Ο Αντόνιο Παντσέρι ήρθε σε συμφωνία με τις βελγικές αρχές προκειμένου να τύχει μειωμένης ποινής κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε συμφωνία με τις βελγικές αρχές προκειμένου να τύχει μειωμένης ποινής. Εντός της ημέρας (17/01), η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι ο φερόμενος ως εγκέφαλος της υπόθεσης θα εμφανιζόταν ενώπιον του Εφετείου, αλλά τελικά δεν εμφανίστηκε αποσύροντας την έφεση που είχε ασκήσει κατά του κατηγορητηρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Le Soir, ο πρώην ευρωβουλευτής υπέγραψε συμφωνία την Τρίτη (17/01) με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου που προβλέπει ότι πλέον θα συνεργάζεται με τους ανακριτές με αντάλλαγμα την μείωση της ποινής φυλάκισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στη φυλακή για δύο μήνες ακόμα Παντσέρι - Απέσυρε την προσφυγή

Υπέγραψε συμφωνία με τις Βελγικές αρχές

Ο πρώην ευρωβουλευτής υπέγραψε συμφωνία που προβλέπεται από τα άρθρα 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα άρθρα αυτά προβλέπουν διατάξεις για μετανοημένους υπόπτους που συμφωνούν να αποκαλύπτουν πληροφορίες για μία υπόθεση.

Ο υπογράφων μίας τέτοιας συμφωνίας δεσμεύεται να προβεί σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, ειλικρινείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την συμμετοχή τρίτων και κατά περίπτωση την δική του συμμετοχή σε σχέση με αδικήματα που καλύπτονται από τον φάκελο του υπόπτου.

Τι δεσμεύεται να αποκαλύψει ο Παντσέρι

Με τη συμφωνία αυτή δεσμεύεται να ενημερώσει τους ανακριτές και ειδικότερα τη Δικαιοσύνη για:

– τον τρόπο λειτουργίας,

– τις οικονομικές ρυθμίσεις με τρίτα κράτη,

– τις οικονομικές δομές που έχουν δημιουργηθεί,

– τους δικαιούχους των δομών και τα προσφερόμενα πλεονεκτήματα,

– τη εμπλοκή ατόμων γνωστών ή μη γνωστών στην υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των ατόμων που παραδέχεται ότι διέφθειρε,

Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα, η ποινή του Πιερ Πάντσερι θα είναι η προβλεπόμενη, αλλά περιορισμένη. Θα περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των κεκτημένων περιουσιακών ωφελημάτων, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της βελγικής δικαιοσύνης, μετά την εφαρμογή του λεγόμενου νόμου «pentiti» (μετανοημένος, με αναφορά στον ιταλικό νόμο που επιτρέπει έρευνες για μαφίες) που αυτή η διαδικασία κατέληξε στην υπογραφή μνημονίου. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για στρατηγική που εφαρμόζει η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.

Παραμένει στην φυλακή μέχρι νεωτέρας

Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής θα παραμείνει προφυλακισμένος. Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Oμοσπονδιακή Εισαγγελία των Βρυξελλών, ο ίδιος απέσυρε την έφεση που είχε ασκήσει κατά του κατηγορητηρίου. Συνεπώς, δεν εμφανίστηκε ενώπιον του Εφετείου των Βρυξελλών, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Οι εισαγγελείς της ιταλικής πόλης Μπρέσια αποφάσισαν ότι η Σίλβια Παντσέρι, κόρη του πρώην ευρωβουλευτή, πρέπει να εκδοθεί στο Βέλγιο, όπως έχουν ζητήσει οι βελγικές αρχές. Η 38χρονη δικηγόρος βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό στη βόρεια Ιταλία, αφότου συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της επιχείρησης για το σκάνδαλο «Qatargate».

Το Προδικαστικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει στις 14 Δεκεμβρίου την προσωρινή προφυλάκιση του Αντόνιο Παντσέρι για ένα μήνα, ο οποίος στη συνέχεια αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα της έφεσης, ωστόσο, τελικά την απέσυρε.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr