιασμοί, μορφίνη και καμμένα πτώματα: To Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι ήταν φρικτά σκοτεινό
- Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]
- Σαλσέδο: «Στον ΟΦΗ έδειξα την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου»
- Φωτιά στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης – Ήχησε το 112
- Μύκονος: «Σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών διέθετε 30χρονος – Διακινούσε ακόμα και παραισθησιογόνα μανιτάρια σε σκόνη
- Ρωσία: Τα πλήγματα της Ουκρανίας δεν θα μείνουν χωρίς την ενδεδειγμένη απάντηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ff03ceea8899df90e66b614462662777_L-128x85.webp)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)


































![Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ff03ceea8899df90e66b614462662777_L-315x220.webp)




































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442