Πότε ξεκινά η εξέταση των ενστάσεων για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022

Για το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ σε μια κυβερνητική περίοδο τριών ετών από τον ΕΛΓΑ και αγγίζει τα 863.560.549 ευρώ μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ  κ. Ανδρέα Πουλά.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς, «την τριετία 2020-2022 έχουν καταβληθεί στους λογαριασμούς των αγροτών από τον ΕΛΓΑ 782.731.722 ευρώ και από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, επίσης την τριετία αυτή 2020, 2021, 2022 80.828.826 ευρώ. Σύνολο αποζημιώσεων 863.560.549 ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ σε μία κυβερνητική περίοδο 3 ετών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις του ΕΛΓΑ – Τα αποτελέσματα

Κάνοντας έναν απολογισμό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε για το έργο που έχει γίνει και επιτελείται στον ΕΛΓΑ τονίζοντας ότι, η κυβέρνηση, ξεπερνώντας τα χρήματα που είναι στη διάθεση του ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτών, ενισχύει συνεχώς μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, και κυρίως λόγω της κλιματικής κρίσης.

Μάλιστα, ο κ. Γεωργαντάς, απέρριψε τα περί «κοροϊδίας των αγροτών», σημειώνοντας ότι ο οδικός χάρτης που έχει ανακοινωθεί τηρείται, παρόλο που ο όγκος των ζημιών είναι μεγαλύτερος από όσους ποτέ αντιμετώπισε το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ.

Για του λόγου το αληθές, έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι, για τον παγετό που σημειώθηκε στο τέλος Ιανουαρίου του 2022 η προκαταβολή ύψους 11.259.476 ευρώ καταβλήθηκε μόλις 4 μήνες μετά το γεγονός και έφτανε το 60% των αποζημιώσεων. Όσο για τις ενστάσεις, που φτάνουν τις 1.878 ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι, από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η εξέτασή τους, έτσι ώστε να γίνει η εξόφληση.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι, κανένας συμψηφισμός δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι ενστάσεις επί των πορισμάτων, καθώς δεν το επιτρέπει ο κανονισμός αλλά και το πληροφοριακό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί ο ΕΛΓΑ, στο οποίο αυτοματοποιημένα γίνονται όλες αυτές οι πράξεις.

Στα 5 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για το χαλάζι

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αραμπατζή, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι, για μια φορά ακόμα, ο ΕΛΓΑ ανταποκρίνεται στο χρονοδιάγραμμα του και αποζημιώνει τις ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου 2022 στους νομούς Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πέλλας εντός τεσσάρων μηνών.

Από το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ, 2.418.560,36 ευρώ καταβλήθηκαν σε 1.268 βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής των Σερρών.

Επίσης, ο κ. Γεωργαντάς έδωσε διευκρινίσεις, μετά από σχόλιο της κ. Αραμπατζή για τα μήλα, αναφέροντας ότι, αυτή τη στιγμή, αξιολογούνται τα στοιχεία που έχουν αποστείλει και αποστέλλουν οι περιφερειακές ενότητες και γίνεται προσπάθεια να στηριχθούν οι μηλοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα, όχι με έναν οριζόντιο τρόπο, αλλά με έναν τρόπο ο οποίος θα αιτιολογεί και θα τεκμηριώνει κάθε φορά τη ζημία, και στο μέγεθος των δυνατοτήτων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε -τα οποία ξέρουμε όλοι ότι δεν είναι απεριόριστα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr