Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Οι γιατροί καλούνται να μην αναφέρουν θανάτους από Covid

Κίνα: Οι γιατροί καλούνται να μην αναφέρουν θανάτους από Covid

Πολλά νοσοκομεία αποδίδουν τους θανάτους σε υποκείμενα νοσήματα αντί στον κοροναϊό.

Εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τη μεγάλη επιδημία κοροναϊού στην Κίνα, γιατροί της χώρας αποκαλύπτουν ότι τους ζητείται να αποφεύγουν να αναγράφουν την Covid-19 ως αιτία θανάτου.

Έξι γιατροί σε δημόσια νοσοκομεία της Κίνας δήλωσαν στο Reuters πως είτε έχουν λάβει προφορικές οδηγίες για τα πιστοποιητικά θανάτου είτε γνωρίζουν πως τα νοσοκομεία τους εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές.

Γιατρός ιδιωτικού νοσοκομείου στο Πεκίνο ανέφερε ότι είδε ένα σημείωμα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με το οποίο οι γιατροί πρέπει να «προσπαθούν να μην» αναγράφουν στα πιστοποιητικά θανάτου τη φράση «αναπνευστιή ανεπάρκεια λόγω Covid-19».

Ως κύρια αιτία θανάτου θα πρέπει να αναγράφονται τυχόν υποκείμενα νοσήματα του θανόντος, γράφει το σημείωμα που παραδόθηκε στο Reuters.

Αν πάλι οι γιατροί πιστεύουν ότι αποκλειστική αιτία θανάτου ήταν η πνευμονία λόγω Covid-19 θα πρέπει να το αναφέρουν στους προϊσταμένους τους, οι οποίοι θα κανονίσουν δύο επίπεδα «γνωμοδότησης ειδικών» πριν αποφασιστεί ότι πρόκειται για θάνατο λόγω κοροναϊού.

Συγγενείς ασθενών που πέθαναν ενώ έπασχαν από Covid-19 επιβεβαιώνουν ότι η ασθένεια δεν εμφανιζόταν στα πιστοποιητικά θανάτου.

Άλλοι ασθενείς καταγγέλλουν ότι δεν υποβλήθηκαν σε τεστ κοροναϊού παρόλο που προσήλθαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά συμπτώματα.

«Έχουμε σταματήσει να αποδίδουμε θανάτους στην Covid από τότε που ξανάνοιξε η χώρα τον Δεκέμβριο» δήλωσε γιατρός σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Σαγκάης. «Δεν έχει πλέον νόημα επειδή σχεδόν όλοι είναι θετικοί».

Ασθενής σε ράντσο σε νοσοκομείο της Σαγκάης την Τρίτη 17 Ιανουαρίου (Reuters)

Υποεκτίμηση

Η απροθυμία της Κίνας να δώσει δεδομένα για τις πραγματικές διαστάσεις της πανδημίας έχει προκαλέσει επικρίσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ανεξάρτητους ειδικούς.

Το Σάββατο, κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι περίπου 60.000 άτομα με Covid-19 έχουν πεθάνει σε νοσοκομεία από τον Δεκέμβριο, όταν εγκαταλείφθηκε η σκληρή πολιτική «μηδενικής Covid».

Το νούμερο είναι μεν δεκαπλάσιο σε σχέση με προηγούμενες επίσημες αναφορές, θεωρείται όμως ότι υποεκτιμά την κατάσταση, με ορισμένα μοντέλα να προβλέπουν πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους το 2023.

Εξάλλου, από τους 60.000 θανάτους που ανέφερε η Κίνα το Σάββατο, το 90% αποδίδεται στην Covid-19 σε συνδυασμό με άλλα αίτθα,

Οι γιατροί που μίλησαν στο Reuters προτίμησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, καθώς δεν τους επιτρέπεται να μιλούν στα μέσα.

Τρεις άλλοι γιατροί δήλωσαν πάντως άγνοια για την πολιτική μη αναφοράς θανάτων. Ένας από αυτούς, εργαζόμενος σε μονάδα επειγόντων περιστατικών στην επαρχία Σαντόνγκ, δήλωσε πως το νοσοκομείο του εκδίδει πιστοποιητικά για την πραγματική αιτία θανάτου, αν και το πώς «κατηγοριοποιούνται» οι θάνατοι εναπόκειται στα νοσοκομεία ή τοπικές αρχές.

«Οι περισσότερες χώρες διαπιστώνουν ότι οι περισσότεροι θάνατοι από Covid προκαλούνται άμεσα από τη λοίμωξη, αντί από έναν συνδυασμό ανάμεσα στην Covid και άλλες ασθένειες» σχολίασε ο Μάικλ Μπέκερ, ειδικός δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία.

«Στην Κίνα, αντίθετα, οι αναφερόμενοι θάνατοι είναι κυρίως [90%) ένας συνδυασμός της Covid και άλλων λοιμώξεων, κάτι που υποδεικνύει ότι οι θάνατοι από Covid υποκαταμετρώνται στην Κίνα».

Την Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από την Κίνα να μετρά την λεγόμενη πλεονάζουσα θνησιμότητα, η οποία θα έδινε πληρέστερη εικόνα για το κύμα Covid.

Σε μεγάλο νοσοκομείο της Σαγκάης, μια γιατρός δήλωσε ότι οι θάνατοι στο τρέχον πανδημικό κύμα είναι τρεις με τέσσερις φορές περισσότεροι από ό,τι θα περίμενε κανείς αυτή την εποχή του έτους. Οι περισσότεροι έπασχαν και από άλλα νοσήματα, όμως ο κοροναϊός επιδείνωσε την κατάστασή τους, είπε.

«Στο πιστοποιητικό θανάτου συμπληρώνουμε μια κύρια αιτία θανάτου και δύο με τρεις δευτερεύουσες,, οπότε βασικά αφήνουμε έξω την Covid» ανέφερε η γιατρός.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του νοσοκομείου, οι οποίες προέρχονται από την κυβέρνηση».

«Είμαι πολύ ασήμαντη για να λαμβάνω εγώ τις αποφάσεις».

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024