Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ξάνθη: Η Σταυρούπολη, το δάσος της Χαϊντούς και ο καταρράκτης του Λειβαδίτη

Ξάνθη: Η Σταυρούπολη, το δάσος της Χαϊντούς και ο καταρράκτης του Λειβαδίτη

Στα αξιοθέατα της ορεινής περιοχής της Σταυρούπολης συγκαταλέγονται το δάσος της Χαϊντούς, το Δασικό Χωριό Ερυμάνθου και ο καταρράκτης του Λειβαδίτη

Χωριό χτισμένο στις πλαγιές χαμηλών λόφων, κοντά στον ποταμό Νέστο, η Σταυρούπολη Ξάνθης, κέντρο καλλιέργειας και επεξεργασίας καπνού μέχρι τη δεκαετία 1960-1970, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία εκδρομών στην κοιλάδα του Νέστου και την ευρύτερη περιοχή.


Στα αξιοθέατα της ορεινής περιοχής της Σταυρούπολης συγκαταλέγονται το δάσος της Χαϊντούς, το Δασικό Χωριό Ερυμάνθου και ο καταρράκτης του Λειβαδίτη.

Κατ’ αρχάς, στην οροσειρά της Ροδόπης, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, εκτείνεται το δάσος της Χαϊντούς με τις θεόρατες οξιές.


Το όρος Χαϊντού ή Ερύμανθος αποτελεί ένα φυσικό όριο μεταξύ Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας, μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης και Δράμας, με ψηλότερη κορυφή το Γυφτόκαστρο (υψόμετρο 1.828).


Στο δάσος της Χαϊντούς, γνωστό και ως Δημόσιο Δάσος Δρυμού, συνυπάρχουν με τις οξιές το μακεδονίτικο πεύκο, η ελάτη, η ερυθρελάτη και άλλα δασικά είδη.

Ένα τμήμα του δάσους της Χαϊντούς, με αδιατάρακτες συστάδες οξιάς, έχει ανακηρυχθεί Μνημείο της Φύσης και έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή.Στο δάσος της Χαϊντούς και στην ευρύτερη περιοχή βρίσκουν καταφύγιο αρκούδες, λύκοι, αγριόχοιροι, ζαρκάδια, αλλά και σπάνια είδη της ορνιθοπανίδας.

Επίσης, στη Χαϊντού φύονται φυτά όπως ο ενδημικός κίτρινος κρίνος (λείριο) της Ροδόπης (Lilium rhodopaeum).

Εξάλλου, εντός του δάσους της Χαϊντούς βρίσκεται το Δασικό Χωριό Ερυμάνθου, σε υψόμετρο 1.350.

Κατασκευάστηκε από το Δασαρχείο Ξάνθης και αποτελεί ένα χώρο αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.Τέλος, στα ορεινά της Σταυρούπολης βρίσκεται και ο καταρράκτης του Λειβαδίτη, πόλος έλξεως για τους φυσιολάτρες.


Ο εν λόγω καταρράκτης, γνωστός και ως καταρράκτης του Τραχωνίου, είναι ένας από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων, με τα νερά του να πέφτουν από ύψος πολλών δεκάδων μέτρων, προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα.
Για να φθάσουν οι περιπατητές στον καταρράκτη, πεζοπορούν σε ένα μονοπάτι πνιγμένο στις οξιές, τις σφενδάμνους, τους φράξους και τις φλαμουριές.*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται στο σύνολό τους από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Ξάνθης (cityofxanthi.gr).

Sports in

Τι σημαίνουν τα κόκκινα, μπλε και λευκά εισιτήρια στον τελικό του Conference League

Τι σημαίνουν οι συγκεκριμένοι χρωματισμοί στα εισιτήρια του τελικού του Conference League μεταξύ Ολυμπιακού και Φιορεντίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024