Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι κρίσιμοι σταθμοί έως την αναβάθμιση

Οι κρίσιμοι σταθμοί έως την αναβάθμιση

Η ελληνική οικονομία θα υποβληθεί σε αλλεπάλληλα «τεστ κοπώσεως», εν μέσω εκλογών, από τους διεθνείς οίκους

Σε καυτό εξάμηνο εισέρχεται η ελληνική οικονομία η οποία θα υποβληθεί σε αλλεπάλληλα «τεστ κοπώσεως», εν μέσω εκλογών, από τους διεθνείς οίκους και με στόχο την αναβάθμιση στην «επενδυτική βαθμίδα». Τον Ιανουάριο ξεκινά ο ετήσιος χορός των αξιολογήσεων και συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου, όπου ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα δημοσιεύσει την ετυμηγορία του για το ελληνικό αξιόχρεο.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την αναβάθμιση εντός του 2023 καθιστώντας έτσι κρίσιμα τα ραντεβού με τους οίκους, αν και οι προσδοκίες των αναλυτών βάζουν ως χρονικό ορόσημο το διάστημα μετά το καλοκαίρι. Οταν δηλαδή ολοκληρωθούν οι εκλογές.

Αν και το κλίμα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο από τις διεθνείς επαφές δημιουργεί προσδοκίες, οι οίκοι πατούν «παύση». Ο βασικός λόγος είναι η αυξημένη πιθανότητα για διαδοχικές εκλογές εξαιτίας της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, γεγονός που αυξάνει την εκλογική αβεβαιότητα και τα σενάρια για τρίτο γύρο εκλογών.

Πάντως, στελέχη της κυβέρνησης έχουν στείλει το μήνυμα στους επενδυτές ότι το διάστημα μεταξύ της πρώτης και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης δεν θα απέχει σημαντικά.

Ημερομηνία «κλειδί»

Από την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα απέχει μία ανάσα, δηλαδή ένα σκαλοπάτι, και διεθνείς αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα για κατάκτησή της πριν από τις εκλογές.

Ως ημερομηνία κλειδί αναφέρεται η 21η Απριλίου, όταν δηλαδή θα έρθει η σειρά του S&Ρ. Και αυτό διότι η ελληνική οικονομία απέχει μια βαθμίδα (από την επενδυτική) σε ό,τι αφορά τα κλιμάκια των S&P και DBRS. Για τη Fitch απέχει δύο βαθμίδες και για τη Moody’s απέχει τρεις. Δηλαδή, η γενική αξιολόγηση βρίσκεται μια βαθμίδα κάτω από την ελάχιστη επενδυτική του ΒΒΒ-.

Δύο από τους οίκους που αναγνωρίζει η ΕΚΤ έχουν βαθμολογήσει την Ελλάδα: ο οίκος Standard & Poor’s τον περασμένο Απρίλιο σε ΒΒ+ και ο καναδικός οίκος DBRS, τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ΒΒ (High). Ο άλλος οίκος είναι η γερμανική Scope ο οποίος είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο σε ΒΒ+, όμως δεν είναι ακόμη αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η αυστηρή Moody’s

Ο οίκος Fitch έχει βαθμολογήσει την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ από το 2020. Είναι δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο αναβάθμισε την προοπτική της χώρας από σταθερή σε θετική. Αυτή η κίνηση έχει καλλιεργήσει προσδοκίες ότι μπορεί να δίνει σήμα για ενδεχόμενη αναβάθμιση μέσα στο 2023.

Ο πιο αυστηρός οίκος είναι ο Moody’s, ο οποίος έχει μείνει ακόμα στον Νοέμβριο του 2020 και στη διπλή, τότε, αναβάθμιση, στην κλίμακα Ba3, τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Από τότε, έχει αναβάλει τέσσερις φορές την αξιολόγηση.

Για να κινηθούν οι οίκοι προς μία αναβάθμιση περνούν από κόσκινο τους δημοσιονομικούς στόχους και ως εκ τούτου να μην εκτροχιαστούν ενόψει εκλογών.

Οι αναλυτές έχουν επισημαίνει πως το ευνοϊκό μακροοικονομικό πλαίσιο και η μεγάλη διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας «υποστηρίζουν» τη φθίνουσα πορεία του ελληνικούς χρέους προς το ΑΕΠ στο 150% έως το 2025. Αυτό βάζει ένα θετικό πλαίσιο για επικείμενες αναβαθμίσεις.

Παράλληλα, θετικά είναι τα σχόλια για τα ταμειακά διαθέσιμα (στα 38 δισ.) Το οικονομικό επιτελείο παραμένει στον στόχο για κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024