Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Η νύχτα των σοσιαλιστικών… «φαντασμάτων»

Γαλλία: Η νύχτα των σοσιαλιστικών… «φαντασμάτων»

Πάλαι ποτέ κραταιοί, οι Γάλλοι Σοσιαλιστές «σφάζονται» ακόμη και για την εκλογή ηγεσίας, ενόσω διακυβεύεται η πολιτική επιβίωσή τους

Μπορείς να το πεις και… ατυχή συγκυρία.

Την ώρα που οι δρόμοι της Γαλλίας σείονταν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις -με τη συμμετοχή όλων των συνδικάτων και τη στήριξη του συνασπισμού NUPES του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς- κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προωθεί ο πρόεδρος Μακρόν, οι Γάλλοι Σοσιαλιστές «σφάζονταν» στο 80ο συνέδριό τους.

Ήταν η συγκυρία που τα έφερε έτσι, ώστε να συμπέσουν την Πέμπτη αυτά τα δύο γεγονότα.

Έμελλε ωστόσο να αποκαλύψει το πόσο αποκομμένο κινδυνεύει να γίνει από την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα το πάλαι ποτέ κόμμα εξουσίας.

Ήταν το πρώτο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SP) μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2022 και την εκλογική συμφωνία που οδήγησε στη δημιουργία του αριστερού συνασπισμού NUPES, συμπεριλαμβανομένου του SP, προ οκταμήνου.

Η ιδέα δεν έχει ενθουσιάσει τους πάντες στο ήδη αποδυναμωμένο κόμμα. Γεγονός που εκφράστηκε στην ψηφοφορία για την εκλογή νέου ηγέτη.

Είχε ήδη γίνει ένα πρώτο «ξεκαθάρισμα» μεταξύ των τριών υποψηφίων, στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 12 του μήνα.

Κατέληξε στον αποκλεισμό της αντι-NUPES υποψηφιότητας της Ελέν Ζεφρουά, την οποία στήριζε η πτέρυγα του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Στον… τελικό της Πέμπτης οι δύο μονομάχοι ήταν ο νυν επικεφαλής του κόμματος, βουλευτής και υποστηρικτής της επιλογής NUPES, Ολιβιέ Φορ και ο Νικολά Μαγιέρ-Ροσινιόλ, δήμαρχος της Ρουέν και εκφραστής του «Τρίτου Δρόμου».

 

Οι Ολιβιέ Φορ (αριστερά) και Νικολά Μαγιέρ-Ροσινιόλ (δεξιά)

Πηγή: parti-socialiste.fr

«Μια ωραία ατμόσφαιρα»

Τα όσα ακολούθησαν το κλείσιμο της εσωκομματικής κάλπης ήταν από θλιβερά έως… σουρεαλιστικά.

Ακολούθησαν μια νύχτα και ένα ξημέρωμα που βγήκαν τα «μαχαίρια», με αλληλοκατηγορίες για παρατυπίες και αντιφατικές δηλώσεις, καθώς και οι δύο υποψήφιοι δήλωναν νικητές.

Έφτασε πρωί Παρασκευής μέχρι το Σοσιαλιστικό Κόμμα να εκδώσει ανακοίνωση για τα αποτελέσματα, που έδιναν οριακή νίκη στον Ολιβιέ Φορ.

Σε αντίθεση με τα δύο τρίτα των μελών του κόμματος που είχαν στηρίξει την επανεκλογή του το 2021 (κατέχει τη θέση του Πρώτου Γραμματέα από το 2018), ο Φορ εξασφάλισε αυτή τη φορά 50,83% των ψήφων, έναντι 49,17% που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του.

Η διαφορά ήταν μόλις 339 ψήφοι.

Όμως ο Νικολά Μαγιέρ-Ροσινιόλ δεν αναγνώρισε το αποτέελσμα. Υποστηρίζει ότι το ποσοστό του είναι στην πραγματικότητα 50,5%.

Ζήτησε παρέμβαση των κομματικών οργάνων.

Μετά την αποτυχία εξεύρεσης κάποιας λύσης, ο Ροσινιόλ ανακοίνωσε ότι θα φτάσει «μέχρι τέλους», έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα δυνατά νομικά μέσα», ανοίγοντας έτσι μια δυνητικά καταστροφική διαμάχη για το κόμμα.

Σε πολλούς, η κατάσταση θυμίζει τον «εμφύλιο» του 2008 κατά το κομματικό συνέδριο της Ρεμς, όταν οι Σοσιαλιστές λίγο έλειψε να κοπούν στα δύο.

Αμφισβητούμενη τότε επί ημέρες, επισημοποιήθηκε τελικά η οριακή νίκη της Μαρτίν Ομπρί έναντι της πρώην προεδρικής υποψήφιας του κόμματος, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία επεδίκωσε τη συγκρότηση συμμαχίας με το κεντρώο MoDem του Φρανσουά Μπαϊρού.

Εκείνη η σκληρή μάχη για την ηγεσία «ακρωτηρίασε» το κόμμα, αφήνοντάς το ανίκανο να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση στον τότε πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Ανάλογο είναι το διακύβευμα και σήμερα, αν και για τους Σοσιαλιστές έχουν έκτοτε πολλά αλλάξει.

Κατ’ αρχήν η θέση του ίδιου του κόμματος στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας.

