Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από το Χόλιγουντ και τον James Dean στην Ελλάδα

Από το Χόλιγουντ και τον James Dean στην Ελλάδα

Ένα ξεχωριστό αντικείμενο από την ταινία «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» με τον James Dean στην εξαιρετική συλλογή παιχνιδιών του Βασίλη Κούλογλου.

Αντικείμενα που κρύβουν τη δική τους ιστορία. Αντικείμενα που αλλάζουν χέρια στο πέρασμα των χρόνων. Αντικείμενα που καταφέρνουν να διασωθούν και να μας γυρίσουν μονομιάς στο παρελθόν. Και έτσι φτάνει η στιγμή να ανακαλέσουμε μνήμες από άλλες εποχές. Ή απλά να πραγματοποιήσουμε ένα ταξίδι στον χρόνο. Να θυμηθούμε, να ανακαλύψουμε, να μάθουμε. Ένα από αυτά και το κουκλάκι που «πρωταγωνίστησε» στο πλευρό του James Dean στην εμβληματική ταινία «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία».

Μπορεί για κάποιους να μη σημαίνουν απολύτως τίποτα. Βρίσκονται όμως εκείνοι που αναγνωρίζουν την αξία τους. Αφού τα εντοπίσουν, τα προσθέτουν στην ξεχωριστή προσωπική τους συλλογή. Είναι για εκείνους ένας μικρός θησαυρός. Φροντίζουν μάλιστα να τα εκθέσουν για να μας διηγηθούν την ιστορία τους. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με το κουκλάκι από την ταινία «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» με τον θρυλικό ηθοποιό James Dean. Βρέθηκε στη μοναδική συλλογή του Βασίλη Κούλογλου. Έχει τη δική του περίοπτη θέση. Ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλους μικρούς θησαυρούς με συλλεκτικά παιχνίδια από την εποχή του 19ου αιώνα.

Το κουκλάκι από την ταινία «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» με τον θρυλικό James Dean | Image by Marina Koutsoumpa

Το κουκλάκι από την ταινία «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» με τον θρυλικό James Dean | Image by Marina Koutsoumpa

Ένα μικρό κουρδιστό κουκλάκι που κρύβει το δικό του ξεχωριστό παρελθόν. Κάμερα, φώτα, γύρισμα. Αναρωτιέσαι πόσες φορές να χρειάστηκε να γυρίσει τη συγκεκριμένη σκηνή ο James Dean. Πόσες ώρες μπορεί να χρειάστηκε να εργαστεί το πλήρωμα του συνεργείου για μια και μόνο σκηνή. Ποιες οδηγίες να του έδινε ο σκηνοθέτης. Να πέσει στον δρόμο, να το κουρδίσει, να το σκεπάσει με ένα κομμάτι χαρτιού. Να καταλήξει να ξαπλώνει δίπλα του. Μπορεί να ήταν μια σκηνή που γυρίστηκε με την πρώτη, μπορεί και όχι. Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Αποτελεί όμως μία από τις πιο χαρακτηριστικές και καθηλωτικές σκηνές της ταινίας που έμεινε στην ιστορία.

Πρόκειται για την έναρξη της ταινίας. Αμέσως μετά το σήμα της Warner Bros, ο James Dean εμφανίζεται στο πλάνο να περπατά και να πέφτει στον δρόμο. Εντυπωσιασμένος από την παράσταση που έδινε το κουρδιστό κουκλάκι. Εμφανίζονται με έντονα κόκκινα γράμματα το όνομα του James Dean και ο τίτλος της ταινίας. Rebel Without A Cause. O James Dean θα το κοιτάξει με το χαρακτηριστικό έντονο βλέμμα του. Θα το κουρδίσει. Θέλει να απολαύσει την παράσταση που δίνει μπροστά του μια ακόμα φορά. Αφού σταματήσει και πάλι την «ερμηνεία» του, ο James Dean θα ξαπλώσει δίπλα του.

Η πρώτη σκηνή της ταινίας επρόκειτο, σύμφωνα με το σενάριο, να δείχνει έναν πατέρα που κρατούσε στα χέρια του το παιχνίδι. Μια ομάδα εφήβων θα τον ξυλοκοπούσε και το παιχνίδι θα έπεφτε από τα χέρια του. Θα το έβρισκε, ενώ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης, ο James Dean και θα άρχιζε να παίζει μαζί του. Η σκηνή θεωρήθηκε πολύ βίαιη και αφαιρέθηκε από την ταινία. Το άνοιγμα της ταινίας παρουσιάζει τον James Dean να παίζει με το παιχνίδι, χωρίς να γίνεται αναφορά στην προέλευσή του.

James Dean: Η καταξίωση, ο τραγικός θάνατος, ο αξεπέραστος θρύλος

Στους τίτλους ξεχωρίζουν και τα ονόματα δύο ακόμα ηθοποιών που έφυγαν με τραγικό τρόπο από τη ζωή. James Dean, Natalie Woodman και Sal Mineo βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν στη θρυλική ταινία «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία». Και οι τρεις έφυγαν με τραγικό τρόπο από τη ζωή. Το νήμα της ζωής για τον James Dean, τον πρωταγωνιστή που αποτέλεσε προσωποποίηση της νεανικής επαναστατικότητας, κόπηκε πρόωρα. Λάτρης της ταχύτητας, πέθανε σε ένα σοκαριστικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Τέσσερις μέρες πριν από τον θάνατό του είχε αποκτήσει την ασημένια 550 Spyder Porsche. Θα έπαιρνε μέρος σε αγώνα ταχύτητας δέκα μέρες μετά. Δεν πρόλαβε.

Ήταν ένας άλλος νέος, φοιτητής, που μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο του λαμπερού ηθοποιού. O James Dean ήταν τότε μόλις 24 ετών. Ο πρόωρος θάνατός του εδραίωσε τη θρυλική του υπόσταση. Υπήρξε ο πρώτος ηθοποιός που έλαβε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού μετά τον θάνατό του. Για την ερμηνεία του στις ταινίες «Ανατολικά της Εδέμ» και «Ο Γίγας». Έχει κερδίσει επάξια τη θέση του στη λίστα με τα κορυφαία ονόματα της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, αποτελώντας μια από τις πιο σπουδαίες και συνάμα πιο αινιγματικές μορφές της αμερικανικής κουλτούρας. Η ζωή του συναρπαστική και τραγική. Το αστέρι του στη διάσημη Λεωφόρο των Αστέρων του Χόλιγουντ θα είναι πάντα εκεί να μας θυμίζει το παρελθόν του και την ιστορία του. Μια ιστορία που δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024