Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ινδία: Το 2023 παίρνει τα σκήπτρα ως η πολυπληθέστερη χώρα

Ινδία: Το 2023 παίρνει τα σκήπτρα ως η πολυπληθέστερη χώρα

Από τον 18ο αιώνα η Ινδία «αναμετρόταν» με την Κίνα για τον μεγαλύτερο πληθυσμό

Κάπου στη διάρκεια της φετινής χρονιάς θα συντελεστεί μια στην κυριολεξία κοσμογονική αλλαγή στην ανθρωπότητα. Κι αυτό διότι η Κίνα δεν θα είναι πλέον η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, καθώς είναι θέμα χρόνου να χάσει την πρωτοκαθεδρία από μια άλλη ασιατική χώρα την Ινδία.

Στο κλείσιμο του 2022, ο πληθυσμός των δύο χωρών ανερχόταν ως εξής: 1,426 δισ. κάτοικοι για την Κίνα, 1,417 δισ. κάτοικοι για το «αντίπαλον δέος».

Η διαφορά μεταξύ των δύο πληθυσμών είναι 9 εκατ. σχεδόν όσο ο πληθυσμός της Ελλάδας, ωστόσο στα τέτοια μεγέθη το νούμερο αυτό μοιάζει μικρό.

Σε βάθος χρόνου, το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες αναμένεται να διευρυνθεί, καθώς εκτιμάται ότι το 2050 οι κάτοικοι της Ινδίας θα ανέρχονται στο 1,67 δισ. ενώ της Κίνας στο 1,31 δισ.

Ιστορία

Οι δύο αυτές χώρες από τα αρχεία που καταγράφονται από τον 18ο αιώνα εναλλάσσονταν στις δύο πρώτες θέσεις στη λίστα με τις χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό.

Το 1700 η Ινδία κρατούσε τα σκήπτρα με πληθυσμό 165 εκατ. έναντι 138 εκατ. της Κίνας. Κάπου μεταξύ 1700 και 1750 η Κίνα προσπέρασε την Ινδία, μετρώντας το 1750, 225 εκατ. κατοίκους. Έκτοτε η Κίνα δεν απώλεσε ποτέ την πρώτη θέση σε αυτή τη άτυπη αναμέτρηση μέχρι να έρθει το 2023.

Οι εκτιμήσεις

Πού βασίζονται όμως οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για υπερπήδηση του πληθυσμού της Κίνας από αυτόν της Ινδίας από φέτος;

Ο πληθυσμός της Κίνας σταθερά μειώνεται τα τελευταία χρόνια, ενώ αυτός της Ινδίας αυξάνεται με βραδύτερο ρυθμό μεν κατά 1,2% από 1,7% πριν λίγα χρόνια.

Συγχρόνως, η σύγκριση του μέσου όρου ηλικίας ανάμεσα στις δύο χώρες γέρνει συντριπτικά προς την Ινδία. Την ώρα που ο πληθυσμός της Κίνας γηράσκει με μέσο όρο ηλικίας άνω των 50 ετών, η Ινδία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι το 27,3% των πολιτών της ηλικιακά κυμαίνεται μεταξύ 15 και 29 ετών. Παράλληλα,

Οι προεκτάσεις

Ο νεότερος πληθυσμός αυτός δεν δίνει μόνο προβάδισμα στην Ινδία στην άτυπη αυτή αναμέτρηση με την Κίνα, έχει κι άλλες προεκτάσεις εξόχως σημαντικές.

Η Ινδία τα τελευταία δέκα χρόνια καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 5,5% ετησίως. Με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης η οικονομία της χώρας προσπέρασε αυτή της Βρετανίας και κατέστη η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Η ανέλιξη αυτή όμως δεν σταματά εδώ, καθώς την επόμενη πενταετία αναμένεται να αφήσει πίσω της και τις οικονομίες της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση και πλέον θα έχει μπροστά της τη δεύτερη κινεζική οικονομία και την πρώτη των ΗΠΑ.

Το μέλλον δείχνει ακόμη πιο ευοίωνο για την Ινδία, καθώς πρέπει να μην λησμονείται ότι πρόκειται για μια χώρα με τους πολίτες της πολύ υψηλά καταρτισμένους τεχνολογικά, με αποτέλεσμα η χώρα να ερευνά, να αναπτύσσει και να παράγει εξαιρετικά υψηλή τεχνολογία.

Συμπερασματικά, έχοντας τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, ένα νεανικό εργατικό δυναμικό και μερικές από τις μεγαλύτερες αυθεντίες στην τεχνολογία στον κόσμο, πιθανόν μετά την αποκαθήλωση της Κίνας από την πρώτη θέση στη λίστα με τις πολυπληθέστερες χώρες, να της πάρει και τον τίτλο ως το «εργοστάσιο του κόσμου». Μια χώρα δηλαδή στην οποία ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου θα διακινείται από αυτήν, όπως συμβαίνει επί της παρούσης με την Κίνα.

Πηγή: ot.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024