Το NUPES στο επίκεντρο

Τα εκλογικά στραπάτσα των τελευταίων ετών, η άνοδος του κέντρου που λάνσαρε ο Εμανουέλ Μακρόν στην εξουσία και η αλματώδης άνοδος της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν οδήγησε τον περασμένο Μάιο Σοσιαλιστές, Πράσινους και Κομμουνιστές (μαζί με άλλες μικρότερες εξωκοινοβουλευτικές ομάδες) να αποδεχτούν το κάλεσμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν Λικ-Μελανσόν για τη συγκρότηση ενός κοινού εκλογικού μετώπου.

Η συμφωνία στέρησε από εκατοντάδες πολιτικούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος την ευκαιρία να διεκδικήσουν βουλευτικές έδρες.

Ορισμένοι αντέδρασαν και κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι, χωρίς επιτυχία.

Αν και από τη συμφωνία το κόμμα βγήκε κερδισμένο, εκλέγοντας 27 βουλευτές και διασώζοντας Κοινοβουλευτική Ομάδα του -δεύτερη δύναμη της Αριστεράς, μετά την «Ανυπότακτη Γαλλία»- στο εσωτερικό των Σοσιαλιστών άρχισαν να διατυπώνονται κατηγορίες για υποταγή στον Μελανσόν.

Υποστηριζόμενος από κομματικά στελέχη όπως την Αν Ινταλγκό, δήμαρχο του Παρισιού και τραγικής αποτυχίας προεδρική υποψήφια το 2022, ο αμφισβητίας ηττημένος του 80ου συνεδρίου, Νικολά Μαγιέρ-Ροσινιόλ, υποστηρίζει ότι οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να αναλάβουν κεντρικό ρόλο σε μια νέα ένωση της Αριστεράς.

Το πώς θα μπορούσε να το πετύχει αυτό δεν το έχει εξηγήσει επαρκώς …

Παρά πάντως τη νέα εσωκομματική διαμάχη που έχει ανοίξει και την ανοιχτή αμφισβήτησή του στην πρωτοκαθεδρία του Φορ, δεσμεύτηκε την Παρασκευή ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το κόμμα. Πιθανόν και τα σχέδιά του…

«Βούτυρο στο ψωμί» του Μακρόν τα χαρακτηρίζει το «στρατόπεδο» Φορ και η αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών.

«Γι’ αυτό και η νίκη του Ολιβιέ είναι η μόνη που θα αποτρέψει μεσοπρόθεσμα την ενίσχυση του “Μακρονισμού” ή της λεπενικής ακροδεξιάς», υποστηρίζει ο βουλευτής των Σοσιαλιστών, Αρτούρ Ντελαπόρτ.

Ανοιχτοί λογαριασμοί…

Πέραν από ένα διχασμένο κόμμα, το 80ο συνέδριο των Σοσιαλιστών ανέδειξε τις πτυχές μιας βαθιάς υπαρξιακή κρίσης.

Οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων επικεντρώνονται περισσότερο στην στρατηγική επιβίωσης εντός ή εκτός των κόλπων του NUPES, παρά σε θεμελιώδη ζητήματα.

Οι «λογαριασμοί» παραμένουν ανοιχτοί, κάτι που αναμένεται να φανεί και τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες.

Το συνέδριο λήγει τυπικά στις 27-29 Ιανουαρίου, με τριήμερη συνάντηση στη Μασσαλία.

Παραμένει άγνωστο εάν η εσωτερική ρήξη θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το συνέδριο της Ρεμς προ 15ετίας. Τα περιθώρια ωστόσο, εκλογικά και χρονικά, στενεύουν.

Εν μέσω πολιτικής πόλωσης, τον Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένες εκλογές για τη Γερουσία.

Το 2024 έπονται οι Ευρωεκλογές, με τους Πράσινους να έχουν πάντως λύσει τις διλημματικές καταστάσεις για τα κόμματα της εκλογικής συμμαχίας του NUPES.

Δεδομένων των διαφορετικών προσεγγίσεων σε ευρωπαϊκά θέματα, ανακοίνωσαν ότι θα κατέβουν στις κάλπες με δικό τους και και όχι με κοινό ψηφοδέλτιο.

Τελευταία δημοσκόπηση του Ifop εν τω μεταξύ κατέδειξε ότι οι υποστηρικτές των Σοσιαλιστών εμπιστεύονται περισσότερο πρόσωπα όπως ο πρώην πρόεδρος Ολάντ και ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ: αμφότεροι πολύ επικριτικοί για τη συμμαχία του PS με την «Ανυπότακτη Γαλλία», που επίσης βρίσκεται σε εσωτερικές διεργασίες.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, το τοπίο για το Σοσιαλιστικό Κόμμα φαντάζει με «κινούμενη άμμο».

Μιλώντας σε μια εκδήλωση του NUPES παραμονές του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών και της μεγάλης απεργίας στη Γαλλία, ο Ολιβιέ Φορ ήταν κατηγορηματικός.

«Χωρίς αυτή τη συμφωνία», είπε για την αριστερή εκλογική συμμαχία, «ο πρόεδρος θα είχε την απόλυτη πλειοψηφία, με την Εθνική Συσπείρωση τη μόνη αντιπολίτευση. Αυτό είναι το κυνικό όνειρο του Μακρόν».

«Αν οι Σοσιαλιστές θέλουν να ξαναγίνουν το PS των ελεφάντων, είναι ελεύθεροι να το κάνουν, αλλά θα κοστίσει ακριβά…».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024